Student vynalezl podprsenku, která pomůže včas odhalit rakovinu

Julian (18) z Mexika během dospívání poznal, jak těžký je boj s rakovinou prsu. Přestože jeho máma první kolo s nemocí vyhrála, podruhé byla rakovina silnější a ona přišla o obě ňadra. Julian se rozhodl pomoci dalším ženám.

Jen v Česku ročně onemocní rakovinou prsu skoro 6000 žen a více jak 1800 jich zemře.
Jen v Česku ročně onemocní rakovinou prsu skoro 6000 žen a více jak 1800 jich zemře.
Zdroj: Higia Technologies/Profimedia.cz

„Když mi bylo třináct, mámě se nějakou dobu po vyléčení znovu vrátila rakovina. Ani ne za šest měsíců se nádor zvětšil ze zrnka rýže ve velikost golfového míčku a už bylo příliš pozdě na záchranu," vzpomíná Julian Rios Cantu, který si uvědomil, že včasné odhalení rapidně zvyšuje šance na celkové uzdravení a plnohodnotný život. Spolu se třemi kamarády se proto pustil do boje a začal svůj nápad proměňovat v realitu.
Osmnáctiletý student a vynálezce Julian Rios CantuZdroj: Higia Technologies/Profimedia.czVýsledkem je speciální podprsenka EVA, která využívá 200 senzorů k mapování povrchu ňader, analýzy jejich struktury, barvy a teploty. „Zjistilo se, že při nádoru začne v postižené oblasti protékat více krve a zvyšuje se teplota," vysvětluje svůj záměr Julian Rios Cantu. Díky propojení s aplikací v chytrém telefonu bude mít uživatelka o všech hodnotách přehled a případné změny může včas konzultovat s lékařem.

Speciální podprsenku stačí nosit hodinu týdně.Zdroj: Higia Technologies/Profimedia.czPodprsenku, kterou stačí nosit hodinu týdně, ocení (a hlavně uklidní) především ženy, které mají k rakovině prsu dědičné predispozice. Julian, který se ve svých osmnácti letech stal generálním ředitelem firmy Higia Technologies, nyní vyhrál za prototyp podprsenky mezinárodní cenu v soutěži Global Student Entrepreneur Awards. Odhaduje se proto, že EVA by se mohla zhruba do dvou let objevit na trhu.

Mohlo by vás zajímat: