Návrat do Prahy: Samička kvakoše dokázala urazit během 34 hodin přes 2200 km

Na Mezinárodní den ptactva, tedy 1. dubna, se do Zoo Praha vrátila samička kvakoše nočního. Díky „batůžku" s miniaturním satelitním vysílačem, který dostala vloni na jaře, víme podrobnosti o její cestě do Afriky a zpátky.

Samička kvakoše nočního s označením K57 se vrátila na své hnízdiště v pražské zoo.
Samička kvakoše nočního s označením K57 se vrátila na své hnízdiště v pražské zoo.
Zdroj: Lubomír Peške, Zoo Praha

V pražské zoo dlouho přemítali, kam odlétají zimovat čtyři kvakoši noční, kteří u nich hnízdí. Proto je na jaře 2016 vybavili miniaturními satelitními vysílači. Ukázalo se, že zimují nejen v subsaharské Africe, ale také v Perském zálivu.
Mapa s vyznačením cest čtyř kvakošů nočních ze Zoo Praha do jejich exotických zimovišť.Zdroj: Zoo Praha„Ze čtyř kvakošů nočních, kteří byli loni označeni v areálu Zoo Praha miniaturními satelitními vysílači, se první již vrátil na své hnízdiště. Ornitology Lubomírem Peškem a Karlem Pithartem zde byl pozorován v sobotu 1. dubna," oznámil ředitel zoo Miroslav Bobek. Poprvé se tak u tohoto druhu podařilo zmapovat cestu do zimovišť a zpět na hnízdiště.

Kvakoš noční je vůbec nejrozšířenějším a pravděpodobně i nejhojnějším zástupcem volavek. Je velký přibližně jako vrána, dorůstá 58 až 65 cm a váží 340 až 800 g. je zastoupen na všech světových kontinentech s výjimkou Austrálie a Antarktidy. Často se ozývá velmi hlubokými chraplavými zvuky připomínajícími volání havrana. Zdroj: Wikipedie

Migrace samičky s označením K57 byla nesmírně rychlá. Cesta od afrického pobřeží do zimoviště – tedy i přes celou Saharu – jí trvala pouhých 53 hodin.

Zjistilo se, že zimovala nejdříve u řeky v Nigérii, později se přesunula do Mali. Návrat jí překvapivě trval déle, i tak ale v jedné z etap své zpáteční cesty urazila během 34 hodin přes 2200 km!

Mohlo by vás zajímat: