Příběh skrytý ve fotografii: Obětní pes pro železného boha

K Ogunovi, železnému bohu války, se modlí Yorubové ze západní Afriky. I když je Ogun nelítostný, pomáhá těm, kteří se k němu modlí. Kováři, ale i mechanici, obchodníci ze železem a taxikáři mu podle tradice každý rok obětují psa v naději, že nadcházející rok bude příznivý. Letos vedl obětní obřad duchovní Gbenga Saala.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Podle tamní legendy slezl Ogun spolu s ostatními bohy na zem po pavučině. Když bylo dokončeno veškeré stvoření světa, uvědomili si bohové, že lidé potřebují v lese, kde žili, více půdy. K dispozici ale měli pouze nástroje z měkkého kovu, s nimiž je kácení stromů téměř nemožné. Ogun ale znal tajemství železa a s pomocí železné sekery les hravě pokácel. Později se o železné bohatství podělil i s lidmi a dokonce jim ukázal, jak ze železa vyrobit zbraně. Od té doby se k němu Yorubové modlí.

Všichni, kdo mají co dočinění se železem, se každoročně při obětním obřadu modlí k Ogunovi v naději na úspěšný rok.

"O tomto místním rituálu jsem se dozvěděl vlastně náhodou, když jsem se zastavil u mechanika, aby mi opravil auto. Zeptal jsem se, jestli bych to mohl zdokumentovat. Duchovní okamžitě přikývl na souhlas s tím, že nemá co skrývat," líčí svůj zážitek fotograf Afolabi Sotunde.

Obětování psa je zde zcela legální. "Lidé se shromáždili u lesa, kde mechanici běžně opravují auta. Na místě vládla zvláštní slavnostní atmosféra," vypráví Sotunde. "Obětní pes čekal v kleci. Kolem krku mu utáhli smyčku a když naposledy vydechl, vytáhli ho ven. Za odříkávání motliteb mu velekněz uřízl hlavu šavlí. Věřící shromáždili v kovovém sudu ozdobeném palmovými listy své pracovní nástroje a Gbenga Saala je obřadně polil směsí psí krve, palmového oleje, palmového vína, soli a ořechů," pokračuje v popisu děsivé scény fotograf.

"Miluji psy. Nemohl jsem se na to dívat. Fotil jsem, ale díval jsem se na druhou stranu."

Pracovní nástroje požehnané krví oběti

Mohlo by vás zajímat: