ŠTÍTEK: Abraham Lincoln

Soukromý detektiv Allan Pinkerton v době americké občanské války. Během ní se věnoval vojenské špionáži.
Začínal jako bednář v továrně, postupně se ale propracoval až na majitele v té době největší soukromé detektivní agentury ve Spojených státech amerických. Allan Pinkerton pracoval i pro vládní špičky, vyřešil několik velkých vlakových loupeží a v době americké občanské války se věnoval vojenské špionáži. Uznání se mu dostalo, když zmařil připravovaný atentát na tehdejšího prezidenta Abrahama Lincolna. Zemřel 1. července před 140 lety.

Soukromé očko Pinkerton: Legendární detektiv zabránil atentátu na Lincolna

Historie
Cesare Dell'Acqua: Mexická delegace nabízí Maxmiliánovi Rakouskému mexický trůn
V neděli 10. dubna roku 1864 hostil zámek Miramare u Terstu zvláštní návštěvu: mexickou delegaci, nabízející rakouskému arcivévodovi Ferdinandu Maxmiliánovi Habsburskému korunu mexického císaře. Maxmilián, mladší bratr rakouského císaře Františka Josefa I., tuto korunu přijal a ještě v květnu téhož roku odcestoval se svou manželkou Charlottou Belgickou do Mexika. O tři roky později byl v Mexiku popraven.
13 fotografií

Před 160 lety přijal Maxmilián Habsburský korunu císaře Mexika. Stála ho život

Historie
Simona Peková ve filmu Přišla v noci.
Simonu Pekovou v roli tchyně, za níž dostala Českého lva, mohou diváci sledovat v hororové komedii Přišla v noci na Voyo. V novém dobrodružném seriálu Pěkná banda na Netflixu se zase neohrožená dvojice vydává po stopách legendárního mayského pokladu. Nejúspěšnější koncertní film všech dob z rekordního turné Taylor Swift nabízí Disney+. A do honu na atentátníka Johna Wilkese Bootha po zavraždění Abrahama Lincolna se můžete ponořit na Apple TV+. Deník přináší i další tipy na skvělou podívanou ze streamů.

K vidění na streamech: Přišla v noci, Pěkná banda i lov na Lincolnova vraha

Film a televize
Ilustrační foto.
17letý Vídeňák doznal zabití dvou spících bezdomovců ve věku 56 a 55 let, napsal DK. Policii to přišel oznámit v doprovodu obhájce. "Já jsem ten hledaný zabiják bezdomovců. Už si to nemůžu srovnat se svědomím," řekl.

Od sousedů: Výrostek zabil nožem dva bezdomovce

Z okolí
Prezident a jeho krocan.
Po zdlouhavém řízení proti "divokému plakátování" v Linci (náš web exkluzívně informoval) je od 11. září umisťování plakátů kulturních iniciativ a politických organizací o akcích povoleno na 30 zvlášť vyčleněných plochách.

Od sousedů: Kam s plakáty?

Českobudějovicko
Walt Disney na jedné z posledních fotografií z roku 1966.
Zkraje roku 1964 začal být Walt Disney, jehož společnost The Walt Disney Studios letos oslavuje 100 let od svého vzniku, častěji nevrlý než dříve. Byl to signál, že je u konce fyzických sil. Kouřil dvě až tři desítky cigaret denně a pracoval dlouho do noci, mimo jiné na televizních pořadech pro ABC, ustavičně něco nového vymýšlel. O odpočinku nechtěl slyšet. Jeho novou hračkou byl robot. Budoucí atrakce Disneylandu Abraham Lincoln.
4 fotografie

Operace počká, řekl Walt Disney a zapálil si. Za pár týdnů zemřel

Film a televize
Pěkná štička!
Rybochovné provozy v Bavorsku loni vyprodukovaly 5474 tun konzumních ryb, o 2,6 % víc než předloni. Kaprů z toho bylo 1570 tun, za rok méně o 9,1 %, píše Donaukurier. Od roku 2017 jich ubylo dokonce skoro dvacet procent. Víc bylo loni v zemi odchováno pstruhů duhových - 1613 tun.

Od sousedů: Kaprů v Bavorsku ubývá

Českobudějovicko
Bitva u Gettysburgu byla nejkrvavějším střetem americké občanské války
Přesně před 160 lety se střetli vojáci Unie (Severu) a Konfederace (Jihu) u pensylvánského města Gettysburg. Šlo nejen o jednu z nejkrvavějších bitev americké občanské války, ale také o největší bitevní střet na území Severní Ameriky. Dodnes jej obklopují četné mýty a legendy. Opravdu se u Gettysburgu proti sobě postavili nejlepší přátelé a tisíce vojáků padly kvůli botám?
19 fotografií

Zapříčinily největší bitvu v Americe boty? Střet u Gettysburgu provází mýty

Svět
Atentát na 16. prezidenta USA Abrahama Lincolna, spáchaný 14. dubna 1865 ve Washingtonu. John Wilkes Booth míří na prezidentův týl, zatímco Lincoln sleduje představení Our American Cousin (Náš americký bratranec) ve Fordově divadle
Atentát na Abrahama Lincolna je v českém povědomí spojen nejčastěji se slavným recitálem „Historie se opakuje“ od Miroslava Černého, známého jako Mirek Černý. Tento recitál zdůrazňoval některé podobnosti Lincolnovy vraždy s atentátem na Johna F. Kennedyho spáchaným o sto let později, a vlastně nám tak zafixoval její ustálené vnímání. Na mnohé ještě zajímavější osudové paralely se v něm ale nedostalo.
14 fotografií

Krátce před vraždou Lincolna mohl zemřít i jeho syn. Zachránil ho vrahův bratr

Svět
Stolypin v Kovnu (druhý zleva v první řadě) s okresními předáky ruské šlechty
"Všichni znáte jména Lincoln a Kennedy," tvrdil kdysi populární recitativ Miroslava Černého, porovnávající vraždy amerických prezidentů, jež následovaly v odstupu sta let. Méně se však ví, že atentátu na Abrahama Lincolna, zastřelenému ve Fordově divadle, se až děsivě podobá ještě jedna vražda státníka. Dne 14. září 1911 byl v kyjevském divadle smrtelně postřelen ruský ministerský předseda Pjotr Stolypin.
13 fotografií

Horor v divadle. Konec ruského premiéra se až děsivě podobal vraždě Lincolna

Svět
Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump dnes přijal republikánskou nominaci do boje o Bílý dům. O druhý mandát se v listopadu utká s demokratickým vyzyvatelem Joem Bidenem, kterého ve svém projevu ostře kritizoval. Vítězství demokratů by podle něj prohloubilo rasové nepokoje v zemi a zhoršilo vývoj epidemie covidu-19. S Bidenem by podle šéfa Bílého domu do USA přišel chaos, nejistota a násilí v ulicích.
12 fotografií

Trump oficiálně přijal nominaci na prezidenta. V boji o Bílý dům ho vyzve Biden

Svět
Íránská maketa americké letadlové lodě.
Írán dopravil maketu americké letadlové lodě do oblasti Hormuzského průlivu. "Plavidlo" je vidět na satelitních snímcích a podle agentury AP se předpokládá, že poslouží jako terč při střeleckém výcviku. Napětí, které panuje mezi Íránem a USA a jež vystupňovalo předloňské odstoupení USA od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu, se projevuje mimo jiné námořními incidenty v Perském zálivu.

Íránci manévrují s maketou americké letadlové lodě. Budou trénovat střelbu?

Svět
Spojené státy dlouhodobě soupeří s Íránem o dominanci v Perském zálivu
Perský záliv i Hormuzský průliv jsou plně pod kontrolou Íránu, uvedl vrchní velitel Íránských revolučních gard generál Alirezza Tangsiri. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na íránskou tiskovou agenturou Tasnim. Íránští představitelé už dříve pohrozili, že v odpověď na jakoukoli nepřátelskou akci ze strany USA Hormuzský průliv zablokují. Průliv představuje klíčové místo při přepravě ropy.
4 fotografie

Máme pod kontrolou světovou ropnou cestu, pohrozil velitel íránských gard

Svět
Malérečka Marie Švirgová z Lanžhota.
Lanžhot /FOTOGALERIE/ – Vyfotily se u památníku Abrahama Lincolna, navštívily i univerzitu Georgetown s lavičkou Václava Havla. Malérečka Marie Švirgová z Lanžhota a výtvarnice Dagmar Benešová z Břeclavi jsou v těchto dnech ve Spojených státech amerických. Na české ambasádě ve Washingtonu ukazují dětem velikonoční zvyky regionu Podluží. „Pořádáme dílny určené krajánkům, jejich dětem a zdejší sokolské komunitě,“ řekla Deníku Rovnost Benešová.
9 fotografií

Lanžhotčanka v kroji pozdravila Lincolna. Maluje vajíčka ve Washingtonu

Volný čas
Lizabeth Scott
Už páté narozeniny oslaví letos v srpnu se svými fanoušky Noir Film Festival, a to v jeho domovském sídle na hradě Křivoklát. Kochat se snímky z éry klasického Hollywoodu a objevovat zajímavá díla z mimoamerické produkce i neonoirové počiny mohou návštěvníci od 17. do 20. srpna.

Dobří noiroví fanoušci se vracejí na Křivoklát

Film a televize
Ludwig van Beethoven
Princeton - Prvních šest tištěných vydání bible, originál Deklarace nezávislosti Spojených států či podepsaný hudební notes Ludwiga van Beethovena. To jsou jen některá díla z literárně hudební sbírky o vůbec největší hodnotě, kterou kdy dostala prestižní americká Princetonská univerzita. Celková cena kolekce se odhaduje na zhruba 300 milionů dolarů (7,5 miliardy korun), uvedla agentura AP.

Princeton získal darem vzácné rukopisy Lincolna či Beethovena

Svět
Barack Obama
Soweto – Americký prezident Barack Obama oslavil z podia na stadionu v jihoafrickém Sowetu zemřelého Nelsona Mandelu jako giganta, který změnil životy miliardy lidí. Prohlásil také, že se k bývalému prezidentovi Jihoafrické republiky hlásí mnozí politici, ale sami přitom „nepřipouští nesouhlas vlastního národa".
7 fotografií

Obama hovořil na tryzně o Mandelovi jako o gigantovi dějin

Svět
John F Kennedy
Washington - Američané nejvíce uznávají prezidenta Johna F. Kennedyho. Kdyby si ale měli zvolit, koho by si opět přáli hlavou státu, vyhrál by u nich Ronald Reagan. Vyplývá to alespoň z průzkumu, o kterém informoval internetový server Politico. Průzkum se uskutečnil v souvislosti s vydáním nové knihy právě o Kennedym, od jehož zavraždění uplyne letos 22. listopadu 50 let.

Američané si cení Johna F. Kennedyho, za prezidenta by chtěli Reagana

Svět
Washingtonské úřady dnes musely uzavřít známý památník prezidenta Abrahama Lincolna, který v noci neznámí útočníci polili zelenou barvou.
Washington - Washingtonské úřady dnes musely uzavřít známý památník prezidenta Abrahama Lincolna, který v noci neznámí útočníci polili zelenou barvou. Vandalové sochu šestnáctého amerického prezidenta pouze polili, nezanechali po sobě žádný vzkaz v podobě symbolu nebo nápisu. Jejich motivy policie nezná.

Washingtonský Lincolnův památník polili vandalové barvou

Svět
Steve Jobs
Praha – Šéfové světových firem nejvíce obdivují bývalého britského premiéra Winstona Churchilla a zakladatele společnosti Apple Steva Jobse. Vyplývá to z průzkumu názorů 1400 generálních ředitelů z celého světa, jichž se poradenská firma PwC zeptala, které lídry nejvíce obdivují a co oceňují na jejich činech.

Šéfové světových firem nejvíce obdivují Churchilla a Jobse

Ekonomika
Nobelova cena. Ilustrační foto
New York – Na čtyřnásobnou částku oproti odhadům se dnes v New Yorku vyšplhala nejvyšší nabídka za Nobelovu cenu, kterou do aukce zařadila americká firma Heritage Auctions. Prestižní ocenění, které v roce 1962 obdržel britský genetik Francis Crick, vydražil nový majitel za více než dva miliony dolarů (bezmála 40 milionů korun). Jeho jméno zůstalo v tajnosti.

Nobelovu cenu z roku 1962 v USA vydražili za dva miliony dolarů

Svět