Krása bílých koní francouzského venkova: volně tam žijí už od doby kamenné

Francouzský kraj Camargue v deltě Rhony je malými bílými koníky proslulý. Vypadají skoro jako Jurášek z filmové Popelky. Ale mají mnohem zajímavější historii…

Zdroj: archiv

Tito koníci, kteří zde žijí až dodnes divoce, jsou velmi odolní a milují vodu. Protože vyrostli v bažinách, mají jistý krok a hodí se tedy i jako rekreační prostředek pro děti i dospělé. Dodnes ale mají i ekonomický smysl - jezdí na něm také "gardians", francouzská verze kovbojů, kteří svážejí stáda. 

Tito koně jsou jedním z nejstarších druhů koní v Evropě; v nezměněné podobě zde žijí už od doby kamenné. Jejich vlastnosti (odolnost a obratnost) oceňovali už staří Římané, podle všeho je využívali i Keltové. Právě od koní z Camargue odvozují svůj původ španělští jacas – koně, na nichž conquistadoři dobyli Ameriku. A tak se camargští koně dostali mezi indiány – a stali se předky mustangů. 

V 19. století je lidé masově využívali na těžké práce; nebýt jich, nikdy by nevznikl Suezský průplav. Tahali tam těžké náklady a přitom masově umírali. S tím je dnes konec. Francouzská vláda je přísně chrání, všichni koně jsou evidováni v plemenných knihách a vláda dává pozor, aby se neztratily charakteristické vlastnosti tohoto jedinečného plemene. 

Camargue je největší říční delta v Evropě. Díky její velikosti zde vznikl jedinečný ekosystém, který ještě vylepšil zásah člověka. Kromě bílých koní je dominantou krajiny i černý skot a růžoví plameňáci. Kromě těchto nádherných tvorů však místní bažiny nabízejí domov také miliardám komárů – a to rovnou těm nejkousavějším v Evropě…

  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články