Video: Opice-alkoholičky. Na pláži kradou turistům drinky a pak se jimi opíjejí

Turisté lenošící na pláži karibského ostrova St. Kitts musejí dávat dobrý pozor na své drinky. Chuť na alkohol totiž není cizí ani místním opičkám, které si na rozdíl od turistů koktejly nemohou koupit, a tak je kradou. Jak to vypadá, když má opice opičku?

Opice ochutnává alkoholový koktejl.
Opice ochutnává alkoholový koktejl.
Zdroj: Youtube

Opice byly na karibský ostrov dovezeny přibližně před 300 lety spolu s černými otroky z Afriky. Kouzlu alkoholu podlehly už dávno před turistickým ruchem, zvykly si totiž konzumovat kvasící cukrovou třtinu, z níž se na ostrově vyráběl rum. Dneska už opičky nemusejí za alkoholovým potěšením na plantáže, stačí jim poskakovat po pláži a krást míchané nápoje turistům, případně si odnést něco rovnou z baru.

Kuriózní zvyklost opic na ostrově přilákala reportéry z BBC, kteří světu představili následující video:

Zdroj: Youtube

Kdo si myslí, že opice coby hloupí tvorové budou pít svorně až do němoty, bude velmi překvapen. Stejně jako lidská, tak i opičí společnost v sobě ukrývá kromě alkoholiků skupinu příležitostných pijanů, kteří sáhnou po alkoholu jen při sociálním kontaktu. Většina opic podle pozorovatelů pije střídmě, některé z nich si dají "skleničku" pouze v přítomnosti dalších pijících společníků.

Na videu je vidět, že opice nápoj nejprve ochutnají, než ho ukradnou. Jsou vybíravé… inu, jako opice. Řada z nich upřednostňuje alkohol zředěný ovocným džusem, a pozor - opice nikdy nepijí na lačný žaludek! Najdete i takové, které dají přednost nealkoholickému nápoji.

Pouhých 5 procent opic nedokáže udržet závislost na alkoholu pod kontrolou a potřebovaly by odbornou pomoc. Opičí alkoholici pod vlivem vyvádějí opičí kusy a chtějí se rvát, projevují se tedy stejně jako alkoholici z řad lidí. Co je zajímavé, většina těchto opičích závisláků jsou mladí samci. Starší jedinci a dámy bývají v pití umírněnější.

Související články