Oslavy 60. let královny Alžběty na trůnu začaly na dostizích

Dostihy Epsom Derby odstartovaly oslavy diamantového výročí panování královny. Líba Taylor byla přímo na místě a přináší fotografie, které vám přiblíží atmosféru.

Zdroj: Líba Taylor

 

V koňských dostizích se nevyznám, nechodím na ně, ale letos jsem si nemohla nechat ujít slavnou Epsom Derby, kterou tradičně otvírá velká milovnice dostihů a majitelka velkého počtu závodních koní - sama britská královna Alžběta II. Epsom Derby byla první událost čtyř společensky náročných dnů oslav diamantového výročí, jejích 60. let na britském trůně.

Nechala jsem si poradit od kamarádů, a abych šetřila libry, které oproti koruně pomalu ale jistě stoupají v ceně, šla jsem do části pro plebs, kde je vstup zdarma.

Podívaná pro všechny

Angličané dostihy milují a demokratická Anglie umožní dostihovou podívanou i těm, kteří na to nemají. Zatímco vstupenky stojí v průměru mezi 40 až 150 librami, existuje možnost jít na dostihy bez placení, a to přímo do té největší části dostihového areálu, a zároveň té méně klaustrofobické.

Zatímco za peníze se člověk mačká na tribunách, které jsou ješté navíc od sebe oděleny podle ceny vstupenek. Ke královně by jste tedy měli stejně daleko, pokud ovšem nejste movití anebo společensky žádaní, a tudíž pozváni jako hosté, ta část zadarmo je jedno ohromné pole, plné nemovitých Angličanů. Když prší, tak sice na rozdíl od bohatších návštěvniků zmoknete, ale ostrovním lidem troška vody zase tolik nevadí.

TOP 7 tradic nepochopitelných pro Evropana

Ti, kteří jdou na tribuny, přijíždějí v lepších autech; někdy si hned na parkovišti udělají piknik a dámy na vysokých podpatcích a muži v povinných top hats neboli buřinkách pak cupitají ke vchodům, za něž oči ostatních, ne tak šťasných návštěvníků, nedohlédnou. Dav, který se valí do neplacené zóny, se prohýbá pod basami piv a jinými lahvemi, jejichž obsahem si budou zpříjemňovat odpoledne. Dress code tady také striktně neplatí a nikdo vám nezakáže vstup jen proto, že nejste okloboukováni.

 

Kde je královna?

Nevýhoda volby tohoto druhu návštěvy dostihového závodiště Epsom je to, že dostihy vlastně přímo nevidíte. Vidíte jen to, za co platíte. A když neplatíte, nemůže toho moc čekat. Závodiště je od vás odděleno řadou nutných záchodků nad nimiž se tyčí řada londýnských doubledeckerů, které se dají pronajmout a z Londýna i odjinud se v nich dokodrcáte až do Epsomu.

Nové dvoupatráky pro Londýn jsou sexy. Jak vypadali jejich předchůdci?

Když se posunute k plotu nalevo od doubledeckerů a máte dalekohled, můžete ho namířit na tribunu, kde se mezi ostatními fanoušky pohybuje i královna. Ti, kteří ji na tu dálku zahlédnou, nadšeně vykřikují, že má na sobě modré, royal blue, šaty. Většina čumilů ale dalekodhled nemá, a tak natahují krky nebo spoléhají na ostatní, kteří tvrdí, že tam asi určitě je.

Ušetřili by si námahu, kdyby se dívali na velká plátna, strategicky rozmístěná po celém poli, kde se promítají jednotlivě dostihy a i záběry společensky důležitých návštěvníků a kde je královna vidět v plné kráse. Ale nikdo se nedívá.

Day Out 

Co tedy dělají? Vlastně nic. Sedí, jedí, pijí a dobře se baví. Je to rodinný a společenský day out, byli na dostizích, zůčastnili se prvního dne oslav 60. let Alžbětina panovnictví v přítomnosti samotné oslavenkyně. Možná, že ti, kteří si na koně vsadili, i něco vyhráli. A byl to zážitek, o kterém se bude vyprávět po několik generací.

Druhý den jsem si v novinách našla, kdo vlastně Epsom Derby vyhrál, a můžu prozradit, že to byl kůň jménem Camelot, od kterého se to stejně čekalo. Zbytek dne mě pak mrzelo, že jsem si na něj také nevsadila… ale co, byl to přece stejně krásný day out. Nejen pro mne, ale i pro dalších 130 000 návštěvníků, kteří se ten den do Epsomu vydali.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články