ŠTÍTEK: ABC News

Nosorožec tuponosý severní.
Vědci z Jihoafrické republiky zkoušejí inovativní techniku, jak odradit pytláky od zabíjení nosorožců. V rámci prvního projektu svého druhu se rozhodli, že zkusí do rohů živých zvířat napustit radioaktivní látku. Pytlákům by tím značně ztížili převoz nelegálního zboží přes hranice a zároveň by se stalo jedovatým pro lidskou spotřebu.

Boj proti pytlákům: Vědci napouštějí rohy nosorožců radioaktivní látkou

Svět
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Izrael přijme po skončení války s Hamásem celkovou bezpečnostní odpovědnost za Pásmo Gazy, aby zemi nehrozilo opakování nedávného bezprecedentního teroristického útoku. V pondělním rozhovoru s americkou televizní stanicí ABC News to řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Zopakoval v něm tvrzení, že Izrael nesvolí k vyhlášení příměří, dokud Hamás nepropustí rukojmí držené v Gaze.
8 fotografií

Izrael po válce přijme bezpečnostní odpovědnost za Gazu, řekl Netanjahu

Svět
Černé kočky mají 17. srpna svůj den
Sedmnáctý srpen je od roku 2011 vyhlášen dnem vlídnosti, ocenění a pochopení pro černé kočky. Není pochyb o tom, že tyto ebenově temné šelmičky jsou stejně záhadné jako krásné. Smutné je, že jsou často těmi posledními, které si lidé adoptují z útulků - a je u nich nejpravděpodobnější, že se dočkají špatného zacházení. Cílem dne věnovaného černým kočkám je rozptýlit mýty a pověry, které černé kočky obklopují. Server ABC News proto připravil několik pravdivých a fascinujících faktů, které se černých koček týkají.
10 fotografií

Černé kočky mají 17. srpna svůj den. Překvapí vás, co o nich možná nevíte

Zvířecí deník a chovatelství
Filmař James Cameron
Režisér kultovního snímku Titanic (1997) James Cameron uvedl, že jej zpráva o implozi ponorky Titan „rozhodně nepřekvapila“. Mezi tragickým koncem ponorky a zaoceánského parníku Titanic spatřuje podobnost v tom, že v obou případech nebyla dodržena bezpečnostní doporučení. Americký časopis The New Republic odhalil soudní dokumenty, jež dokládají, že bývalý zaměstnanec firmy OceanGate, která ponorku provozovala, podal několik stížností na bezpečnostní nedostatky stroje, načež dostal výpověď. 
6 fotografií

Režisér Titaniku James Cameron: Imploze ponorky Titan mě nepřekvapila

Svět
Ukrajinští vojáci v boji proti ruským agresorům
Dlouho očekávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským invazním silám začala, píší na svém webu americká stanice ABC News nebo list The Washington Post s odvoláním na nejmenované ukrajinské zdroje. Mluvčí ukrajinského generálního štábu však podle agentury Reuters uvedl, že žádnou takovou informaci nemá. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu mezitím podle agentury Interfax tvrdil, že ukrajinská armáda se v noci na čtvrtek pokusila prolomit ruskou obranu v Záporožské oblasti a že Rusové útok odrazili.
144 fotografií

Ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám začala, uvádí americká média

Státy mimo EU
Americká televizní moderátorka Barbara Waltersová (na snímku z 9. dubna 2008).
Ve věku 93 let zemřela někdejší významná americká televizní moderátorka Barbara Waltersová. Oznámila to v noci na sobotu stanice ABC News, kde Waltersová pracovala. Novinářka proslula televizními rozhovory s vlivnými osobnostmi a celebritami. V 70. letech minulého století se stala první moderátorkou večerních televizních zpráv ve Spojených státech. Zemřela v pátek ve svém domě v New Yorku.

Zemřela proslulá americká televizní moderátorka Barbara Waltersová. Bylo jí 93

Svět
Dolmen de Guadalperal, vzácná megalitická stavba je nyní k vidění kvůli extrémnímu suchu ve Španělsku.
Historický unikát Dolmen de Guadalperal je za normálních okolností skryt pod hladinou vodní nádrže Valdecanas ve španělské centrální provincii Cáceres. Podle úředníků byl dosud kruh megalitických kamenů, kterému se přezdívá španělský Stonehenge, k vidění pouze čtyřikrát. Nyní však hladina vody vinou extrémního sucha razantně klesla, a lidem se tak otevřel výjimečný pohled na celou stavbu.

Extrémně vzácný úkaz. Kvůli rekordnímu suchu voda odhalila španělský Stonehenge

Státy EU
Nevinný muž byl zavřený 31 let ve vězení. Nyní ho propustili. Ilustrační foto.
Vypadá to jako nadsazený příběh z detektivního filmu, ale opak je pravdou. Američan Thomas Raynard James strávil jednatřicet let za mřížemi, což zní jako poměrně adekvátní trest pro vraha. Méně pochopitelný je však takový trest v případě, že je někdo nevinný, což se v tomto případu nakonec potvrdilo. Muž byl po více než třech desítkách let propuštěn z vězení za zločin, který nespáchal. 

Muž trpěl 31 let ve vězení. Odsouzen byl za vraždu, kterou ale nespáchal

Svět
Nancy Cramptonová-Brophyová
Nejednou člověka napadne, zda mají někteří spisovatelé sklony k vraždám a zločinům, o kterých píšou. Většinou jsou to jen nepodložené dohady či vtipy, ale v případě jednasedmdesátileté spisovatelky Nancy Crampton Brophyové z Portlandu v Oregonu je to realitou. Svůj čin údajně předpověděla v eseji s tématem Jak zabít manžela. Po osmitýdenním procesu ji v americkém Oregonu v pondělí odsoudili na doživotí za vraždu druhého stupně.

Autorka eseje Jak zabít manžela dostala doživotí. Za vraždu manžela

Svět
Lasvegaská metropolitní policie. Ilustrační foto
Byl to děsivý případ. Před 42 lety byla v lese v Texasu objevena těla mladého páru. Identitu obětí se podařilo objasnit až před rokem, to s sebou ovšem přineslo šokující zjištění. Pár měl malou dcerku, o které od jeho zmizení nikdo neslyšel. Nyní, téměř po půl století od vraždy rodičů, se Holly podařilo vypátrat. Živou a zdravou.

Rodiče zabili, dívka zmizela. Ženu nyní po 42 letech objevili živou a zdravou

Svět
Americká herečka Whoopi Goldbergová
Americká stanice ABC News na dva týdny suspendovala herečku Whoopi Goldbergovou, která moderuje pořad The View. Televize se tak rozhodla po kontroverzních komentářích komičky o holokaustu. Informovaly o tom agentury. Goldbergová v talk show prohlásila, že nacistická genocida Židů za druhé světové války se týkala dvou skupin bělochů, a nešlo prý o rasu. Později se za svá slova omluvila.

Whoopi Goldbergová šokovala výroky o holokaustu. Televize ji suspendovala

Svět
Policista před supermarketem ve městě Boulder v americkém státě Colorado, kde střelec zabil nejméně deset lidí (na snímku z 23. března 2021)
Při pondělním střeleckém útoku v supermarketu ve městě Boulder v americkém státu Colorado zemřelo nejméně deset lidí včetně jednoho policisty, který jako první dorazil na místo činu. Informovala o tom dnes šéfka místní policie Maris Heroldová. Policie zadržela jednoho podezřelého, nyní je se zraněním v nemocnici. Motiv útoku je zatím neznámý, uvedla americká média.

Střelec zabil v coloradském supermarketu deset lidí. Mezi nimi i policistu

Svět
Americké prezidentské volby: Joe Biden (vlevo) a Donald Trump.
Sčítání po amerických prezidentských volbách míří do druhé noční směny a podle jistých náznaků to vypadá, že štěstěna se přiklání spíše k demokratickému kandidátovi Joe Bidenovi. Přesto stále platí to samé, co před 24 hodinami. Hlavou Spojených států se může stát každý z nich. Biden i Trump. Nyní se hraje o výsledky v sedmi státech.
30 fotografií

Kde potřebuje vyhrát Biden a kde Trump

Svět
Pouťové balonky. Ilustrační foto
Trhy již několik měsíců bojují s nedostatkem helia, protože dodávky ze Spojených států jsou nízké a poptávka po tomto vzácném plynu se zvyšuje. Nedostatek už pocítily firmy zaměřené na pořádání večírků a společnost Party City oznámila uzavření 45 obchodů, mimo jiné kvůli nedostatku helia. Helium se však nepoužívá jen v baloncích, je také důležité pro zdravotnický průmysl, zvláště pro magnetické rezonance, či pro elektronický a letecký průmysl, upozornil server ABC News.

Na světových trzích schází helium. Prodejci vybavení na večírky zavírají

Ekonomika
V hotelovém komplexu v keňském Nairobi se bojuje
Keňským hlavním městěm Nairobi v úterý otřásly výbuchy a střelba. Na hotelového komplexu DusitD2 v centru města vtrhli okolo třetí hodiny odpoledne nejméně čtyři ozbrojenci. Podle posledních informací si útok vyžádal nejméně patnáct obětí, další lidé byli převezeni k ošetření do nemocnice. K odpovědnosti za útok se již přihlásilo hnutí Šabáb. 
6 fotografií

Ozbrojenci zaútočili na hotelový komplex v Nairobi. Zemřelo nejméně čtrnáct lidí

Svět
Bývalý osobní právník prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen
Americký prezident Donald Trump věděl o platbách za mlčení během volební kampaně i o tom, že takový postup je špatný. V dnešním rozhovoru se stanicí ABC News to prohlásil bývalý Trumpův osobní právník Michael Cohen. Toho soud ve středu poslal na tři roky do vězení za to, že transakcemi porušil zákon o financování volební kampaně. Trump odmítá, že by po Cohenovi chtěl protiprávní věci.  
12 fotografií

Nařídil Trump platby ženám za mlčení? Odsouzený Cohen dál trvá na své verzi

Svět