Závod o život: Nejdelší spermie vyhrává!

Být spermie je sakra těžké. Představte si, že se celý váš život soustředí na jeden jediný závod, který s největší pravděpodobností prohrajete. A nemáte nárok na žádný trénink nebo zahřívací kolo. Ovšem při čekání na startovní čáře už je jasné kdo má výhodu – nejdelší spermie vyhrává.

Nejdelší ocásek vyhrává boj o život
Nejdelší ocásek vyhrává boj o život
Zdroj: Isifa

Dlouhé spermie mají obecně delší ocásek. To z nich dělá mnohem hbitější a lepší plavce, což potvrdily i mnohé studie. Ovšem co je předmětem zkoumání Clair Bennison a jejích kolegů z Univerzity v Sheffieldu je skutečnost, zda vytáhlejší spermie mají větší šanci oplodnit vajíčko.

Co se týká zvířecí říše, nesoupeří o vítězství jen konkurenti ze stejného varlete, ale hned z několika samců. Vzhledem k tomu, že samečci některých druhů disponují různou délkou spermií, rozhodli se vědci tento fakt prozkoumat blíže. Jako předmět zkoumání si zvolili laboratorní pěnkavy, které rozdělili na svě skupiny – jednu s kratšími spermiemi a druhou s delšími. Následně vybrali osmnáct samiček a k nim postupně připouštěli samečky z obou skupin. Každý nápadník byl v kleci ponechán tři dny, během kterých se mohly pěnkavy volně pářit. Po dvaasedmdesáti hodinách přišel na řadu další sameček, který měl taktéž tři dny na kopulaci.

Na délce záleží

Možná vás napadne, že první nápadník měl nepřekonatelný náskok. Ovšem není tomu tak. Samičky pěnkavy totiž stejně jako ostatní ptáci skladují sperma svých nápadníků a postupně ho během času uvolňují. Aby byl pokus dostatečně férový, počkali vědci dva týdny, dokud samičky neuvolnili všechno sperma a pokus opakovali, jen změnili pořadí samečků. Výsledkem tohoto páření bylo třicet snůšek vajec. Aby zjistili, který z nápadníků vyhrál souboj, měřil výzkumný tým dvě věci: které spermie se dostaly k vajíčku – delší nebo kratší? A který z ptáků se stal otcem?

Co se týká první otázky, byla zkoumána vrstva kolem každého vejce. Ve chvíli, kdy vítězná spermie dosáhne cíle, vajíčko rychle vytvoří kolem sebe ochrannou zeď, aby se bránilo před zbytkem dobyvatelů. A pomalí plavci v této ochranné vrstvě uvíznou. Vědci tak jen spočítali krátké a dlouhé spermie kolem vajíčka. Většina těchto spermií – 57% – byly ty delší. Podobný výsledek byl i u určování otcovství, majitel delších zplodil 109 embryí, tatínek s kratšími plavci jen 57.

Ovšem ani tyto výsledky nemohou stoprocentně potvrdit domněnku vědců, protože vše proběhlo v laboratorním prostředí a celý pokus nesimuloval celý akt oplodnění. Spermie nemusely zdolat celou cestu, a tak odpověď možná tkví v tzv. nepřátelském vaginálním prostředí. Pomalí plavci mají menší pravděpodobnost k přežití. Vše napovídá tomu, že delší ocásek i tělíčko jednoznačně představuje výhodu, ovšem proces oplodnění je i nadále zahalen rouškou tajemství.

Mohlo by vás zajímat:

Související články