Když místo Vltavy teče korytem hustá mlha

PŘÍBĚH FOTOGRAFIE A JEJÍHO AUTORA: Když má člověk štěstí a chuť mu jít naproti, může mu občas příroda nachystat nádherné představení. A nemusí se přitom jezdit daleko. Stačí třeba k Vltavě, na místo bývalých Svatojánských proudů.

Když místo Vltavy teče korytem hustá mlha
Když místo Vltavy teče korytem hustá mlha
Zdroj: archiv

Přemýšlel jsem, jaké to musí být stát na okraji skály, která padá k řece Colorado.

Hledíme v pravo, v levo, v před i v zad a chápeme, proč tato zvláštní krajina dala již tolika umělcům podnět k tvoření básnickému, hudebnímu i malířskému. Každý ten skalní velikán k nám hovoří řečí tajůplnou a přece známou, v hlubinách duše lidské ohlasu nalézající. Štědře v proudech Svatojánských ruka boží darů přírodních udělila!

Takto popisuje zážitek ze Svatojánských proudů Josef Ladislav Turnovský v útlé brožuře Z Prahy do Svatojánských proudů, která vyšla v roce 1898 v nakladatelství J. Otto.

 

Divočina, která už neexistuje

Svatojánské proudy, oblast Vltavy nad Štěchovicemi, která odnepaměti naháněla plavcům hrůzu. Vltava zde prochází kaňonem, který je často obklopen vysokými skalami a prudce mění směr. Plout tudy bylo velice náročné a nebezpečné. Na plavce čekala zrádná skaliska, divoké peřeje a skryté balvany v korytě řeky. Vše skončilo napuštěním Štěchovické a následně stavbou Slapské přehrady. Vltava ztratila svou divokost a dnešní klidnou hladinu zčeří jen vítr nebo lopatky kolesových parníků.

Svatojánské proudy, vyhlídka Máj na Vltavě

 

DETAILY K FOFOGRAFIÍM: Byly pořízeny digitální zrcadlovou Canon EOS 5D Mark II ve spojení s objektivem Canon EF 17-40/4 L. Pro zvýraznění barev a odstranění odlesků jsem použil polarizační filtr Hoya HD a s vysokým rozdílem jasů mezi oblohou a tmavým kaňonem mi pomohl šedý přechodový filtr LEE s hustotou 0.9, který jsem natáčel na rovinu přechodu světla a stínu.

I dnes je však možné obdivovat tuto krásnou část Vltavy. Jeden z nejhezčích pohledů se nabízí ze skalních převisů vrchu Máj. Vltava se v hlubokém kaňonu prudce stáčí o 180 stupňů a vytváří tak mohutnou podkovu, která připomíná populární pohled Horseshoe Bend do kaňonu řeky Colorado.

Stojí za to si trochu přivstat

První osobní setkání s pohledem na Vltavu z vrchu Máj bylo impozantní. Stál jsem na okraji skály, která končila někde hluboko dole. V meandru Vltavy se majestátně povalovala mlha, která jen líně proplouvala mezi kopci. Modrá obloha plná čar od letadel a cárů mraků dotvářela atmosféru vycházejícího slunce, kterého paprsky začaly nesměle dopadat do hlubokého údolí.

Toto jsou ty chvíle, které mám na krajinářské fotografii rád. Je to štěstí okamžiku, který příroda připravila pro případné otevřené pozorovatele. Jedinou vstupenkou do tohoto divadla je trocha vlastního nepohodlí s ranním vstáváním.

Na vrchu Máj jsem nakonec zůstal přes tři hodiny a fotografoval jsem ustupující mlhu, která pomalu uvolňovala pohled do hlubokého kaňonu, kde se zrcadlilo nebe v klidné hladině. Až se nechce věřit, že tady bylo jedno z nejnáročnějším míst na celé trase Svatojánskými proudy.

Cestou zpět k autu  jsem si v duchu přehrával ten pocit, který jsem zažil, a přemýšlel jsem, jaké to musí být stát na okraji skály, která padá k řece Colorado.

 

 

 

UŽITEČNÉ ODKAZY. O autorovi výše uvedené citace Josefu Ladislavovi Turnovském si můžete přečíst na Wikipedii: Josef Ladislav Turnovský. Pokud Vás zajímá cokoliv o Svatojánských proudech, stačí kliknout sem: Svatojánské proudy. A pokud chcete najít podobnost mezi Vltavou a řekou Colorado, podívejte se na překrásné fotky z Arizony: Horseshoe Bend.

 

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články