Hmyz, nebo drahokam? Stačí kapka rosy a hmyz se promění ve šperky

Mikrofotografie hmyzu odhalují jeho krásu. Stačí však pár kapek a hmyz se dokáže proměnit třeba ve šperky. A nebo něco jiného… záleží na vaší fantazii…

Hmyz, nebo drahokam? Stačí kapka rosy a hmyz se promění ve šperky
Hmyz, nebo drahokam? Stačí kapka rosy a hmyz se promění ve šperky
Zdroj: archiv

Mušky, broučci a další hmyz nabývá za rosy zláštních tvarů a blyštivých barev, které jej mění v podivně bytosti z jiných planet. Jejich snímky pořídil polský amatérský fotograf Miroslaw Swietek v lese nedaleko svého domova Jaroszowě. Na lov chodí mezi třetí a čtvrtou rámo, kdy je hmyz "ospalý" a relativně snadno se dá vyfotit – ale zas je těžké jej objevit. Pracovat se musí rychle, protože rosa brzy zmizí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hmyz vypadá jako bytosti z jiné planety. Iluzi vytváří kapky rosy, které se usadily na jejich těle.

Fotograf  Miroslaw Swietek pořizoval fotografie v extrémní blízkosti, a na fotografiích je vidět každičký detail. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hmyz je zachycen při spánku za časného rána. Kvůli rose, která jej pokrývá, není moc jednoduché určit přesný druh. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozoruhodné fotografie jsou dílem fyzioterapeuta Miroslawa Swieteka kolem třetí hodiny ranní v lese nedaleko jeho domova v polské vesnici Jaroszow.

 

Amatérský fotograf musel použít baterku, aby se mu podařilo zachytit hmyz v naprosté tmě, těsně předtím, než si nastavil fotoaparát s bleskem. Od spících zvířat se nacházel doslova pár milimetrů… "Ve tři nebo čtyři hodiny ráno jsou ještě ospalí, a snáze se tak fotí. Ale zase je o dost těžší je v té tmě najít," připouští Miroslaw Swietek. "Musel jsem fotit docela rychle, protože rosa rychle mizí."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Fotografování je mým koníčkem, začal jsme asi před dvěma a půl lety. Nejraději fotím hmyz a ještěrky," přiznává fotograf. "Fotím je v jejich přirozeném prostředí, v lese kousek od své vesnice."

FOTO: Isifa / Miroslaw Swietek 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články