ŠTÍTEK: Academia film Olomouc

Vědec, fyzik, chemik a manažer Pavel Banáš hostem Deníku s nadhledem
Hostem nového dílu videocastu Deník s nadhledem se stal vědec, chemik, fyzik a v neposlední řadě manažer vědy – ředitel vědeckého centra CATRIN Pavel Banáš. Moderátor Roman Štěpánek se jej ptal na jemu blízká témata o přírodních vědách, jako je chemie a fyzika, ale také na otázky spojené s univerzitním prostředím. A jak sám Pavel Banáš podotknul, věda nemá být složitá, protože poté to asi není pro vás to „pravé ořechové“.

Budoucnost vědy? Propojování a vědci musí mít tah na branku, říká Pavel Banáš

Věda
Setkání absolventů Univerzity Palackého v Olomouci. Ilustrační foto
Velké setkání absolventů pořádá Univerzita Palackého (UP) při příležitosti svých kulatin. Pro všechny, kteří se chtějí potkat se svými bývalými spolužáky a kolegy, připravila Absolventský den. V Olomouci se uskuteční 9. září a kromě komentovaných prohlídek a volných vstupů do univerzitních budov nabídne křest piva, kvíz, vyjížďku lodí nebo filmové projekce.

Zástupy bývalých studentů míří do Olomouce. UP pořádá velké setkání absolventů

Olomoucko
V pátek 30. září se v Olomouci koná oblíbená popularizační akce Noc vědců
Dlouho do tmy budou mít tento pátek 30. září otevřeno laboratoře, přednáškové sály a další prostory spojené s vědeckým bádáním v Olomouci. Návštěvníci budou moci opět prožít Noc vědců, oblíbenou popularizační akci. Letos na téma Všemi smysly. Na Univerzitě Palackého v Olomouci (UP) a ve Fakultní nemocnici Olomouc (FNOl) na dětské i dospělé návštěvníky čeká mezi 16. hodinou a půlnocí pestrý program. Nabídne komentované prohlídky, přednášky, pokusy, také ochutnávky i fire show. Chybět nebude ani nafukovací model Země.
16 fotografií

Noc vědců si návštěvníci užijí všemi smysly. Už tento pátek!

Olomoucko
Zlínská univerzita opět chystá oblíbenou Noc vědců.
Noc vědců na UTB pohltí každý váš smysl. 30. září 2022 návštěvníci mohou navštívit prostory Laboratorního centra Fakulty technologické, Centra polymerních systémů a 14|15 Baťova institutu. Kromě vědy se letošní ročník zaměřil i na kulturní složku a bude nachystané i promítání populárně-vědeckých filmů.
2 fotografie

Univerzita Tomáše Bati znovu nabídne Noc vědců

Zlínsko
54. ročník Academia Film Olomouc chystá Univerzita Palackého v Olomouci od 23. do 28. dubna a přiveze velká jména světové vědy a filmu.
Nepropásněte 55. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů, který pořádá Univerzita Palackého v Olomouci.

Academie Film Olomouc

Volný čas
Academia Film Olomouc v dejvickém kampusu v roce 2018.
Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc opět zavítá do dejvického kampusu. Stejně jako v předchozích dvou letech proběhne ve středu 19. června v Ballingově sále v Národní technické knihovně. Po soumraku jej navíc rozšíří letní kino v Technické ulici, kde bude v rámci doprovodného programu zahájena unikátní interaktivní výstava Czech Innovation Expo, jež prezentuje slavné české vynálezce a inovátory. Vstup je zdarma.
22 fotografií

Vědecké filmy i unikátní výstava. Po snímku o družici si můžete vyrobit zmrzlinu

Praha
Ředitel AFO Jakub Ráliš.
ROZHOVOR/ Tradiční festival Academia Film Olomouc (AFO) v sobotu odstartoval. Populárně-vědecký festival pořádaný Univerzitou Palackého nabízí návštěvníkům až do neděle nejen řadu jedinečných dokumentárních a vědecko-populárních filmů, ale třeba také program pro děti AFO junior, významné hosty z řad vědců z celého světa, přednášky, virtuální realitu i hudební program.
5 fotografií

Ředitel AFO Jakub Ráliš: Festival do Olomouce láká tisíce lidí

Olomoucko
54. ročník Academia Film Olomouc chystá Univerzita Palackého v Olomouci od 23. do 28. dubna a přiveze velká jména světové vědy a filmu.
Příští týden Olomouc ožije tradičním festivalem Academia Film Olomouc (AFO). Populárně-vědecký festival pořádaný Univerzitou Palackého nabídne návštěvníkům nejen řadu jedinečných dokumentárních filmů, ale třeba také program pro děti AFO junior, významné hosty ze světa vědy, přednášky, výstavy a hudební program.
13 fotografií

AFO ovládne Olomouc. Zve na filmy, zajímavé hosty i zábavu

Olomoucko
Ilustrační foto
V čem jsme výjimeční? Co nám přináší členství v Evropské unii, a čím jsou naopak Evropě přínosní Češi? Jak česká veřejnost vnímá pozici naší země v Evropě? V čem se od jiných evropských zemí lišíme, a co nás naopak spojuje? A čím se Evropa liší od zbytku světa?

Olomouc čeká debata Česko a Evropa

Olomoucko
54. ročník Academia Film Olomouc chystá Univerzita Palackého v Olomouci od 23. do 28. dubna a přiveze velká jména světové vědy a filmu.
Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) opět přichystá výběr toho nejlepšího ze světa vědy. Festival je jednou z největších evropských událostí zaměřených na popularizaci vědy. Letošní již 54. ročník chystá Univerzita Palackého od 23. do 28. dubna 2019 a přiveze velká jména světové vědy a filmu.
13 fotografií

Na AFO letos zavítá slavný biolog i archeolog

Olomoucko
Petr Bilík
Olomouc /ROZHOVOR/ - Věnuje se dějinám českého filmu a nedávno tuto oblast obohatil o publikaci s názvem Ladislav Helge – Cesta za občanským filmem. Proděkan FF UP Olomouc a bývalý ředitel festivalu Academia film Olomouc Petr Bilík v ní připomíná výraznou českou režisérkou osobnost. V rozhovoru pro Deník prozradil, jak kniha vznikala, co v ní čtenáři najdou nebo jak spoluzakládal festival animovaných filmů. „Myšlenka na festival se zrodila na chatě na Vysočině a předcházel jí nápad udělat knihu vtipů,“ říká Petr Bilík. Rozhovor s proděkanem filozofické fakulty a bývalým ředitelem Academia filmu Olomouc Petrem Bilíkem je o jeho nové knize i univerzitní bublině a jejím prolamování…

Filmový teoretik Petr Bilík: O Olomouci se mluvilo jako o kulturní hlušině

Knihy
AFO 2011
Olomouc - Academia film Olomouc (AFO) se může pochlubit významným oceněním. Zabodoval totiž v Soutěžní přehlídce popularizace vědy SCIAP 2011, kterou vyhlásila Akademie věd ČR a ve které získal druhé místo. Zástupci organizačního týmu si ocenění převzali koncem minulého týdne.

Olomoucký festival AFO získal prestižní cenu

Volný čas
Psychiatr Cyril Höschl při startu festivalu AFO v Olomouci
Hlavním hostem letošního ročníku festivalu Academia film Olomouc byl známý psychiatr Cyril Höschl. Na slavnostním zahájení tu také získal Cenu za přínos polularizaci vědy. O ocenění nebo dobrém a špatném stresu povyprávěl také v rozhovoru Deníku.

Cyril Höschl: Stres není jednoznačně negativní

Zdraví
Psychiatr Cyril Höschl při startu festivalu AFO v Olomouci
Olomouc- Hlavním hostem letošního ročníku festivalu Academia film Olomouc byl známý psychiatr Cyril Höschl. Na slavnostním zahájení tu také získal Cenu za přínos polularizaci vědy. O ocenění nebo dobrém a špatném stresu povyprávěl také v rozhovoru Deníku.

Cyril Höschl: Stres je i pozitivní, je jako zdravý pohyb

Olomoucko
AFO v Konviktu
Olomouc – Letošní festival Academia film Olomouc se zaměřil na chemii a kromě její historie lidem servíruje i její méně známé obory. Jedním z nich byla třeba páteční molekulární gastronomie, která provoněla Divadlo hudby. Na přednášce profesora Miroslava Raaba se totiž i molekulárně vařilo.

AFO molekulárně vařilo, jedla se i skvělá zmrzlina

Volný čas
Příprava na AFO v Konviktu
Olomouc - Úternímu startu přehlídky Academia Film Olomouc předcházelo několik dní fyzické roboty, aby se prostory univerzitního Konviktu i kina Metropol proměnily v opravdové festivalové centrum. V momentě, kdy přípravy na festival vrcholí a je potřeba něco přenést, postavit nebo upravit, nastupuje technický tým, který si říká „Parta Hic (Architekti)“.
17 fotografií

Jak Parta Hic chystala AFO. Podívejte se

Volný čas
AFO 2011
Olomouc – Molekuly, vůně, smích nebo videohry letos návštěvníci najdou na programu 46. ročníku Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých a dokumentárních filmů Academia film Olomouc (AFO). Slavnostní zahájení začíná v úterý v 19. 30 v kapli Božího těla v konviktu.

AFO startuje zápasem ve smíchu, hledá i nejhorší pach

Olomoucko
Natáčení znělky pro AFO ve Zbrojnici
Olomouc /FOTO/ - Klip k letošnímu festivalu populárně vědeckých filmů Academia Film Olomouc natáčel ve středu ve Zbrojnici tým studentů v čele se žádaným režisérem Markem Partyšem. Znělka pracuje s motivem lidských smyslů. Objeví se v ní i mladý svalovec, jehož tělo poslouží jako mapa některých letošních témat festivalu.
8 fotografií

Mladý kulturista se svlékl do naha pro znělku AFO

Olomoucko
Profesor Robert Winston
Olomouc /PROGRAM/ – Academia Film Olomouc (AFO) v úterý zahájí svůj program. Na diváky čeká kolem 120 snímků v 80 promítacích blocích. Ve svém 45. ročníku AFO nabídne mimo jiné témata jako čarodějnictví či squtaterství a přivítá rovněž nejslavnějšího evropského gynekologa.

AFO: nejslavnější gynekolog míří do Olomouce

Olomoucko
Věž šternberského hradu.
Olomouc -Hokejisté dostanou rolbu na úpravu ledové plochy, vozíčkáři nedostanou nic. Olomoucký kraj totiž přispěje na nákup rolby pro hokejový klub ve Šternberku, za to lidé na vozíčku nebudou moci šternberský hrad navštívit. Kraj totiž nehodlá dobudování bezbariérového přístupu do hradu podpořit.

Kraj přispěje na rolbu, ale bezbariérový hrad nepodpoří

Olomoucko
Promítání na Horním náměstí.
Olomouc -Projekci snímku Gyumri, ekofilm s Leonardem Di capriem a dokument Občan Havel můžete zhlédnout přímo v centru. Horní náměstí se totiž v těchto dnech po dvacáté hodině mění v provizorní letní kino, v němž festival Academia film Olomouc představuje vybrané snímky nejširší veřejnosti.

AFO: Horní náměstí se změní v kinosál

Volný čas