Konec pohádek! Tajné rozhovory s princeznou z Walesu

Jen málokterá veřejná osoba je i po své smrti tak milována, a zároveň opředena záhadami jako princezna Diana. Veřejnost si ji oblíbila už jako stydlivou učitelku z mateřské školy, kdy její vrozený šarm učaroval dědici královského trůnu. V tom okamžiku se zrodila nova ikona moderní doby.

Zdroj: National Geographic

V roce 1991 bylo v londýnském Kensingtonském paláci uskutečněno několik tajných rozhovorů s Dianou, princeznou z Walesu, které s jejím svolením natočil blízký přítel jménem novináře Andrewa Mortona.

Morton zde pracoval na knize o skutečném životě nejfotografovanější ženy světa. Veřejnost v té době neměla tušení, že je manželství princezny Diany a prince Charlese v krizi.

Sama princezna Diana detailně přiblížuje svůj životní příběh a především svou situaci v roce 1991. Otevřeně promlouvá o nepříliš šťastném dětství, rozpačitém seznámení s Jeho Veličenstvem, princem z Walesu, v době, kdy jí bylo pouhých 16 let, i dramatickém vstupu mladé dívky na světovou scénu. Záhy odstartovalo pronásledování tiskem - národ byl stržen pohádkovým příběhem lásky a ona nebyla na tento příval slávy připravená.

Tyto zřídka prezentované zvukové záznamy jsou doplněny archivními záběry a fotografiemi. Dokument Diana osobně je nejnovější produkcí společnosti National Geographic Documentary Films. National Geographic jej poprvé odvysílá ve čtvrtek 31. srpna ve 21:00 hodin.

Diana v něm bez nostalgie vzpomíná na svou svatbu a zkušenosti s poporodní depresí, bulimií i na vítězství nad zničující úzkostí, které jí přineslo až nalezení sebe sama v humanitární činnosti.

„Vybrali jsme významné okamžiky jejího života a chronologicky je seřadili. Ilustrujeme je pomocí tiskových zpráv a archivních snímků z dané doby,” doplňuje Tom Jennings, výkonný producent dokumentu. „Během celého filmu také uslyšíte princeznin hlas popisující její niterné pocity ve chvílích, kdy celý svět věřil, že je protagonistkou šťastné pohádky. A přitom se v té době její manželství i celý život rozpadaly…”

Mohlo by vás zajímat: