V Estonsku lidé vybírají vánoční stromek pomocí aplikace

Tradicí se již stalo zajet si do nejbližšího obchodního řetězce pro umělý či v lepším případě živý stromeček. Pobaltská země se rozhodla motivovat své obyvatele k jiné – v minulosti osvědčené – variantě. 

Stromeček vysoký jeden až dva metry vyjde v přepočtu na 204 Kč.
Stromeček vysoký jeden až dva metry vyjde v přepočtu na 204 Kč.
Zdroj: Profimedia.cz

Malá evropská země se pyšní tím, že 60 % jejího území pokrývají bohaté lesy. Estonská správa lesů, známá pod zkratkou RMK, vyvinula mobilní aplikaci (https://www.rmk.ee/organisation/rmk-mobile-app ), která vybízí k prozkoumání zdejší přírody. Nabízí informace nejen v estonštině, ale i angličtině či ruštině.

V době Vánoc slouží aplikace také jako cesta, jak si ve státním lese najít svůj vysněný stromeček, uříznout jej a odvézt domů. Aplikace obsahuje kromě mapy i všechny rady, které potřebujete k pořízení stromku.

Pomocí jednoduchých pravidel vysvětluje, jak si vybrat strom, o kterém je již jasné, že nedoroste plné výšky, například ten zasazený pod stožáry vysokého napětí.

Státní lesy, ve kterých lze strom najít, jsou na mapě označeny tmavě zelenou barvy, soukromé lesy (kde můžete strom porazit pouze se svolením vlastníka půdy) světle zelenou. Hnědá barva pak označuje přírodní rezervace, kde je řezání stromů přísně zakázáno.

Zároveň se vám na mapě zobrazuje vaše vlastní poloha, takže se snadno dostanete na správné místo.

Po vybrání je důležité stromek zaplatit dříve, než jej uříznete. Za stromky do pěti metrů platíte prostřednictvím karty, u těch nad pět metrů je možné platit pouze bankovním převodem.

Cena stromku, většího 20 metrů, je 640 Eur. Stromeček jeden až dva metry vysoký stojí 8 Eur, dvou až třímetrový 13 Eur a tří až čtyřmetrový 23 Eur a tří až čtyřmetrový 30 Eur.

Estonská správa lesů si je dobře vědoma, že tato služba je obtížně hlídatelná, zároveň však upozorňuje na možnost úřadů kohokoli při cestě z lesa zastavit a požádat o potvrzení o platbě. Těžko se lze vymlouvat na chybějící signál, protože estonské lesy se pyšní dobrou konektivitou.