Přemíra "selfíček" na internetu může signalizovat duševní poruchu

Publikování vlastních podobenek ve formě "selfies" fotografií pořízených mobilními telefony při různých příležitostech někteří jedinci docela přehánějí. A tady pozor, nová studie z Ohijské státní univerzity varuje, že přemíra může s vysokou pravděpodobností signalizovat antisociální poruchu osobnosti.

Všeho moc škodí
Všeho moc škodí
Zdroj: Dollarphotoclub.com

"Asi nikoho nepřekvapí zjištění, že muži, kteří dávají na odiv selfies, a tráví více času jejich úpravami, jsou více narcističtí, ale poprvé potvrzuje studie," tvrdí Jesse Foxová, vedoucí autorka výzkumu na Ohio State University. Výzkum totiž pracoval pouze s muži. Zúčastnilo se jej 800 dobrovolníků ve věku od 18 do 40 let formou online průzkumu, který vedle selfie aktivit zahrnoval i dotazník zkoumající anti-sociální chování.

Míra sebeobjektivizace a posilování psychopatických rysů podle ní rostla úměrně tomu, jaké množství selfies jedinci publikovali na Facebooku a Instagramu. Důležitým rysem byla i okolnost, zda a nakolik fotografie před zveřejněním doupravili. Naristní jedinci fotky vylepšovali, zatímco ti se sklonem k psychopatii jednali impulsivně a chtěli spíše, co nejdříve vidět svou fotku na internetu. Foxová nicméně zdůrazňuje, že nelze automaticky říci, že každý člověk se záplavou selfies je těžký psychopat. Jde jen o sklon, s nímž se každý vyrovnává různě.

Například u žen podle Foxové vede sebeobjektivizace k depresím a poruchám příjmu potravy. Internet je však i médium, které takovým lidem zajišťuje okamžitou zpětnou vazbu prostřednictvím přátel.

Související články