Obrazem: Lesk a bída opuštěných nevěstinců

Když se řekne nevěstinec, většinou si nepředstavíte nic hezkého. Špinavé, velmi podezřelé místo, kam slušný člověk nechodí.

Zdroj: archiv

Přesto je na nich něco lákavého. Právě proto, že většina lidí uvnitř nikdy nebyla, nabuzují představivost – nejen tím, jak to tam vypadá, ale také osudy, které se uvnitř odehrávají. Není náhodou, že nevěstince se tak často objevují na obrazech avantgardních malířů. 

Z jiného úhlu se na nevěstince podíval španělský fotograf, který provozuje blog nazvaný Abandonalia. S fotoaparátem prošel několik opuštěných nevěstinců ve své zemi a zdokumentoval, jak tato místa vypadají, když odsud zmizí život.

Prach a špína 

Dříve honosné pokoje jsou pokryté vrstvami prachu, na obřích zrcadlech dnes visí záclony pavučin. Po lidech, kteří zde kdysi dávno žili, zde už nezbylo téměř nic. Občas nějaká ta bota, krabička zápalek nebo zapomenutá kniha. Ale samotné domy mají najednou úplně jinou atmosféru – působí jako odrazy lepší minulosti. 

Všechny fotografie byly pořízené v nejmenovaném nevěstinci, který zkrachoval před pěti lety. Podle autora fotografií stojí nedaleko nějaké španělské dálnice…

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články