ŠTÍTEK: Abidžan

Stožár vzadu. Chrudimský stoper Ahmed Fofana ve druhém poločase přátelského zápasu úspěšně odrážel pardubické útoky. Rád by dostal šanci i v mistrovských zápasech.
/ROZHOVOR/ Jedna, dva, tři, čtyři, pět, dny v týdnu, záda, sám, levá, pravá… Tahle česká slovíčka zatím pochytil dvacetiletý fotbalista Ahmed Fofana, nová posila druholigové Chrudimi. Ale pilně se učí další, sám hovoří francouzsky. Rodák z Pobřeží Slonoviny vyrazil do Evropy, aby si splnil svůj fotbalový sen. Odrazit k němu se chce z východočeského klubu.

Je to vášeň a touha splnit si velký evropský sen

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
banány
Abidžan (Pobřeží slonoviny) - Země chce v příštích dvou letech téměř zdvojnásobit produkci banánů za pomoci příchodu dvou velkých producentů a iniciativ na podporu místních farmářů a regionálního obchodu. Pobřeží slonoviny je předním světovým producentem kakaa a jedním z největších pěstitelů banánů v Africe.

Pobřeží slonoviny: banánů není nikdy dost

Ekonomika
Wilfried Zaha v dresu Crystal Palace.
Londýn - Záložník Crystalu Palace Wilfried Zaha se rozhodl změnit reprezentační příslušnost a napříště bude hrát za Pobřeží slonoviny. Rodák z Abidžanu už sice nastoupil ke dvěma zápasům za Anglii, jelikož ale šlo jen o přípravná utkání, může ještě reprezentaci změnit.

Záložník Zaha bude místo Anglie reprezentovat Pobřeží slonoviny

Fotbal
Benjamin Ibrahim Traore
Zlín – České první ligy se dočkal až v osmadvaceti letech. Ale když se v ní objevil, vypadalo to, jako by ji hrál pět let. Ibrahim Traoré je další trefenou posilou fotbalového Zlína a i sám je v klubu velmi spokojený. „Cítím se dobře. Jsem moc šťastný za to, kolik dostávám prostoru. Navíc se týmu daří," líčí na klubovém webu rodák z Pobřeží slonoviny.

Zlín je lepší město než Tábor, líčí šťastný Traoré

Fotbal
Fotbalisté Sparty se radují z vítězství v derby nad Slavií.
Praha - Fotbalová Sparta získala talenty z Pobřeží slonoviny. Na roční hostování s opcí přichází na Letnou osmnáctiletí ofenzivní hráči Baba Lamine Traoré a Yousouff Dao, odchovanec akademie ASEC Mimosas z Abidžanu. Zatím se budou připravovat s týmem do 19 let a s juniorkou, s níž už absolvovali trénink.

Sparta přivedla dva talentované mladíky z Pobřeží slonoviny

Fotbal
Jednou z obětí nedělního teroristického útoku na letovisko Grand-Bassam v Pobřeží slonoviny je i ředitelka místního Goetheova institutu Henrike Grohsová.
Abidžan – Jednou z obětí nedělního teroristického útoku na letovisko Grand-Bassam v Pobřeží slonoviny je i ředitelka místního Goetheova institutu Henrike Grohsová. S odvoláním na její spolupracovníky o tom dnes informovala agentura AFP. Smrt německé občanky potvrdilo také ministerstvo zahraničí v Berlíně, aniž uvedlo její totožnost. Paříž už v neděli potvrdila jednu francouzskou oběť. Celkem si atentát vyžádal životy 14 civilistů a dvou vojáků.

Při atentátech v Pobřeží slonoviny zahynula i Němka a Francouz

Svět
Ilustrační foto
Abidžan - Teroristé vyzbrojení automatickými puškami dnes odpoledne zaútočili na tři hotely v přímořském letovisku Grand-Bassam v západoafrickém státě Pobřeží slonoviny. Zahynulo 14 civilistů a dva vojáci, oznámil tamní prezident Alassane Dramane Ouattara. Bezpečnostní síly zabily šest útočníků, dodal. Podle ministra vnitra Pobřeží slonoviny pátrají vojáci po případných dalších ozbrojencích. "Nepřepokládáme, že by tam byl nějaký český občan," řekla ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová. K útoku se podle stanice France 24 přihlásili islámští radikálové z organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM).

Teror na pláži. V letovisku na Pobřeží Slonoviny bylo zastřeleno nejmíň 14 lidí

Svět
FOTBAL - ilustrační foto.
Abidžan - Ani Real Madrid, ani Chelsea, ani Barcelona. Největší zájem o místo trenéra vzbudil reprezentační tým Pobřeží slonoviny. Fotbalový svaz této africké země zveřejnil seznam uchazečů na uvolněný post, který čítá 59 jmen. Vybrat nástupce Francouze Hervého Renarda, který letos přivedl mužstvo k africkému zlatu, ale pak dal přednost nabídce z Lille, nebude snadné.

Tlačenice: Pobřeží slonoviny hledá kouče, Bonyho a spol. chce vést 59 trenérů

Fotbal
Radost fotbalistů Pobřeží slonoviny
Abidžan - Novopečené fotbalové mistry Afriky vítalo dnes po příletu do Abidžanu na milion lidí. Fanoušci zaplnili ulice, vylezli na budovy a metropoli Pobřeží slonoviny zahalili do národních barev oranžové, bílé a zelené. Jejich hrdinové v neděli ukončili čekání na titul v Rovníkové Guineji vítězstvím nad Ghanou po dramatickém penaltovém rozstřelu (9:8).

Přijetí pro Bonyho a spol. Krále Afriky vítalo v Abidžanu na milion fanoušků

Fotbal
V Pobřeží slonoviny dnes začal proces s bývalou první dámou Simone Gbagbovou (vpravo). Podobně jako její manžel čelí obvinění ze zločinů proti lidskosti.
Abidžan – V Pobřeží slonoviny dnes začal proces s bývalou první dámou Simone Gbagbovou. Podobně jako její manžel čelí obvinění ze zločinů proti lidskosti. Exprezident Laurent Gbagbo je kvůli tomu již tři roky zadržován v Haagu a příští rok v červenci má začít jeho proces před Mezinárodním trestním soudem (ICC). Ten usiloval také o vydání Gbagbové, informují zahraniční média.

Pobřeží slonoviny zahájilo proces s bývalou první dámou Gbagbovou

Svět
Ošetřování Filipínce, který byl zraněn při novoročních oslavách
Abidžan/Manila/Štrasburk/Bangkok - Nejen sváteční atmosféra a očekávání spojená s příchodem Nového roku provázely letošní oslavy. Řada míst se stala dějištěm neštěstí, z nichž nejtragičtější se odehrálo hodinu po půlnoci v Abidžanu v Pobřeží slonoviny. Tady bylo v davu ušlapáno nejméně 60 lidí, převážně dětí a mladistvých. Jednu dětskou oběť hlásí Filipíny, druhé děcko utrpělo vážná zranění, kromě toho místní nemocnice přijaly několik stovek zraněných petardami. Po jedné oběti hlásí také Thajsko a Francie.

Začátek nového roku provázely na řadě míst tragédie během oslav

Svět
Ilustrační foto
Abidžan - Nejméně 60 lidí bylo ušlapáno v Pobřeží slonoviny při tlačenici, která vypukla v davu sledujícího novoroční ohňostroj. Mezi oběťmi je i mnoho dětí. Desítky dalších osob utrpěly zranění, informovali dnes místní požárníci, které citovala agentura AFP.

Při novoroční tlačenici v Pobřeží slonoviny 60 mrtvých

Svět
Ilustrační foto.
Abidžan - Nejmíň 800 lidí zahynulo při etnickém násilí na západě Pobřeží slonoviny. Oběti ve městě Duékoué viděli pracovníci Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK). V zemi vládne napětí od loňských sporných prezidentských voleb.

Červený kříž objevil osm set obětí masakru

Svět
Ilustrační foto
Abidžan - Situace po prezidentských volbách v Pobřeží slonoviny se opět zdramatizovala. Sídlo Alassana Ouattary, kterého většina světových mocností považuje za vítěze voleb, v pondělí obléhala armáda, jež podporuje současného prezidenta Laurenta Gbagba.

Pobřeží slonoviny: Armáda obléhala sídlo Ouattarovy vlády

Svět