Světový index míru: Česká republika je šestou nejbezpečnější zemí světa

Světový index míru každoročně nabízí komplexní pohled na posouzení jednotlivých zemí planety z hlediska jejich mírumilovnosti. Index posuzuje celkem 23 kritérií, která definují vnitřní i vnější mírové podmínky a také celkovou bezpečnost země. Vědci zkoumají faktory, jako je například úroveň násilí a kriminality v zemi, teroristickou aktivitu, pravděpodobnost násilných demonstrací, politickou stabilitu, počet policistů, velikost armády, armádní výdaje, mezinárodní i vnitrostátní konflikty.

Česká republika v prestižním hodnocení porazila téměř všechny své sousedy. V roce 2016 se v žebříčku Světového indexu míru umístila na šestém místě.
Česká republika v prestižním hodnocení porazila téměř všechny své sousedy. V roce 2016 se v žebříčku Světového indexu míru umístila na šestém místě.
Zdroj: Shutterstock

Česká republika v prestižním hodnocení porazila téměř všechny své sousedy. Německo se umístilo na 16. místě, Polsko na 22. a Slovensko obsadilo až 24. pozici. Jediné Rakousko se umístilo před ČR, zaujímá třetí místo. Vůbec nejbezpečněji je od roku 2008 na Islandu. Evropa byla tradičně vyhlášena nejmírumilovnějším kontinentem světa. V TOP 20 státech se dle GPI umístilo všech osm států ze srdce starého kontinentu.

V posledních dvanácti měsících od posledních měření světového indexu míru stouplo nebezpečí konfliktu a ohrožení terorismem. Samotná uprchlická krize je obrazem toho, že se náš svět stává stále méně mírumilovným. Navzdory rostoucím nerovnostem mezi zeměmi žijícími v míru a těmi, které sužuje válka, však můžeme pozorovat i pozitivní vývoj.

Závěry desáté edice světového indexu míru, jenž analyzuje 163 států světa:

  • Svět se stal o 2,4 % méně mírovým v poslední dekádě. Na druhou stranu, některé mírumilovné národy dosáhly letos nejvyšší úrovně míru. 
  • Pokles míru v uplynulém roce je daný konfliktem na Středním východě a v severní Africe. 
  • Sýrie je na žebříčku bezpečnosti a míru až na samém konci, směle jí konkuruje Súdán, Irák, Afghánistán a Somálsko.
  • Ztráty na životech způsobené terorismem za poslední rok stouply o 80%. Většina z útoků se udála v Iráku, Nigérii, Afghánistánu, Pákistánu a Sýrii. 
  • Pouze 37 státu ze 163 měřených nehlásily žádný dopad teroristických aktivit. 
  • 10% obyvatel v devíti zemích světa ztratily domov nebo mají status uprchlíka. 
  • 20 % obyvatel Somálska a Jižního Súdánu patří mezi vysídlené osoby či uprchlíky, v Sýrii dosáhl tento stav 60%.
  • Šest zemí, s nejhorším politickým stavem oproti minulému roku: Džibutsko, Guinea-Bissau, Polsko, Burundi, Kazachstán, Brazílie.
  • 77 zemí dosáhlo v posledních letech vyšší úrovně míru a bezpečnosti. Patří mezi ně Island, Dánsko, Austrálie, Nový Zélend a Portugalsko.

Mohlo by vás zajímat: