Video: Hroch - nejnebezpečnější zvíře Afriky. Jak vypadá, když útočí na turisty?

Ti, kdo jezdí do Afriky, dostávají před návštěvou přírodních rezervací jednu radu: „Nikdy nepodceňte hrocha, může vás to stát život." Tedy žádný lev, krokodýl nebo slon. Nejnebezbečnějším zvířetem Afriky je hroch!

Hroch je vrah. A taky kanibal. A hlavně nejnebezpečnější zvíře Afriky
Hroch je vrah. A taky kanibal. A hlavně nejnebezpečnější zvíře Afriky
Zdroj: archiv

JAK UMÍRÁ KRÁL ZVÍŘAT? NE VŠICHNI LVI KONČÍ JAKO HRDINOVÉ

Spojení „tlustý a holohlavý“ v nás vyvolává představu apatického pohodáře. Stejná slova sice popisují i hrocha, ale zdání klame – je jen málo nebezpečnějších zvířat než tento lenoch. Podle statistik i průvodců je hroch nejnebezpečnějším zvířetem Afriky. Ročně prý zabije asi 200 lidí, což je víc obětí, než mají na svědomí lvi, sloni, levharti, buvoli a nosorožci dohromady.

Hroch je extrémně agresivní a teritoriální zvíře. Špatnou zkušenost s ním měli i muži, kteří objevovali Afriku. Livingstone, Stanley, Buton, Selous nebo Speke – ti všichni málem přišli kvůli hrochům o život. Nejčastěji při plavbě člunem po řece, když se hroši pokusili převrhnout lodě expedice. Tyto nehody nepatří minulosti, dějí se i dnes.

VÍTEJTE NA MARSU: PRVNÍ PANORAMATICKÁ FOTOGRAFIE DUN MIMO NAŠI PLANETU

Stádo agresivních hrochů před několika lety terorizovalo Namibii. Útočili na rybáře, krávy, které se chodily napít ke břehům „jejich“ řeky a pošlapávali rýžová pole. Roku 2002 zase hroši v etiopské provincii Kaffa útočili na krávy – a dokonce pak zabitý dobytek požírali. Jedna německá turistka potvrdila, že viděla hrocha, jak zaútočil na gazelu, která se brodila řekou. Každoročně hroši zabijí několik neopatrných turistů, ale občas jim podlehne i zkušený lovec – jsou totiž nevypočitatelní.

Podívejte se, jak vypadá pokus o útok hrocha na loď s turisty:

Zdroj: Youtube
 

Dospělý samec hrocha může vážit až 3200 kilo a umí být pekelně rychlý, když chce, umí na souši zrychlit až na 30 km/h. A současně je nečekaně obratný, spoustu turistů zaskočil tím, jak rychle se dokázal vyškrábat z vody na příkrý břeh. Hroší zuby jsou hrozivé, ty dolní mohou měřit až 60 centimetrů! Ve vodě je hroch mrštný jako ryba - vydrží pod hladinou na jedno nadechnutí až pět minut. 

Proč hroši útočí?

Hroši tráví naprostou většinu dne odpočinkem. Prospí až 18 hodin denně – a nesnáší, když je někdo vyruší. Ve vodě a v bahně jsou téměř neviditelní, takže je turisté nebo domorodci mohou vyrušit velice snadno, aniž by to tak zamýšleli. Hroši jsou nebezpeční především tím, že před útokem nijak nevarují a rovnou se vrhají na cíl.

Typický útok vypadá tak, že ponořený hroch uvidí člun, který narušil jeho teritorium. Vynoří se těsně vedle něj a buď člun rovnou převrhne, nebo ho rozkouše. Už jen tohle stačí, aby to lidem způsobilo těžká zranění, ale hroši občas oběti „dorážejí.“ Útočí i na suchu – to ale nekouše, spíš se snaží člověka přirazit k zemi a udupat, anebo ho narazí na blízký strom nebo kámen.

Nejagresivnější jsou dominantní samci, ale často útočí také samice hlídající mláďata. Velký pozor je třeba dávat také na staré samce – ti nepotřebují žádnou záminku k útoku a souboje se slabšími dokonce aktivně vyhledávají…

Přírodovědci zaznamenali i spoustu případů, kdy se hroší agresivita obrací proti vlastnímu druhu. Samci zabíjejí bezdůvodně mláďata, neustále spolu bojují a jsou známé i případy hrošího kanibalismu, zejména u mršin, které zabili krokodýli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články