Na Kubě začali využívat kondomy při práci vinaři, rybáři i kadeřnice

Komunistická země se dlouhodobě potýká s nedostatkem základního zboží. Místní obyvatelé si proto museli poradit po svém. Sáhli po běžně dostupné (a hlavně levné) ochraně proti početí a našli pro ni mnohostranné využití.

Zdroj: archiv

Dlouholetá dysfunkční ekonomika země vede k tomu, že obchody zejí prázdnotou. Co lidé potřebují, většinou neseženou. Základní potraviny se dostávají na příděl. Ještě je tu možnost zajít na černý trh, ale tam si toho běžný Kubánec s průměrnou mzdou ve výši 30 dolarů moc nekoupí.

Kubánci proto museli vsadit na selský rozum. Napadlo je využít kondomy, které jsou v zemi vzhledem k podpoře sexuálního zdraví běžně k dostání, a hlavně vzhledem ke státním dotacím opravdu levné – krabička tří kondomů stojí jedno kubánské peso (zhruba 22 Kč).

Kondomy jsou vyrobené z přírodních materiálů, které jsou silné a pružné, což lze využít v rybolovu, kvašení vína i při úpravě vlasů.

„Nemůžu si dovolit zákaznici neobjednat kvůli tomu, že mi chybí pomůcky na úpravu vlasů, proto hledám alternativy,“ říká Sandra Hernandez, kadeřnice z Havany, která kondomy používá jako gumičky.

Během koncertů a na oslavách dětských narozenin se běžně ochranu uvidíme nafuknutou coby balonkovou výzdobu.

Velmi často po prezervativech sahá i Orestes Estevez. Ve svém domě v Havaně má provizorní vinařství. Zakrývá jimi lahve a podporuje tak kvašení. "Pružné kondomy z přírodního kaučuku zlepšují proces fermentace, čímž se zvyšuje procento alkoholu,“ vysvětluje Estevez, který víno prodává ve své garáži.

Podél pobřeží Kuby se můžete setkat s rybáři, kteří do vody hází několik k sobě připevněných nafouknutých kondomů. Pomáhají jim poslat háčky z břehu mnohem dál. Přísné kontroly kvůli hrozící emigraci jim totiž nedovolují rybařit z lodi. „Cílem je chytit co největší rybu,“ vysvětluje svůj záměr Angel Luis Nunez.