Kočky mají jen velmi omezenou inteligenci. Dokazuje to výzkum

Milovníci koček asi tento výsledek nikdy nepřijmou, ale je to tak. Inteligence koček je značně omezená.

Kočky mají jen omezenou inteligenci. Dokazuje to výzkum
Kočky mají jen omezenou inteligenci. Dokazuje to výzkum
Zdroj: archiv

V minulosti proběhlo již mnoho studií zkoumajících kočičí chování. Jedna z nich například ukazovala, jak to kočky dělají, chtějí-li na nás, abychom splnili jejich přání – používají totiž speciální vrnění spojené s mňoukáním.

Kočky moc neobstály

Tato studie však na rozdíl od většiny ostatních neukazuje kočky v tom nejlepším světle. Vlastně dokazuje, že nejsou tak chytré a mazané, jak jsme si dříve mysleli. Podle Brity Osthausové, psycholožky z Canterbury Christ Church University (Velká Británie), kočky nechápou vztah příčiny a následku mezi jevy.

Osthausová pracovala s 15 kočkami a zjišťovala platnost tzv. „provázkové teorie“ (string theory). Zjišťovala, zda budou kočky schopné poznat z mnoha provázků ten, na jehož konci je umístěn pamlsek a zda se jej naučí označit tím, že za něj zatahají.

K pochoutkám se kočky mohly dostat dostat jen tak, že musely zatáhnout za provázek. Když zvířata viděla jeden provázek s pamlskem, zvládala vše samozřejmě bez problému. Když ale pod průhledný poklop přibyl další provázek, ale bez pamlsku, ukázalo se, že kočičí inteligence má své hranice. Za správný provázek tahaly dokonce méně často než za ten, ke kterému nic připevněno nebylo.Osthausová vyzkoušela 3 sénáře – jedinou šňůrku s kouskem ryby nebo pečivem na konci, dvě rovnoběžné šňůrky – jedna s návnadou a druhá bez ní – a do třetice opět dva provázky (tentokrát zkřížené) s návnadou na jednom z nich.

Co si vlastně představit pod kočičí inteligencí?
Jde o schopnost kočky učit se, řešit různé překážky a přizpůsobovat se proměňujícímu prostředí. Mnohé výzkumy ukazují, že k inteligenci patří schopnost osvojování nového chování (kočky napodobují svou matku nebo reagují na odměnu) nebo komunikační potřeby. Kočka má také vynikající paměť

Výzkumnice Osthausová svůj výzkum chápe jako důkaz limitované kočičí inteligence: „Když budeme znát jejich možnosti, nebudeme po nich chtít příliš, a to je zpětně dobré pro jejich blaho. Neříkám, že kočky jsou hloupé, ale jen, že jsou jiné než jsme si mysleli.“

Aniž bychom chtěli zpochybňovat výsledky a objektivitu této studie, je zřejmé, že asi mnoho majitelů koček vidí věci jinak. Mnoho z nich se považuje za experty na chování těchto zvířat, a tak je možná docela užitečné, když nám výzkum ukáže, že o svých mazlíčcích zdaleka nevíme všechno. 

FOTO: Thinkstock 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články