Střípky z Havaje: Telefonování s robotem

Příhoda se ztraceným fotoaparátem ukázala, kam směřuje mezilidská komunikace… Na Havaji i v České republice.

Střípky z Havaje: Telefonování s robotem
Střípky z Havaje: Telefonování s robotem
Zdroj: archiv

Před několika týdny jsem byla v San Francisku. Zpět na Kauai jsme letěli velmi brzo ráno; jsem noční pták, a tudíž v ranních hodinách zcela nepoužitelná. Zaměstnána spánkem v letadle United Airlines jsem zapomněla pod sedadlem svůj milovaný Canon Mark II, naštěstí pouze s nasazeným levným Lens Baby objektivem. Celý týden jsem věřila, že mám svoji výzbroj ve svém baťohu, a nepostrádala jsem jej až do té doby, kdy jsem se chtěla vrhnout do prvního fotografování v kavárně. V pondělí ráno jsem potřebovala pro jedny webové stránky pořídit fotografii a při otevření baťohu jsem strnula. Má obrazová pamět’ mě přenesla do situace, kde jsem fotoaparát naposledy držela v ruce.

Začalo pátrání.

Vzácný lidský hlas

United má speciální telefonní čísla pro ztráty a nálezy uvedená na internetu, a mají dokonce i speciální číslo linku pro náš ostrov. Začala jsem doufat. Ha ha, po osmihodinovém posloucháním nahraných automatických hlasů na telefonu mě radost rychle přešla. Trpěla jsem a poslouchala a poslouchala stále dokola opakující se dotazy, jen abych měla šanci dostat se k živé osobě. S telefonem u ucha jsem šla pěšky z kavárny na trh, s telefonem u ucha jsem nakupovala, vrátila se, upekla bábovku, a nakonec mi to někdo vyvěsil.

Vše začalo nanovo. Večer jsem, unavena křečí v rameni, opravdu zaslechla lidský hlas, který mi sdělil, že jsem se dovolala na pevninu a kancelář je momentálně zavřená. Druhý den po obdobné tortuře jsem se dozvěděla, že na telefonu nepodávají informace a že pro ztrátu věcí v letadle najdu na internetu formulář. Vrhla jsem se jej hledat, vyplnila jsem jej, ale nikdo se mně dodnes neozval. Zítra začnu opět telefonovat s automatem.

Služby se začínají v USA zcela vytrácet. Vše se automatizuje a komunikace ve větších společnostech s člověkem mizí. Lidský faktor je příliš nespolehlivý a drahý.

Havaj je na tom kvůli počtu obyvatel ještě mnohem hůře a většina záležitostí se musí zařizovat telefonicky na pevnině.

Zato však máme tyrkysový oceán, slunce nám téměř stále svítí a máme nádhernou přírodu.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 

Související články