Dáte si kávu nebo čaj? Podle australské studie za nás rozhodují geny

Těšíte se ráno na čerstvě vonící kávu nebo se radši po anglicku přikloníte k čaji? Odborníci z Brisbane tvrdí, že důležité je naše vnímání hořkosti.

A co vy? Do kavárny nebo do čajovny?
A co vy? Do kavárny nebo do čajovny?
Zdroj: Profimedia.cz

Z výsledků studie vědců z Queenslandské univerzity v australském Brisbane vyšlo najevo, že naše volba je úzce propojena s přítomností nebo nepřítomností klíčových genů, které ovlivňují hořkou chuť.

Čaj i káva mají obecně hořkou chuť, protože obsahují látky, které přispívají k vnímané hořkosti. Studie nyní poukázala na geny receptorů hořké chuti, které odlišně reagují na kofein, chinin nebo látku hořké chuti zvanou propylthiouracil (PROP).

V předcházejících studiích vyšlo najevo, že dědičné faktory hrají roli v množství kávy a čaje, které člověk denně vypije, a že schopnost trávení kofeinu hraje důležitou roli v konzumaci kofeinových nápojů.

Nebylo však dosud jasné, zda a jak moc o spotřebě nápojů s hořkou chutí rozhoduje genetika. V nové studii odborníci zkoumali pití kávy a čaje u více než 400 000 mužů a žen z Velké Británie ve věku 37 až 73 let, u kterých měli laboratorně potvrzené údaje o jejich genech hořkých receptorů.

"Pro porovnání jsme použili metodu běžně používanou v epidemiologii, která se nazývá mendelovská randomizace. Díky ní vyšlo najevo, že lidé s největší citlivostí na hořkou chuť kávy a schopností detekovat kofein, vypili více než čtyři šálky kávy denně," říká Daniel Liang-Dar Hwang.

Každý další gen podporující receptory hořké chuti vedl k 20% zvýšení pravděpodobnosti, že půjde o velkého milovníka kávy, který čaji moc šancí nedá. A protože kofein přispívá nejen k hořkosti kávy, ale také k její síle, lidé, kteří lépe detekovali kofein, vnímali kávu jako příjemnější a chutnější.

Naproti tomu dobrovolníci, kteří měli více receptorů hořké chuti s detekcí chininu nebo PROP, vypili méně kávy a více čaje. Ve srovnání s průměrným člověkem pak každý další gen reagující na chinin nebo PROP podpořil výběr čaje a došlo o 9% zvýšení pravděpodobnosti, že půjde o člověka, který vypije více než pět šálků čaje denně.

Rozsáhlá studie jednoznačně prokázala, že geny pro vnímání hořké chuti ovlivňují výběr teplého nápoje. Odborníci však upozorňují, že nelze genetiku „obvinit“ z každého našeho rozhodnutí.

"Během života se naše chuť i chování mění, a tak je jasné, že se lze naučit vychutnávat si rozličnou hořkou chuť jídla i nápojů podle vlastního rozhodnutí," dodává Daniel Liang-Dar Hwang.