OBRAZEM: Nejlepší fotografie National Geographic za rok 2012

Každoročně National Geographic otiskne stovky fotografií. Letos jich bylo přes 900. Šéfredaktor amerického vydání Chris Johns vybral nejlepších 10.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie National Geographic za rok 2012
OBRAZEM: Nejlepší fotografie National Geographic za rok 2012
Zdroj: archiv

1. Dvojčata (Martin Schoeller)

Záhada dvojčat přitahovala vědce odjakživa a stala se i tématem lednového vydání časopisu National Geographic. Na největší setkání dvojčat v Twinsburgu, malém městečku v americkém státě Ohio, se dostavilo mnoho vědeckých týmů. Zkoumali například, zda je moderní software na zjišťování totožnosti dokáže odlišit, nebo porovnávali jejich zdravotní stav či reakce na alkohol.

Na snímku jsou sestry Johanna a Eva, obě trpí lehčí formou autismu. Článek o dvojčatech si přečtěte zde.

 

2. Bouře (Mitch Dobrowner)

Téma impozantních buří v Americe se objevilo v červencovém vydání. Článek k fotografii si můžete přečíst zde.

Ameriku každoročně zasahují zuřící bouře. Jsou hrozivé, ale i nádherné zároveň. Podívejte se na fascinující fotografie, které mohly vzniknout jen spojením špiček ve svém oboru: fotografa Mitche Dobrownera a lovce bouřek Rogera Hilla. O odumírajícím tornádu, jako je tento na snímku, se říká, že se nachází ve fázi „odvazování“ (foceno v Reganu v Severní Dakotě).

 

3. Mizející jazyky (Lynn Johnson)

V červencovém čísle National Geographic jsme se věnovali mizejícím jazykům.

Každé dva týdny zanikne jeden jazyk. Téměř polovina z přibližně 7 000 jazyků, jimiž se na Zemi mluví, pravděpodobně zmizí do konce století, neboť komunity přecházejí z rodné řeči na angličtinu, čínštinu nebo španělštinu. O co přijdeme, když některý jazyk umlkne? Více si přečtěte v článku Exkluzivně pro NG: Mizející jazyky. Kde je najdeme a kdo jimi mluví?.

Na snímku je novorozená holčička v republice Tuva uprostřed Sibiře. Na světě žije pouhých 235 000 lidí, kteří ovládají tuvinštinu.  

 

Podívejte se na video se šéfeditorem Chrisem Johnsem a poslechněte si, jak snímky vybíral:

4. Pine Ridge (Aaron Huey)

I 150 let po porušení slibů dodržují příslušníci lakotského kmene Oglalů z rezervace Pine Ridge v Jižní Dakotě kmenové zvyky, hovoří původním jazykem a žijí podle své víry. Výjimečný portrét vykreslený z bezprostřední blízkosti ukazuje, že se nedali zlomit nepřízní osudu. Více si přečtěte v článku Exkluzivně pro NG: Bolestivý příběh Lakotů, indiánů bojujících za svou zem a svá práva.

Na fotografii je zachycen Stanley Good Voice Elk, který v komunitě působí jako heyoka, jak spaluje sušenou šalvěj, aby rituálně očistil své okolí. V duchovním životě Oglalů jsou heyokové ti, kteří mají posvátné vidiny a mluví a chovají se jako šašci, aby podnítili duchovní uvědomění a „udržovali rovnováhu“.

 

5. Pine Ridge (Aaron Huey)

Další fotografie pochází ze stejné reportáže. Snímek zachycuje auto až po střechu naložené použitým šatstvem, které darovala dobročinná organizace se sídlem v Coloradu. V rozporu s obecně rozšířeným výmyslem nedostávají potomci původních obyvatel Ameriky automaticky každý měsíc šek od federální vlády a nejsou osvobozeni od placení daní. Lakotové Oglalové a další.

 

6. Jemen (Stephanie Sinclair)

Zářijové číslo přineslo reportáž z Jemenu (viz Exkluzivně pro NG: Jemenské dny zúčtování. Co se stalo z kdysi stabilní a prosperující země?). Snímek zachycuje jedenáctiletého Turkího Ahmada, jak pouští draka uprostřed rumiště v Sa‘dě, protivládní baště na severu, poblíž jemenských hranic se Saúdskou Arábií. Jeho desetiletý bratranec Afnán Husajn Alí Džáralláh at-Tamání poskakuje za ním.

 

7. Romští králové (Karla Gachet a Ivan Kashinsky)

Zářijové číslo se věnovalo také Romským králům v Rumunsku. Více si přečtěte v exkluzivním článku Exkluzivně pro NG: Domovy romských králů. Honosné paláce místo krytých vozů. Snímek zachycuje život mimo rezidenční čtvrť Buzescu: kuchyně chudé romské rodiny slouží šestileté Iasmině Iancuové, která se v ní točí pro svého dědečka Iona, jenž ji vychovává, jako taneční sál. Iasminina matka pracuje ve Španělsku. V mnoha domech žijí jen staří a děti, ostatní vydělávají peníze po Evropě.

 

8. Nová Kuba (Paolo Pellegrin)

Listopadové vydání se věnovalo proměnám Kuby (více viz článek Nová přítomnost Kuby. EXKLUZIVNĚ PRO NG). Snímek zachycuje kubánskou realitu: typickou kubánskou vyjížďku do havanského Leninova parku: ťukání dominových kostek o desku stolu, vyznavačka santeríi oděná od hlavy k patě v bílém, ruský vůz pravděpodobně udržovaný v provozu pomocí transplantovaných náhradních dílů…
 

 

9.Tučňáci (Paul Nicklen)

Listopadové vydání se nevěnovalo jen Kubě, ale také tučňákům. Tučňáci císařští jsou na zemi nemotorní, v moři se však pohybují snadno a rychle. Vědci nyní objevili tajemství jejich rychlosti. Více si přečtěte v článku Úniková rychlost tučňáka. EXKLUZIVNĚ PRO NG.  
 

 

10. Největší stromy na světě (Michael "Nick" Nichols)

Prosincové vydání přineslo snímky opravdu výjimečné - byly na nich největší stromy na světě, sekvojovce obrovské. Více si přečtěte v článku Největší stromy na světě a překvapivá nová fakta. EXKLUZIVNĚ PRO NG nebo Mamutí stromy rostou i v Česku. Kde gigantické sekvojovce najdete?

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články