Národní park Bükk v Maďarsku: užijte si pobyt na zámku i pěší turistiku

Pokud sníte o skvěle strávené dovolené v přírodě, nemusíte jezdit do exotických destinací daleko od Česka. Jeden takový pohádkový národní park je totiž i v nedalekém Maďarsku, a to konkrétně Národní park Bükk. Jak si zde pobyt co nejlépe užít a co všechno navštívit?

Zdroj: berni0004 / Shutterstock.com

Zámecký hotel v Lillafüredu

Pokud toužíte po pobytu na zámku uprostřed malebné přírody, doporučujeme se ubytovat v tomto čtyřhvězdičkovém hotelu na břehu jezera Hámori. V jeho okolí vás zaujmou rozsáhlé visuté zahrady a parky, které ohraničují dva potoky s nejvyšším maďarským vodopádem Szinva. Mimochodem, ten vznikl při stavbě tohoto zámeckého hotelu. Po dni plném procházek a objevování okolní krajiny oceníte i odpočinek v místním wellness centru.

Abyste byli na cestách bez starostí, nezapomeňte si předem vyřídit cestovní pojištění do Maďarska.

Hrad Diósgyőr, Miskolc

V blízkosti okouzlujícího zámeckého hotelu se v historické čtvrti nachází první ze skvostů parku Bükk, středověký gotický hrad Diósgyőr ze 14. století, který byl postaven jako svatební dar pro uherskou královnu. Kromě času se na stavu hradu podepsal také osmanský vpád před několika staletími, naštěstí dnes můžete obdivovat jeho obnovený stav s autenticky zařízenými místnostmi.

Opatský kostel a zřícenina cisterciáckého kláštera, Bélapátfalva

Na úpatí pohoří se tyčí kostel cisterciáckého opatství v Bélapátfalvě. Pokud máte rádi výšlapy, vydejte se k tomuto kostelu na příjemnou procházku, pro rodiny s dětmi je možná příjemnější cesta autem, která je možná. Obdivovat zde budete kombinaci románského, gotického a barokního stylu. Hned vedle kostela najdete zříceninu původního opatského kláštera, který ke kostelu náležel.

Údolí Szalajka a Závojový vodopád

Všechny turisty potěší četné turistické trasy, z nichž je určitě nejromantičtější procházka údolím Szalajka, na jejímž konci vás čeká překvapení v podobě 17metrového Závojového vodopádu a mnoha dalších kaskád s unikátními vápencovými schody. Pokud se na procházku necítíte, dostanete se k tomuto přírodnímu úkazu jednoduše i rychlodráhou, která v létě jezdí mezi městy Szalajka-Fatelep a Szalajka-Fátyol-vízesés. Pokud do této destinace cestujete autem, nezapomeňte na to nejdůležitější, což je bezpečnost a spolehlivé cestovní pojištění AXA Assistance, které se o vás postará.

Zdroj: Laszlo Szelenczey / Stutterstock.com

Náhorní plošina Bükk

Před výletem na toto místo si určitě nastudujte mapu, jelikož se sem můžete dostat po několika stezkách. Oblíbená turistická destinace skýtá pohled na rozsáhlou krasovou plošinu se skalními útvary a dechberoucím výhledem. A jak se sem dostat?

  • Můžete se vydat směrem od jezera Gyári v Bélapátfalvě do Istállós-kő, Tar-kő, Pes-kő a Bél-kő.
  • Můžete jet také do Olasz-kapu ze Szilvásváradu a projít si okružní trasu přes Tar-kő, Vörös-kő-bérc, Cserepes-kő, Pes-kő a Bél-kő.

Nezáleží na tom, kterou variantu zvolíte, vždy je dobré si pro výlet do této destinace vyhradit celý den, protože je zde opravdu hodně věcí k vidění.

Termální lázně

Maďarsko je odjakživa označováno za termální ráj. Jeho bohatstvím jsou totiž podzemní termální prameny. Kde se nacházejí ty nejoblíbenější?

  • Eger: Vyhlášené lázně Eger Termál jsou jedinečné tím, že nabízejí zážitek pravých tureckých lázní.
  • Jeskynní lázně Miskolctapolca: Zde si můžete užít relaxaci jak v zimě v termálním vnitřním areálu, tak v létě v aquaparku a jeskyni.
  • Termální lázně Egerszalók: Nachází se v blízkosti solného kopce s vápencovými terasami, které jsou unikátní tím, že je můžete najít pouze na dvou dalších místech ve světě – v Turecku a v Národním parku Yellowstone.