Video: Jak krysa dokáže projít minovým polem?

Mysleli jste, že není lepšího čichu, než jakým nás udivují naši štěkající kamarádi? Pak vás nejspíš překvapí, že krysy na tom nejsou o nic hůře. Když je dobře vycvičíte, můžete se s nimi beze strachu vydat do poválečných oblastí. Vyčmuchají všechny nášlapné miny a ani jednou se nespletou.

Krysa Mandy
Krysa Mandy
Zdroj: Youtube

UNIKÁTNÍ VIDEO: DRSNÝ ÚTOK HLADOVÉHO LEDNÍHO MEDVĚDA NA FILMAŘE V PŘÍMÉM PŘENOSU

Krysa obrovská, známá také jako gambijská krysa, není jen tak obyčejným hlodavcem. Může rorůst až velikosti kočky a cvičit se dá jako pes. V subsaharské Africe tyto krysy končí často na talířích chudých rodin, některým se ale dostane cti připojit se k humanitární organizaci APOPO a podílet se na projektu odminování. Jednou z nich je Mandy, která vám svou schopnost odhalit v zemi nášlapné miny předvede na videu:

Zdroj: Youtube

Pro humanitární pracovníky je využití krys praktičtější, než kdyby cvičili psy. Krysa obrovská je nočním zvířetem, které ve dne téměř nevidí, a pohybuje se tudíž výhradně podle vytříbeného čichu, zrakové vjemy ji nerozptylují. Navíc je malá a její převoz z místa na místo je jednodušší a levnější než přeprava větších psích plemen. Kromě toho tu není riziko, že by pod ní mina vybuchla - její tělo je příliš lehké na to, aby minu odjistilo.

Mezi jednotlivými krysami však existují rozdíly. Jak ve videu vysvětluje pracovník APOPO, některé při výcviku dosahují výrazně lepších výsledků než jejich kolegyně, a právě ty se potom dostávají z laboratoří do terénu. Mandy patří ke špičkám svého druhu. Závěrečnou zkoušku v hledání min splnila na 100 procent a vychutnala si zaslouženou odměnu v podobě sladkého banánu.

NEJHORŠÍ LIDOŽROUTI V DĚJINÁCH: MASAKR ZPŮSOBENÝ ZDIVOČELÝMI HYENAMI V MALAWI

Související články