Roh z nosorožce je dražší než kokain a zlato

Roh z nosorožce sice není se zhruba 130 000 dolary za kilogram úplně nejcennější látka na Zemi, ovšem za poslední rok se jeho cena znásobila. Ještě vloni byla totiž cena rohu méně než poloviční – kolem 55 tisíc dolarů za kilogram.

Nosorožci svádí nerovný boj o přežití
Nosorožci svádí nerovný boj o přežití
Zdroj: dollarphotoclub.com

Nosorožčí roh opěvovaný především v tradiční medicíně, hlavně díky přisuzovaným účinkům na potenci nebo rakovinu,  je už dlouho dražší než zlato. Pokud by se zohlednily náklady na získání rohu, tak je svým způsobem i snadno dotupný. Vzácnější jsou totiž vedle čistých drog v USA už jen nejméně rozšířené minerály a prvky, kdy například u izotopu California 252 vyjde jeden gram na 27 milionů dolarů.  A tím nejdražším je pak antihmota, jejíž gram má prý cenu 100 bilionů dolarů za gram. 

Rostoucí cena nosorozčího rohu souvisí na jedné straně s rostoucí poptávkou a u bohatnoucích Asiatů, tak s intenzivnějším bojem proti pytlákům v Africe. Na druhou stranu se však velcí býložravci stávají pro ziskuchtivé dobrodruhy ještě větším lákadlem. Nosorožcům však hrozí vyhubení i z dalších důvodů, které decimují stavy i dalších velkých savců jako jsou sloni a gorily, které souvisejí rozšiřováním lidských sídlišť a ztrátou biotopů.

Nejde tak jen o rohy, kly nebo žlázy, ale i o „maso" z buše, které rozsáhle konzumuje přibližně až miliarda Afričanů. Studie, jejímž spoluautorem byl profesor ekologie a evoluční biologie z Kalifornské univerzity Blaise Van Valkenburgh, dokumentuje kromě skokového růstu cen na černém trhu, na souvisejhící nárůst aktivit pytláků.

Mezi lety 2002 a 2011 klesl počet slonů trpasličích o 62 procent. Od roku 2007 do roku 2013 vzrostl počet nosorožců zabitých pytláky z 13 na 1004 za rok. Jen v období 2010 až 2012 pytláci zlikvidovali pětinu populace slonů stepních – 100 tisíc kusů.

"Bez radikálního zásahu, velcí býložravci (i mnoho menších) zmizí brzy z mnoha oblastí, což sebou přinese obrovské další ztráty," varuje studie.

Související články