Když se přírodě trochu pomůže, stojí to za to

Fotografka Ami Vitale dokumentovala obnovu fauny v keňskýchrezervacích. Několik jejích záběrů dokumentuje úsilí o záchranu volně žijících zvířat

Chráněná oblast Namanyak Wildlife Conservancy na severu Keni poskytuje útočiště ohroženým zebrám Grévyho, leopardům, žirafám, divokým psům, antilopám kudu i slonům, jejichž počty stoupají. "Tato oblast bývala nebezpečná kvůli chudobě a soupeření místních kmenů. Ukazuje to schopnost s jakou se dokáží vzpamatovat komunity i příroda, pokud se jim dá šance," píše Vitale.

Ne vždy se vše daří ideálně. Tady už ochránci přírody nestačili zasáhnout. Teprve osmnáctiletá slonice se dostala na nesklizené pole. Farmář se ji údajně pokoušel odehnat, ale zvíře jej prý začalo ohrožovat, tak tlustokožce zastřelil. Nedaleko se pasoucí stádo pak následně uprchlo i s náhle osiřelým potomkem zabité samice. Bohužel postoj farmářů je pochopitelný, protože jeden slon může zničit celou úrodu, na které závisí přežití celé rodiny.

Nosorožčí samice Naserian se předvedla s teprve tři dny starým mládětem. Jde o jedno z patnácti nosorožčích mláďat, které přišly na svět i díky pomoci Lewa Wildlife Conservancy. 

Strážci rezervací Lewa a Borana při společném nočním cvičení trénují zásah proti pytláckým gangům, které neustále dotírají na chráněné oblasti ve snaze ulovit nosorožce a především jejich rohy. Pytláci podle strážců užívají stále sofistikovanější postupy a proto s nímy musí bezpečnostní složky držet krok.

Kamara je ranger, ale nyní má na starostí především tři mláďata nosorožců. Věnuje se jim 12 hodin denně. Není žádný nováček, už vypiplal za posledních deset let 10 nosorožců, 4 gepardy, 3 žirafy, 3 prasata bradavičnatá, 2 divoké buvoly, jednoho lva a také servala.

Atmosférou trochu biblická fotka zachycuje osla pod hvězdnou oblohou ve vyprahlé krajině, která je součástí chráněné oblasti Melako blízko hranic s Etiopií a Somálskem.

Související články