Čínský nový rok v troskách: Taiwanský Tainan se vzpamatovává ze zemětřesení

Zemětřesení o síle 6,4 přišlo kolem čtvrté hodiny místního času v jihozápadní části ostrova a vyžádalo si životy nejméně jedenácti lidí. Dalších desítky se pohřešují. Záchranné týmy se snaží zachránit ty, kteří uvízli pod hromadami suti. Ve městě i na ostrově je kvůli oslavám čínského nového roku, který začíná již za dva dny, více živo, než obvykle.

Zdroj: archiv

Ze zříceného sedmnáctipodlažního bytového komplexu Wei Kuan, kde bydlelo více než 250 lidí, se přes dvě stě osob podařilo zachránit. Rezidenti z vedlejšího bloku budov utíkali všemi způsoby. "Rozbila jsem zkřížené dveře od bytu kladivem, abych mohla utéct," svěřila se žena místní televizní stanici. Další muž si z oblečení vyrobil lano a spustil se z devátého patra do šestého.

"Těsně předtím, než se zřítila zeď v ložnici, se mi obrátila postel. To mě zachránilo. Nevěděl jsem, co se děje. Nikdy jsem takové zemětřesení nezažil," popisuje noční zážitek další obyvatel Tainanu.

"Záchranáři se k nám probourali a řekli nám, ať zkusíme vylézt ven. Řekla jsem ji, že mé děti jsou moc malé, a tak vykopali větší díru a jeden z nich vlezl k nám, aby pomohl dětěm," svěřila se místním médiím petatřicetiletá žena.

Mohlo by vás zajímat: