Jak na dechberoucí fotografie a videa z přírody?

Žasnete z dechberoucích záběrů přírody? Ať už jde o jednotlivé snímky, nebo třeba časosběrná videa, již dlouho takové záběry nejsou výsadou těch nejlépe vybavených studií. Úžasné záběry zvládnete i vy s cenově dostupným vybavením. Poradíme vám, jak na to.

Jak na dechberoucí fotografie a videa z přírody
Jak na dechberoucí fotografie a videa z přírody
Zdroj: https://www.pexels.com/photo/amazing-waterfall-with-lush-foliage-on-rocks-4534200/

Pravidlo číslo jedna: Fotoaparát neberte do ruky

Hned na úvod vás možná překvapíme. Ruce jsou vaším nepřítelem. I když máte ruce pevné a stabilní, nejste zkrátka schopni udržet objektiv na jednom místě. Jakýkoliv třes je přitom doslova zabijákem kvalitních záběrů. Proto byste si měli pořídit stativ, který postavíte na zem a umístíte do něj svůj fotoaparát.

Kromě stativu doporučujeme také dálkovou spoušť. Díky tomu na fotoaparát nemusíte sahat ani při pořízení snímku a ten tak zůstane ve skutečně neměnné poloze. Snímky budou dokonale ostré a probarvené.

Nastudujte si základní pojmy

Abyste mohli svůj nástroj – fotoaparát – používat naplno, musíte pochopit, jak funguje. Měli byste si proto nastudovat základní pojmy a pochopit, jak musíte fotoaparát nastavit během dne či po setmění. Záležet může i na tom, jaký objekt zrovna zachytáváte.

Měli byste proto bezpečně vědět, co to je clona, rychlost závěrky, ISO, vyvážení bílé a desítky dalších. Některé pojmy mohou být velice podobné, příbuzné nebo vzájemně se ovlivňující. Teprve když znalostí těchto pojmů disponujete, dokážete pružně přizpůsobovat fotoaparát aktuálním podmínkám a z daného okamžiku vytěžit maximum.

Nečekejte na jednu dokonalou fotografii

Ani fotografové nefungují tím stylem, že celý den čekají na správný okamžik, kdy zmáčknout spoušť. Místo toho ve velice krátkém okamžiku pořídí tolik fotografií, kolik mohou. Z tohoto množství pak vyberou jen několik málo těch skutečně unikátních, které poté použijí – zbytek materiálu putuje do archivu, nebo je dokonce nenávratně smazán.

Šance, že pořídíte fotografii svého života, se tedy značně zvyšuje, pokud fotografií pořídíte dostatek. Až tedy příště budete váhat, zda spoušť zmáčknout, uvědomte si, že doby klasických filmů již máme dávno za sebou. Foťte, co vám síly stačí, a zpětně záběry vyhodnoťte.

I s levným dronem dokážete zázraky

Jestliže se vám líbí časosběrná videa, kromě těch ze země na stativu můžete krátké záznamy pořídit i z dronu. Nepotřebujete přitom dron za desítky tisíc. Učit se můžete s levným dronem, který vás přijde řádově na tisícikoruny.

I ti nejlepší používají editační programy

Není nic špatného na tom fotografie a videa otevřít v grafickém programu či ve střižně a doladit detaily. Dělají to tak dnes mobilní telefony, nejrůznější aplikace, ale i profesionální fotografové. Odstraňte drobné neduhy, vylepšete jas a kontrast – dostaňte ze svých snímků maximum.