Světový žebříček štěstí: Finsko vyhrává, poslední skončil Jižní Súdán

Zpráva o světovém štěstí porovnávala život ve 156 zemích světa. První desítce vévodí pět severských zemí Evropy, které za sebou nechaly světové velmoce, jako je Velká Británie a USA. Česká republika si oproti loňsku polepšila. 

Finsko - země tisíců jezer a saunování - se už druhým rokem stalo nejšťastnější zemí světa.
Finsko - země tisíců jezer a saunování - se už druhým rokem stalo nejšťastnější zemí světa.
Zdroj: Profimedia.cz

Finsko se již podruhé za sebou ukázalo jako nejšťastnější země světa. Hodnocení vychází na základě několika faktorů, jako je délka života, sociální podpora a míra korupce.

Severské národy - Finsko, Norsko, Dánsko, Švédsko a Island - si užívají stupně vítězů. Rozdíly mezi výsledky přitom nejsou tak velké. Finsko získalo 7,769 bodů z deseti, zatímco Dánsko 7,6 bodů. Norsko na třetím místě má 7,554 bodů, čtvrtý Island 7,494 a páté Nizozemsko 7,488. Pro srovnání, poslední Jižní Súdán získal pouze 2,853 bodů.

Meik Wiking, ředitel Institutu štěstí v Kodani, uvedl, že pět severských zemí, jejichž názvy se ve zprávě stále opakují, dělají jasné kroky a vytvářejí dobré podmínky pro život svých obyvatel. „Štěstí odhalené ve výzkumu vychází z pocitu osobní svobody a sociálního zabezpečení. Severské země umějí skvěle přeměnit bohatství v blahobyt,“ řekl Wiking.

Všechny zmiňované top země totiž dosahují vysokých hodnot ve všech šesti klíčových bodech, o nichž bylo zjištěno, že podporují blahobyt, což je: příjem, střední délka, života, sociální podpora, svoboda, důvěra a velkorysost.

Naopak Velká Británie a USA se v hodnocení musely spokojit s druhou desítkou. Velká Británie se stejně jako vloni umístila na 15. místě a USA na 19. místě, což je nejnižší pozice za poslední roky.  

USA se od roku 2012, kdy se Zpráva vydává, nikdy neumístila v první desítce. Nejlepší místo bylo jedenácté. „Dlouhodobý nárůst příjmů v USA je bohužel doprovázen několika trendy, které negativně ovlivňují pocit pohody, což je zhoršující se zdravotní stav většiny obyvatel, klesající sociální důvěra a klesající důvěra ve vládu,“ vysvětluje Jeffrey D. Sachs, ředitel Centra pro udržitelný rozvoj z Kolumbijské univerzity.

V souvislosti s tím podle odborníků mezi Američany dramaticky stoupá počet závislostí, mezi něž patří hazardní hry, sociální média, videohry, nakupování a konzumace nezdravých potravin. "Tyto závislosti se zdají být příčinou pocitu nespokojenosti, a často i deprese," dodává Jeffrey D. Sachs.

První desítka

  1. Finsko
  2. Dánsko
  3. Norsko
  4. Island
  5. Nizozemí
  6. Švýcarsko
  7. Švédsko
  8. Nový Zéland
  9. Kanada
  10. Rakousko

Poslední desítka

  1. Jižní Súdán
  2. Středoafrická republika
  3. Afghánistán
  4. Tanzánie
  5. Rwanda
  6. Jemen
  7. Malawi
  8. Sýrie
  9. Botswana
  10. Haiti