Dosud nejmladší exoplaneta byla objevena 470 světelných let od Země

Přezdívají jí Super-Neptun, nachází se v souhvězdí Štíra a je asi pětkrát větší než Země. Nově nalezená planeta K2-33b je totiž větší než Neptun a svou hvězdu obkrouží každých pět dní. Je stará jen 5–10 miliónů let, čímž se zařadila mezi nejmladší planety, které byly dosud objeveny.

K2-33b je jednou z nejmladších dosud objevených exoplanet. Svou hvězdu oběhne za pět dní.
K2-33b je jednou z nejmladších dosud objevených exoplanet. Svou hvězdu oběhne za pět dní.
Zdroj: NASA/JPL-Caltech

„Země je stará zhruba 4,5 miliardy let. Ve srovnání s ní je planeta K2-33b velmi mladá. Dalo by se říct, že je to ještě dítě," uvedl Trevor David, vedoucí autor nové studie publikované 20. června 2016 v časopise Nature.

Zrození planety je komplexní a bouřlivý proces, který zůstává zahalen tajemstvím. Doposud astronomové objevili zhruba tři tisíce exoplanet, nicméně téměř všechny jsou staré miliardu let a více. Pokoušet se pochopit životní cyklus planetárních systémů s využitím těch, které známe, je pro astronomy stejně obtížné, jako popsat vývoj člověka od narození k pubertě a studovat přitom jen dospělé jedince. „Novorozená planeta nám pomůže lépe pochopit, jak vznikají nové planety a tedy i procesy, které vedly ke vzniku Země," vysvětluje spoluautor studie Erik Petigura.

Tento obrázek ukazuje systém hvězdy K2-33 a její planety K2-33b v porovnání s naší sluneční soustavou. Planetě trvá oběhnout hvězdu pět dní, zatímco Merkur oběhne Slunce za 88 dní. K2-33b je téměř desetkrát blíže ke své hvězdě než Merkur ke Slunci.

Planetu odhalil Keplerův dalekohled NASA a následně ji potvrdila Keckova observatoř na Havaji. Pomocí infračerveného měření se ukázalo, že K2-33b je obklopena tenkým prstencem, tzv. protoplanetárním diskem, tedy zploštělým oblakem prachu a plynu ve vesmíru, který rotuje kolem právě vzniklé hvězdy. Překvapivým prvkem je skutečnost, jak blízko se nachází nově objevená exoplaneta u své hvězdy. Obíhá kolem ní ve vzdálenosti, která je desetkrát menší než Merkurova vzdálenost od Slunce. I když známe mnoho starších exoplanet, které se držely velmi blízko své hvězdy, astronomové měli za to, že trvá stovky milionů let, než se planeta dostane ke hvězdě natolik blízko. K2-33b je ale velmi mladá, což tuto teorii vyvrací.

Zdroj: Youtube

Exoplaneta nebo také extrasolární planeta je planeta obíhající kolem jiné hvězdy než kolem Slunce a patřící tudíž do jiné než sluneční planetární soustavy. Až do 90. let dvacátého století nebyly známy žádné planety obíhající jinou hvězdu. Avšak od počátku 21. století jsou díky novým metodám pozorování a lepším technologiím každoročně objeveny desítky exoplanet. Většina exoplanet, které byly objeveny, má hmotnost větší nebo porovnatelnou s plynnými obry ve sluneční soustavě. zdroj: wikipedia

Mohlo by vás zajímat: