Kappadokie, drsná kráska v srdci Turecka

V centrální části Turecka najdete jeden z největších turistických trháků celé země. Díky nadmořské výšce pohybující se mezi jedním a čtyřmi tisíci metry zde v létě zažijete suchá vedra a v zimě třeskuté mrazy s obrovskou porcí sněhu.

Kappadokie, drsná kráska v srdci Turecka
Kappadokie, drsná kráska v srdci Turecka
Zdroj: archiv

Vítejte v Kappadokii, regionu skalních měst a pohnuté historie.

Kappadočtina

Unikátní jazyk, který v sobě mixuje turečtinu a řečtinu, už dnes na dovolené ve střední Anatolii už jen tak neuslyšíte, ale přesto k regionu neodmyslitelně patří. Kappadočtina se vyvíjela v podstatě celé druhé tisíciletí našeho letopočtu.

Skalní domy v Kappadokii

V několika dialektech se kappadočtina uchovala zhruba do dvacátých let dvacátého století, kdy ovšem Kappadokie zažila radikální demografickou proměna. Při výměně řeckého a tureckého obyvatelstva v roce 1923 se původní Kappadočané rozprostřeli po území těchto dvou států a řeč postupně vymizela. Dnes jí mluví jen hrstka potomků původních Kappadočanů.

Údolí Göreme

Eroze, déšť, poryvy větru. Jen díky nepříznivým povětrnostním podmínkám vzniklo jedinečné údolí, ze kterého obyvatelé vybudovali postupem času obrovský skalní komplex. S jeho osídlováním začali lidé už ve čtvrtém století.

Göreme FOTO: Benh Lieu Song

S výrazným zásahem lidské ruky do původní krajiny dnešního Turecka se ale příroda vypořádala náramně. Uměle vytvořené klenby, věže, dómy a kaple vypadají, jako by byly součástí skal od nepaměti.

Filmy a hry

Právě neuvěřitelný soulad lidské činnosti a původních přitahuje tvůrce počítačových her a filmaře. Jméno Azra Akin vám asi nic neřekne (také zde jen natáčela reklamu na žvýkačky, čímž se asi v životopise vytahovat nebude), ale Nicolase Cage znáte téměř jistě.

Nicholas Cage

Americký herec si Kappadokii prý oblíbil při natáčení akčního snímku Ghost Rider 2: Duch pomsty. Snad žádný z tureckých titulů, kterým tehdy poskytl rozhovor, neopomněl zmínit hercův obdiv ke Kappadokii. Takže kdo ví, třeba ho v Turecku potkáte na last minute dovolené…

Související články