Jakou dobu dokáže člověk vydržet bez jídla, vody a spánku než zemře?

Vypadá to, jakoby lidé snad žili v přesvědčení, že jsou nesmrtelní. Přitom stačí poměrně málo a život člověka může být vážně ohrožen. K životu zkrátka vodu, jídlo, spánek a kyslík potřebujeme. Bez kyslíku vydrží lidé pouhých pár minut, to tak nějak vedeme v patrnosti všichni. Ovšem, jak je to s vodou, jídlem a spánkem?

Zdroj: www.profimedia.cz

Samozřejmě, že je vše odvislé od stavu lidské schránky, od množství podkožního tuku, od trénovanosti svalů, ale také od toho, v jakém stavu je psychika. Zároveň je nutno dodat, že dlouhodobý půst, dehydratace či stresování těla tím, že mu nedopřejeme spánek, může mít tragický vliv na organismus a některé změny jsou již nezvratné.

VIDEO JEN PRO OTRLÉ: CO SE STANE, KDYŽ NA ČLOVĚKA ZAÚTOČÍ KRÁVA?

Bez vody

Vodu potřebujeme k životu mnohem víc než jídlo. Tudíž bez ní vydržíme kratší dobu. První nám selžou játra a to už za tři hodiny, případně i dříve, pokud nejsou v dobré kondici. Ovšem v ideálních případech může tělo bez vody vydržet až týden. Musí mu být ale dopřány ideáloní  podmínky, aby o drahocenou tekutinu nepřicházelo třeba pocením. Ovšem k dehydrataci může dojít i v zimě, kdy se tělo navíc bez přísunu tekutin nedokáže zahřát. Když už tedy chcete být bez vody, tak v prostředí kolem 25 stupňů Celsia, a k tomu v poloze ležmo bez zbytečných pohybů.

Fáze dehydratace

První fáze: vysušené rty, minimum močení, moč je tmavě žlutá

Druhá fáze: moč má oranžovou barvu a zapáchá, oči jsou oteklé a bolestivé

Třetí fáze: člověk nemočí, je extrémě unavený a podrážděný

Čtvrtá fáze: nastupuje zvracení, kůže má modrošedou barvu a je chladná

Voda je pro tělo tedy velmi důležitá a bez ní lidé rychle chřadnou. Jakmile totiž přijdou o hodně vody, organizmus se začne rychle přehřívat, což poškozuje vnitřní orgány a nejvíce srdce. Trpí klouby, které natečou, což je bolestivé a znemožňuje to chůzi. Samozřejmě, že bez vody nemůžeme ani jíst, jelikož žaludek ke své činnosti potřebuje velké množství tekutin.

ČESKÝ VAMPÝR TOBIÁŠ BYL KULHAVÝ OBR. JAKÁ DALŠÍ TAJEMSTVÍ VYDALA JEHO KOSTRA?

Bez jídla

Život bez jídla je přece jen o něco snažší, i když i toto má samozřejmě své limity. Pokud má lidská schránka dostatek podkožního tuku, má tělo z čeho brát, jakmile se mu totiž nedostává živin z pravidelného přísunu potravin, pustí se do tukových zásob. Což je také principem diet.

Schopnost existovat bez jídla se tedy může člověk od člověka lišit. Jsou známy případy, kdy jedinci vydrželi až 70 dní nejíst. Ovšem jen za předpokladu, že měli dostatečný přísun tekutin. Hladovkáři tedy mohou vydržet poměrně dlouho bez jídla, ale jen pokud pijí hodně vody.

Jakmile vyčerpají všechny tuky uložené v těle, nastává velmi nebezpečná fáze, kdy tělo začne požírat samo sebe. To může vést k nezvratnému poškození vnitřních orgánů a následně ke smrti. Kdy k tomu ale člověk dojde, záleží na stavu jeho těla na začátku hladovění. Obecně se dá říct, že průměrně stavěný člověk vydrží bez jídla až 4 týdny.

LOTOSOVÁ CHODIDLA ČÍNSKÝCH DÍVEK: KRUTÝ RITUÁL HRANIČÍCÍ S MUČENÍM

Bez spánku

Spánková deprivace není legrace. Je znám případ mladého Korejce, který tři dny v kuse hrál počítačové hry a po té náhle zemřel. Světový rekord bez spánku a bez pomocných látek je 11 dní, přesněji 264 hodin.

Ne nadarmo se ovšem říká, že tomu, aby byl člověk zdravý a v pohodě, potřebuje dostatečné množství spánku. Dlouhodobé upírání spánku vede k vážným problémům, a pokud spíte pravidelně méně než šest hodin denně, váš život si dokonce podstatně zkrátíte. Ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, již po prvních 24 hodinách bez ulehnutí se imunitní systém člověka oslabí o 50 procent, což tělo činí náchylnějším na různě onemocnění, infekce a podobné neduhy.

Spánková nedostatečnost se po prvních 24 hodinách obvykle projeví bolestmi hlavy. Proto nesahejte hned na prášky, pokud vás bolí hlava, ale raději si jděte lehnout. Po třech dnech bez spánku začne průměrný člověk ztrácet orientaci a objeví se ztráta paměti. Po šesti dnech přijdou halucinace a ztráta kontroly nad svým tělem. Tělo zkrátka potřebuje regenerovat a vstoupit do relaxace, během které nabere síly na další fungování. Spánková nedostatečnost nicméně nevede k nenapravitelným stavům, neboť nemá tendenci poškozovat orgány jako hlad a dehydratace.

Související články