Zvířecí babyboom je předzvěst jara. Mláďata u nás i na celém světě

Mláďat není nikdy dost. Jsou krásná a představují naději. Zvláště u ohrožených druhů. A tak jsme se rozhodli s vámi opět podělit o několik dobrých zpráv. Tentokrát vám představíme zdánlivě obyčejná mláďata.

Zvířecí babyboom je předzvěst jara. Mláďata u nás i na celém světě
Zvířecí babyboom je předzvěst jara. Mláďata u nás i na celém světě
Zdroj: archiv

A začneme hned v Česku v Zoo Praha. První ptačí mláďata krkavce velkého jsou už pár dní na světě. V zoo se prý traduje, že právě snůška krkavců je definitivním potvrzením příchodu jara. Takže zpráva snad potěší ještě víc… O něco dříve se vylíhla mláďata volavky kladivouše afrického a orlů východních a mnoho dalších… Možná to není až tak známé, ale Zoo Praha je významným a velmi úspěšným chovatelů ptáků v Evropě. V roce 2011 se zde narodilo 594 mláďat od 120 druhů, řada z nich patří mezi vzácné a ohrožené! Tímto počtem se může pochlubit jen málokterá zoo na světě.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V Rosamond Gifford Zoo (Syracusy,USA) se narodilo třetí mládě kočkodana husarského. Kočkodani žijí v savanách západní Afriky. Mezi kočkodany je tento druh rekordmanem - umí běhat rychlostí až 50 kilometrů v hodině. U nás ho můžete vidět třeba v olomoucké zoo.

FOTO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V zoo v Schönbrunnu (Vídeň, Rakousko) se na začátku února narodil malý lenochod dvouprstý. Mládě se neustále schovávalo v mámině kožíšku, a atak se zoo podařilo mládě vyfotografovat až za 2 týdny. Malý lenochod měří asi 20 centimetrů a váží necelého půl kila. Zvířata proslulá svou pomalostí pochází z jihoamerických pralesů. Zavěšení ve větvích spí až 14 hodin a vůbec se při tom nepohnou. Vývoj mláďat je podobně pomalý jako jejich pohyby. Mládě se poprvé pokusí samostatně pověsit ve větvích až po půl roce…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podívejte se na video BBC s Davidem Attenboroughem:  

Panda červená jako malá není vůbec červená! Posuďte sami. V zoo v Perthu v Austrálii se narodily hned dvě malé pandy. Říká se, že anglický překlad jejího pojmenování v čínštině se stal podkladem pro jméno webového prohlížeče Mozilla Firefox (česky znamená "ohnivá liška"). Říká se jim také "bear-cat" (medvědokočka), což je vystihuje asi nejlépe. Ve své domovině v jižní Asii se nachází i ve výškách 4 000 metrů nad mořem. Nejsou tak ohrožená jako její příbuzná, černo-bílá panda velká. U nás je uvidíte třeba v zoo v Praze, Zlíně nebo Liberci. 

 

Mravenečníci žijí v lesích Střední a Jižní Ameriky. Ve floridské Brevard Zoo se narodil na konci ledna první mravenečník velký. Záhy se začal schovávat se na matčiných zádech a bude se tam vozit ještě celý rok. Má totiž podobné zbarvení jako matka, a to mu pomáhá mást potenciální predátory. Posuďte sami, jestli se mu podařilo ukrýt, nebo ne. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články