Vydejte se letos do exotických zemí prostřednictvím akcí Národního muzea

Letošní léto bude pravděpodobně nemalé množství z nás trávit doma. Je to také příležitost, jak si „naordinovat“ různé kulturní zážitky, které pro nás připravily lokální instituce.

Výstava Století trampingu v Národopisném muzeu Národního muzea
Výstava Století trampingu v Národopisném muzeu Národního muzea
Zdroj: Redakce

Ať už stále váháte nad programem letních měsíců nebo naopak návštěva našeho hlavního města je jasná volba, nezapomeňte prozkoumat širokou nabídku výstav a doprovodných akcí Národního muzea.

Výstava M.R.Štefánik v Nové budově Národního muzea.Zdroj: Redakce

A na co se můžete těšit? S prvními prázdninovými dny se v Nové budově Národního muzea otevřela výstava Milan Rastislav Štefánik. Generál – osvoboditel. Dobrodružná povaha a touha objevovat zavedla tohoto významného politika a vědce na vrcholky hor, do vzdálených zemí Asie a na pláže ještě vzdálenějšího tichomořského ostrova Tahiti. „Nič mi nebylo nemožné, lebo som chcel.“ Naštěstí pro nás, se jeho povaha dobrodruha snoubila se zálibou pro sběratelství a fotografování exotických míst i místních krásek.

Exponáty z části expozice Sál minerálůZdroj: Redakce

Sběratelství je vlastně základem každé sbírky a v Historické budově Národního muzea je jich hned několik. Výstava Tajný život sbírek: Mongolsko a buddhismus je jakousi výslednicí mezi typickým zvykem přivézt si suvenýr z cest a sběratelstvím. Kromě náboženské či rituální povahy předmětů samotných je u nich zajímavý i jejich příběh. Často se jedná o předměty – suvenýry originálně přivezené československými odborníky, zejména geology, během druhé poloviny 20. století.

Výstava Doma na Sibiři v Náprstkově muzeuZdroj: Redakce

U sběratelství zůstaneme i při prohlídce znovu zpřístupněné části přírodovědeckých expozic pojmenované Sál minerálů a výstavy Poklady numismatických sbírek. První představí krásy neživé přírody v jejich surové podobě. Ve druhé můžete spatřit ušlechtilé kovy, zlato a stříbro přetavené v cinkající dukáty a další jedinečné mince od antiky až po současnost. Neméně působivá je také kolekce významných medailí a řádů, která je její součástí.

Pokud vás přeci jen unaví historické sály či možnost nahlédnout „pod ruce“ restaurátorům kostry slavného plejtváka, zcela jiným muzejním zážitkem se může stát výhled z kupole, která je veřejnosti přístupná vůbec poprvé od výstavby muzea.

Projekt Jak se tvoří výstava, který komentovanými prohlídkami v Historické budově Národního muzea seznamuje s procesem přípravy výstavZdroj: Redakce

Národní muzeum není jen Muzejní komplex na Václavském náměstí; porci zajímavostí z jiných oblastí můžete díky vstupence do 9 muzeí v 5 dnech zakusit návštěvou jeho dalších objektů.

Pohled do výstavy Poklady numismatických sbírek.Zdroj: Redakce

Zvídavým čtenářům i náročným cestovatelům doporučujeme nevynechat Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur. Výstava Doma na Sibiři vás tu ze srdce Evropy přenese na rozlehlé pláně Sibiře. Můžete se těšit na variace funkčního oblečení „po sibiřsku“ – nepromokavou pláštěnku z tuleně a mnoho dalšího. Jiný, avšak stejně neuvěřitelný pohled na vás čeká ve výstavě Na březích Nilu, kde na vás dýchne starověký svět obyvatel v údolí druhé nejdelší řeky světa.

Léto můžete stylově zakončit v Národopisné muzeu, které se nachází v půvabné Kinského zahradě v centru Prahy, kde s koncem prázdnin také končí výstava Století trampingu – fenoménu, na který si možná mnozí s uzavřením hranic vzpomněli.