Jak změna klimatu může ovlivnit turbulence

Následkem turbulencí v letadle se ročně zraní několik desítek lidí. Nejnovější výzkum odborníků z Velké Británie ukázal, že kvůli zvyšujícímu se obsahu oxidu uhličitého v atmosféře by mohla být situace za pár let mnohem vážnější.

Turbulencí se během letu bojí lidé ze všeho nejvíc.
Turbulencí se během letu bojí lidé ze všeho nejvíc.
Zdroj: Profimedia.cz

Během výzkumu na University of Reading ve Velké Británii se zjistilo, že důsledkem očekávaného zvýšení koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře, hrozí až zdvojnásobení silných a silných až středně těžkých turbulencí. Výsledky výzkumu publikovali v časopise Advances in Atmospheric Sciences.

K testování využili počítačovou simulaci, kdy měřili turbulence při zdvojnásobení hladiny oxidu uhličitého, což je podle vedoucího výzkumu Dr. Paula Williamse očekávaný nárůst do konce století. Wiliamsův tým zjistil, že silné turbulence se v důsledku toho zvýší o 149 %, silné až středně těžké o 127 %, středně těžké až mírné až o 75 % a mírné turbulence o 59 %.

Důvodem je, že změna klimatu zintenzivní sílu větru i změny v rychlosti nebo směru větru. „Nejde o moc dobré zprávy, protože cestujícím se sníží úroveň komfortu a také hrozí častější úrazy," upozornil Dr. Williams. V současné době se následkem turbulencí ročně zraní desítky lidí.

Mohlo by vás zajímat: