Jak zůstat v teple, když je venku zima

Umění udržet teplo se nejspíš vytratilo s tím, jak dostupné je teplo v domácnostech, v autech i ve veřejných budovách. Řada lidí je pak překvapena, když v džínách a flanelových košilích vyrazí z urbanizovaných pelíšků, že jim v teplotách kolem nuly fakt drkotají zuby a uloví rýbu, ne-li něco většího.

Zdroj: dollarphotoclub.com

Nemusí to hned znamenat potřebu specializované polárnické výbavy, protože některé drobné doplňky sehrávají podstatnou úlohu. Takovým prvkem jsou například rolákové svetry nebo šály, protože krk je plný cév, které vedou poměrně blízko k pokožce.

Obecně platí, že nezakrytá místa pokožky jsou bránami pro tepelné ztráty. Nejčastěji pocítíte chlad na rukou, i přesto, že máte rukavice, protože organismus upřednostňuje zahřívání jiných – životně důležitějších částí těla, než jsou ruce. Nicméně chladné ruce signalizují, že je něco s udržování termoregulace špatně. Většinou jde o to, že v našem kulturním okruhu nosíme sice čepice, péřové bundy a dokonce zateplené boty, ovšem od pasu nebo podzádí dolů je jen poměrně tenká vrstva kalhot.

Další pravidlo, které platí je, že někdy nezáleží tolik na tloušťce vrstvy, ale na tom kolik jich máte, a zda je mezi nimi trochu vzduch – každá vrstva navíc zesiluje izolační schopnosti vrstvy pod ní. Nejde přitom jen o izolaci od vnějšího chladu, ale i o udržování pokožky v suchu, v případě, že se tělo potřebuje ochladit a začíná se potit. Vlhkost obecně snižuje schopnost udržet teplo. Ostatně zažijete to i v teplých zemích, kdy kombinace potu a poklesu teploty a vyšší vlhkosti vzduchu se do vás zakousne zimnice – stačí třeba vylézt na jaře z dusného římského metra, kdy od moře vane vlhký chladivý vánek.

Kdo by se jen svlékal a oblékal

Lidé, kteří mají zkušenosti z arktický krajin musí být často oblečeni tak, aby zvládaly výkyvy teplot při pohybu mezi otevřenou krajinou a uzavřenými prostory, kde nemohou neustále svlékat a oblékat. Proto do prostředí, kde teploty klesají i desítky stupňů pod nulu doporučují za základ syntetické materiály, jako je 3s Patagonia Capilene. Jako dobrá základní vrstva sportovního charakteru do mírnějších podmínek se pak doporučuje vlněny materiál Merino. To by mělo zajistit odvod vlhkosti.

Následuje střední vrstva potřebná k zateplení, která by však neměla být příliš objemná, protože si tak ztížíte možnost pohybu. Dobře volit svetr nebo fleece, popřípadě i ve formě vesty. Teprve pak následuje vnější skořápka - „shell" bunda -, která by vás měla chránit před profouknutím a deštěm či sněžením. Nejznámější jsou bundy s vodotěsnou membránou Gore-Tex. Ale i tady jsou skořápky dvojí druhu měkké a tvrdé (soft a hard). Při jejich koupi je dobré si všímat, jak mají řešeno zapínání a jednotlivé „otvory" a jejich utěsnění.

Kalhoty jsou problém, ale kromě toho, že dnes se dají koupit i více vrstvé speciální kalhoty, je vhodné klasické kalhoty alespoň kombinovat s podvlékačkami – přidat jednu vrstvu. To ostatně platí i pro ruce a chodidla. Tenké ponožky a rukavice, než si navlečete nějaké silnější ponožky do zimních bot a rukavic. Hrají svoji roli odvodu vlhkosti. Palčáky samozřejmě umožňují prstům zahřívat se navzájem, ale současně snižují obratnost a možnosti využití rukou.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Související články