Kde si nejlépe užít podzimní přírodu? Brdy vás okouzlí!

Počasí přeje, listy stromů se barví do odstínů červené, hnědé a žluté, lesy provoněly podzimem. Přemýšlíte, kam se v pěkných dnech babího léta vydat? Zkuste to do přírody Brdské vrchoviny. Podzimní léto tu bývá neobyčejně kouzelné.

Přemýšlíte, kam se v pěkných dnech babího léta vydat? Zkuste to do přírody Brdské vrchoviny
Přemýšlíte, kam se v pěkných dnech babího léta vydat? Zkuste to do přírody Brdské vrchoviny
Zdroj: Wiki Commons

Výšlap na Třemošnou s vyhlídkou Kazatelna

Přímo ve středu Brd se nad okolní terén vypíná nápadný hřbet a Třemošná je jednou z jeho dominant. Významná je především pro zbytky přirozených porostů gigantických velikostí. Východní úbočí naskytne výhled z maličké dřevěné rozhledny připomínající posed, opomenout byste neměli ani vyhlídkou Kazatelna, tvořenou slepencovým skalním sukem. Přímo pod vámi se rozprostře obec Orlov a město Příbram, dohlédnete ale až k části Povltaví a Benešovska. Za dobré viditelnosti se vám povede spatřit věže temelínské elektrárny a šumavské vrcholky Kleť a Boubín.

Fabiánovo lože, skalní útvar s příběhem

Tak, jako mají svého vládce Krkonoše nebo Orlické hory, Brdské vrchovině vládne duch Fabián. Fabiánovo lože, sídlící na skalisku v severovýchodní části na kopci Velká Baba, je místem opředeným pověstí o rytíři Fabianovi, který svou láskou k vesnické dívce vzbudil žárlivost čarodějnice. Poté, co Fabiana zaklela v lesního ducha dodnes volajícího jméno své milé, jej připomíná jen lože v podobě dvou skalních o sebe opřených bloků. Skalku najdete několik kilometrů od Běštína na kopci Velká Baba. Výlet si sem můžete udělat při poznávání nedalekého města Dobříš.

Plešivec, významný bod Brdské vrchoviny

Hora Plešivec je sama o sobě je označována za jeden z nejvýznamnějších kopců Hřebenů, a to pro své prudké svahy s rozsáhlým kamenným mořem sahajícím k říčce Litavce. Dominantní vrch nabízí turistům velmi dobrý rozhled zejména na západní část, z několika míst i k severovýchodu do oblasti Českého krasu a na Hřebeny. Zajímavým místem je také Smaragdové jezírko na dně bývalého kamenolomu na severním svahu, nebo se značenou odbočkou zatoulejte k Plešiveckému viklanu. Pokud se sem v blízké době chystáte, skvělý výchozí bod vám poskytne některé z ubytování v Jinci.

Místo přírody raději do města? Vyzkoušejte Příbram!

Pokud by vás toulky brdskými lesy omrzely, vydejte se do města, které proslavilo jeho bohatství. Těžbu stříbra a posléze železných a uranových rud v Příbrami dnes připomíná Hornické muzeum. Vynechat byste neměli ani Svatou Horu, jedno z nejznámějších mariánských poutních míst ve střední Evropě a architektonický skvost. Součástí areálu je Mariánská studánka, sloup na náměstí s pozlacenou soškou Panny Marie, křížová cesta, zastřešené Svatohorské schody, vrch Kalvárie nebo Svatohorské poutní muzeum. Hotely v Příbrami vám navíc poskytnou perfektní zázemí s veškerou občanskou vybaveností.