ŠTÍTEK: AFP

Francouzská železnice se stala terčem útoku žhářů. Spoje nabraly zpoždění.
Francouzská vysokorychlostní železnice v noci čelila koordinované žhářské sabotáži s cílem zásadně narušit dopravu ve Francii a zejména v Paříži. Dnes ráno o tom informoval francouzský železniční dopravce SNCF. Sabotáž ovlivní nejméně 800 tisíc cestujících, zrušeny jsou také vlakové spoje do Londýna, Bruselu nebo do Německa. Obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu. Na vyšetřování útoku se podílejí všechny francouzské zpravodajské služby. Podobně dříve útočila krajní levice, řekl AFP zdroj z bezpečnostních složek.

Pařížská nádraží v noci napadli žháři. Doprava je před olympiádou silně narušena

Státy EU
Izrael v sobotu zaútočil na jemenský přístav Hudajdá.
Při sobotním izraelském leteckém útoku v oblasti jemenského přístavu Hudajdá zemřelo šest lidí a dalších 80 bylo zraněno. Uvedla to v sobotu před polednem SELČ agentura Reuters s odkazem na lékařské zdroje. Proíránští povstalci Húsíové, proti kterým byl úder namířen, dříve mluvili o třech mrtvých a 87 zraněných. Na místě úderu podle agentury AFP stále hoří.

Při úderu Izraele v Jemenu zemřelo šest lidí, dalších 80 bylo zraněno

Svět
Pohoří Cordillera Blanca, kde peruánští vyšetřovatelé našli tělo horolezce.
/VIDEO/ Policejní vyšetřovatelé našli tělo horolezce, jenž se na pohoří Cordillera Blanca v peruánských Andách ztratil před 22 lety. Díky tomu, že celou dobu bylo uložené v chladném prostředí, se skvěle zachovalo. Dokonce na něm šlo rozeznat oblečení a přečíst cestovní pas. Mumifikované ostatky se ukázaly díky změně klimatu, která zapříčinila, že roztála povrchová vrstva ledu, pod níž bylo tělo roky skryto.

Před 22 lety horolezec zmizel v Andách. Tělo teď našli zachovalé a s oblečením

Svět
Francouzský prezident Emmanuel Macron u parlamentních voleb.
Francouzští voliči v neděli hlasují ve druhém kole předčasných parlamentních voleb, které patrně výrazně zkomplikují vládnutí prezidenta Emmanuela Macrona. Favoritem je opoziční krajně pravicové Národní sdružení (RN) Marine Le Penové, které zvítězilo v prvním kole. Poslední průzkumy nicméně naznačují, že se mu nepodaří získat většinu v Národním shromáždění, tedy dolní komoře parlamentu.

Francouzi vybírají nové poslance. O druhé kolo voleb je velký zájem

Státy EU
Písečné duny na Marsu.
Čtveřice vědců po více než roce opustila zařízení amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), které částečně napodobovalo podmínky lidské mise na Marsu. Z modulu Mars Dune Alpha o rozloze 160 metrů čtverečních, jež se nachází v Houstonu, odešli v sobotu odpoledne místního času s neskrývanou radostí, píše agentura AFP.

Čtveřice vědců po roce opustila zařízení, které simulovalo pobyt na Marsu

Vesmír
Mezinárodní vesmírná stanice ISS
Americká rodina ze státu Florida žádá odškodné 80 tisíc dolarů (zhruba 1,9 milionu korun) od Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Na její dům totiž letos v březnu spadl kus kovu, který byl původně součástí zásilky pro Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Odpad o váze 700 gramů ale spadl na střechu domu Oterových, píše BBC News.

Kus baterie z ISS dopadl na dům. Rodina z Floridy žádá od NASA odškodné

Svět
Mont Blanc z italské strany
Ve francouzských a italských Alpách za poslední dva dny zahynulo pět turistů, mezi nimi nejméně jeden Čech. Napsala to agentura AFP s odvoláním na své zdroje. Úmrtí českého občana potvrdilo české ministerstvo zahraničí. Další oběti pocházely z Polska či Tchaj-wanu. Incidenty se staly především v oblasti Mont Blanku. Úřady vyzývají turisty a horolezce ke zvýšené opatrnosti.

V Alpách zahynulo pět turistů. Mezi mrtvými je i Čech

Státy EU
V Itálii začal summit G7
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepíše na summitu skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7, který právě začíná na jihu Itálie, bezpečnostní dohodu své země se Spojenými státy a také s Japonskem, informovala agentura AFP. Lídři G7 se na třídenním summitu také dohodnou na využití Západem zmrazených ruských aktiv ve prospěch Ukrajiny, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, podle něhož bylo v této věci dosaženo pokroku.

Summit G7 v Itálii: Ukrajina podepíše bezpečnostní dohody s USA a Japonskem

Svět
Následky bojů mezi libanonským Hizballáhem a izraelskou armádou
Při izraelském vzdušném úderu na jihu Libanonu v úterý večer přišel o život nejvýše postavený člen Hizballáhu za osm měsíců trvání přeshraničního konfliktu a další tři bojovníci tohoto libanonského šíitského hnutí. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na své zdroje z libanonských bezpečnostních kruhů. Hizballáh úder potvrdil a zabitého velitele identifikoval. Izraelská armáda se k incidentu bezprostředně nevyjádřila.

Izrael zabil nejvýznamnějšího člena Hizballáhu za osm měsíců bojů

Svět
 Sesuvy půdy na Papui-Nové Guineji zavalily nejméně dva tisíce lidí
Nejméně 2000 lidí je zasypaných po rozsáhlém pátečním sesuvu půdy na Papui - Nové Guineji. Podle agentury AFP to dnes národní úřad pro řešení katastrof sdělil kanceláři OSN v metropoli Port Moresby. Sobotní zprávy hovořily o 670 obětech. Sesuv údajně postihl vesnici Kaokalam v provincii Enga, která se nachází asi 600 kilometrů severozápadně od hlavního města Port Moresby. Český prezident Petr Pavel do Papuy poslal kondolenční telegram, uvedlo tiskové oddělení prezidentské kanceláře.

Sesuvy půdy na Papui-Nové Guineji zavalily nejméně dva tisíce lidí

Svět
Nicki Minaj
Raperka Nicki Minaj byla v sobotu zadržena na letišti v nizozemské metropoli Amsterodamu, když u ní policisté našli v zavazadle marihuanu. Policie zpěvačce udělila pokutu a propustila ji. Nicki Minaj kvůli incidentu zrušila koncert plánovaný na sobotní večer v anglickém Manchesteru, informovala agentura AFP.

Policie zadržela v Amsterodamu raperku Nicki Minaj kvůli marihuaně

Státy EU
Zlatou palmu v Cannes získal film Anora
Zlatou palmu, hlavní cenu na filmovém festivalu v Cannes, v sobotu večer získalo komediální drama o mladé sexuální pracovnici Anora amerického režiséra Seana Bakera. Zvláštní cenu poroty si ze 77. ročníku přehlídky odnesl íránský režisér Mohammad Rasúlof, který nedávno uprchl ze své vlasti, kde dostal několikaletý trest vězení.

Zlatou palmu na festivalu v Cannes získalo drama Anora

Film a televize
Ochranka podpírá slovenského premiéra Roberta Fica krátce po střelbě.
Útok na slovenského premiéra Roberta Fica, k němuž došlo 15. května ve středoslovenském městě Handlová, začali okamžitě zneužívat dezinformátoři. Asi nejvíce se lhalo o identitě útočníka, řada nepodložených fám se také týká jeho údajné motivace. Vyšetřování případu ještě stále neskončilo, přesto je možné alespoň některé dezinformace už nyní uvést na pravou míru.

Atentát na Fica vyvolal vlnu lží i nepodložených fám. Některé už lze vyvrátit

Česko
Pohled na Neapol z pevnosti Castel Sant'Elmo.
Okolím jihoitalského města Neapol v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP nejsilnější za posledních 40 let. Nejmohutnější z otřesů kolem 20:10 měl sílu 4,4 stupně, uvedl Národní ústav geofyziky a vulkanologie (INGV). Během noci lze podle ústavu očekávat další otřesy.

Neapolí otřáslo nejsilnější zemětřesení za posledních 40 let

Státy EU
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Západ se bojí porážky Ruska stejně, jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s agenturou AFP. V exkluzivním rozhovoru dále mimo jiné kritizoval Západ za to, že zakázal Ukrajině používat jím dodané zbraně k útokům na ruské území. Vyjádřil rovněž přesvědčení, že Rusko chce útočit na Charkov, ale nemá dostatek prostředků k novému rozsáhlému útoku na Kyjev.

Západ se bojí porážky Ruska stejně, jako porážky Ukrajiny, tvrdí Zelenskyj

Státy mimo EU
Skupina čtyř ozbrojených mužů ve dvou vozidlech přepadla nedaleko Paříže vůz vězeňské služby
Skupina čtyř ozbrojených mužů ve dvou vozidlech přepadla v úterý poblíž francouzské obce Incarville severozápadně od Paříže vůz vězeňské služby, informovala agentura AFP. Při útoku zahynuli nejméně dva vězeňští dozorci a tři utrpěli vážná zranění. Vůz převážel muže, který byl v minulosti odsouzený za pokus o vraždu a drogové zločiny, a ten je nyní na svobodě, píší deníky Le Parisien a Le Figaro.

Při útoku na vězeňskou dodávku ve Francii zahynuli dva dozorci, vězeň uprchl

Státy EU
Izraelští vojáci u hranic s Gazou.
Izraelské jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v jižní části Pásma Gazy, oznámila armáda. Podle ní byla z míst bojů evakuována většina civilního obyvatelstva i pracovníci mezinárodních organizací, napsala agentura Reuters. O něco dříve vojáci potvrdili, že mají pod kontrolou palestinskou část hraničního přechodu Rafáh, který je tak nyní uzavřený. Podle palestinských úřadů, které kontroluje hnutí Hamás, zemřeli v důsledku izraelských úderů další lidé, napsala agentura AFP.
43 fotografií

Izraelská armáda zasahuje na východě Rafáhu. Vojáci zabili dvacet ozbrojenců

Svět
Vakcína mRNA. Ilustrační foto
Karcinogenní mRNA vakcíny: Turbo rakovina se šíří jako požár! Extrémně znepokojivá japonská recenzovaná studie naznačuje zvýšení úmrtnosti na rakovinu po podání třetí posilovací dávky mRNA! Tak vypadá další z mnoha závadějících intepretací studie zkoumající období covidové pandemie, které v současnosti šíří v Česku aktivisté zaměření proti očkování. A stejně jako v předchozích případech, i tentokrát je to ve skutečnosti jinak.

Že očkování mRNA vakcínami vyvolalo nárůst rakoviny? Studie to neprokázala

Česko
Následky přívalových dešťů v Keni
Záplavy a sesuvy půdy v Keni zabily od března 181 lidí a statisíce dalších musely kvůli nepřízni počasí opustit své domovy. Ve známé přírodní rezervaci Maasai Mara na jihozápadě země uvízla přibližně stovka turistů a přívalové deště zničily i domy, silnice, mosty a další infrastrukturu v celé Keni. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle které další desítky lidí zahynuly v sousední Tanzanii a Burundi. V širším regionu východní Afriky následkem jevu El Niño silně prší už od poloviny března.

Počet obětí záplav v Keni opět stoupl, statisíce lidí se musely evakuovat

Svět
Muž v Londýně napadl mečem několik lidí, třináctiletý chlapec útok nepřežil
Čtrnáctiletý chlapec zemřel a dalších pět lidí včetně útočníka bylo zraněno při útoku muže ozbrojeného mečem v severovýchodním Londýně. Mezi zraněnými jsou dva ze zasahujících policistů. Pravděpodobného pachatele zatkla policie, útok není vyšetřován jako terorismus. Zástupkyně londýnské policie Louisa Rolfeová na podvečerní tiskové konferenci uvedla, že zadržený 36letý muž je v nemocnici a byl zatčen kvůli podezření z vraždy.

Muž v Londýně napadl lidi mečem. Čtrnáctiletý chlapec útok nepřežil

Státy mimo EU
Francouzský herec Gérard Depardieu.
Francouzský herec Gérard Depardieu dostal předvolání k soudu poté, co byl téměř celý dnešní den vyslýchán na policii v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen. Zadržen byl dnes ráno a večer agentura AP s odvoláním na hercova právního zástupce uvedla, že byl z policejní vazby propuštěn. Pařížská prokuratura později oznámila, že v říjnu slavného herce v této kauze čeká soud.

Depardieu strávil den ve vazbě. Policie ho viní ze sexuálního napadení dvou žen

Státy EU
Kabaret Moulin Rouge je pařížskou legendou.
V noci na čtvrtek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Podle nich si incident nevyžádal žádné zranění. Příčiny nehody, která postihla jeden z nejznámějších objektů ve francouzské metropoli, jsou nyní předmětem vyšetřování.

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge

Státy EU
Benátky.
Italské Benátky ve čtvrtek dopoledne začaly vybírat poplatek pět eur (125 korun) za vstup do města. Cílem opatření je podle radnice města známého pro své památky je zmírnit dopady nadměrného turismu. Pro část obyvatel města se však nejedná o vhodné řešení a poukazují na to, že je zapotřebí zaručit dostupné bydlení, píše agentura AFP. Ze zhruba 100 tisíc lidí, kteří se zaregistrovali pro dnešní vstup do Benátek, jich poplatek zaplatil zhruba každý devátý. Ostatní využili některou z mnoha výjimek.

Návštěva za pět eur. Benátky začaly vybírat poplatek od jednodenních turistů

Státy EU
Izraelští vojáci v nemocnici Šífa v Pásmu Gazy
Desítky mrtvých objevily palestinské úřady v nemocnici Šífa v Pásmu Gazy poté, co zařízení po zásahu opustily tanky a vozidla izraelských jednotek. V pondělí to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, které je pod kontrolou radikálního hnutí Hamás, napsala agentura AFP. Místní úřad civilní obrany rovněž kontrolovaný Hamásem hovoří podle agentury DPA o zhruba 300 mrtvých v nemocnici a jejím okolí. Izraelská armáda podle agentury Reuters potvrdila, že operaci v Šífě zaměřenou proti islamistům dokončila a své síly stáhla.
10 fotografií

Izraelci opustili nemocnici Šífa. V areálu zůstaly stovky mrtvých, tvrdí úřady

Svět
Starosta Ankary Mansur Yavas hlasuje v místních volbách, 31. 3. 2024
Turečtí voliči v neděli po celé zemi vybírali v místních volbách nové starosty, členy zastupitelstev a dalších samosprávných celků. Nejsledovanější je souboj v největším tureckém městě Istanbulu, kde od předchozích voleb vládne opozice. O tom, zda si vedení tohoto 16milionového města udrží, nebo jej ztratí ve prospěch vládního kandidáta podporovaného prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, rozhodnou podle analytiků zejména účast, která se očekává nižší než obvykle, a také menší strany, napsala agentura AP. Z několika míst Turecka byly hlášeny potyčky u volebních místností, při kterých zemřeli tři lidé, uvedla agentura Reuters.

Místní volby v Turecku poznamenaly potyčky. Tři lidé zemřeli

Státy mimo EU
Rumunsko oslavuje vstup do schengenského prostoru
Bulharsko a Rumunsko po 13 letech čekání v neděli 31. března oficiálně vstoupily do schengenského prostoru. Zatím končí kontroly na vnitřních vzdušných a námořních hranicích s ostatními členskými zeměmi, pozemní kontroly zůstávají, což znepokojuje řidiče kamionů, upozornila agentura AFP. Důvodem zachování kontrol na silnicích je veto Rakouska, které se obává přílivu žadatelů o azyl.

Bulharsko a Rumunsko vstoupily do schengenského prostoru

Státy EU
V koncertní síni v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy se podle ruských médií střílelo. Po výbuchu budova začala hořet
Při pátečním útoku v koncertní síni ve městě Krasnogorsk na západním okraji Moskvy, ke kterému se později přihlásil Islámský stát, zahynulo nejméně 93 osob a desítky dalších utrpěly zranění. Ruské úřady útok vyšetřují jako teroristický čin. Na místě byl slyšet i výbuch, budova vzápěti začala hořet a uvěznila uvnitř neupřesněný počet lidí. Během několika hodin pak byla zcela zničena. Vyšetřovatelé již zadrželi čtyři podezřelé.
14 fotografií

Útok v koncertní síni u Moskvy: Střelci zabili desítky lidí, budovu zničil požár

Svět
Ostrov Šrí Lanka. Ilustrační snímek
Šrílanský imigrační úřad oznámil, že již neprodlouží dlouhodobá turistická víza pro Rusy a Ukrajince pobývající na ostrově, a vyzval je, aby do 7. března opustili zemi. Podle oficiálních údajů Šrí Lanku za poslední dva roky navštívilo více než 288 tisíc Rusů a téměř 20 tisíc Ukrajinců. Kolik z nich na Srí Lance delší dobu žije, není známo, uvedla agentura AFP.
65 fotografií

Rázný krok. Šrí Lanka zrušila víza Rusům a Ukrajincům. V zemi jsou jich tisíce

Svět
Ilustrační snímek
Na hranicích Kyrgyzstánu a Kazachstánu zemřeli tři čeští občané a jeden Slovák po sesuvu laviny. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytly ministerstva zahraničí Česka a Slovenska. Agentury AFP a TASS s odvoláním na kyrgyzské úřady předtím informovaly o čtyřech českých obětech. AFP později bilanci s odvoláním na Prahu a Bratislavu upravila a informuje o třech Češích a Slovákovi.

Tragédie v Kyrgyzstánu. Při pádu laviny zahynuli tři čeští lyžaři a Slovák

Svět
Ruský prezident Vladimir Putin
Je nemožné, aby Rusko bylo na Ukrajině poraženo, je přesvědčen ruský prezident Vladimir Putin. Za své zájmy podle něj bude země bojovat až do konce. Ve zhruba dvouhodinovém rozhovoru s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem také odmítl, že by Rusko mohlo napadnout i další země východní Evropy, jako jsou Polsko či Lotyšsko. Informují o tom agentury AFP a Reuters.
74 fotografií

Rusko na Ukrajině nemůže prohrát, řekl Putin v rozhovoru s americkým moderátorem

Svět
Sopka na islandském poloostrově Reykjanes začala znovu chrlit lávu
Na poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu ve čtvrtek nad ránem začala sopečná erupce, informovala islandská veřejnoprávní televize RÚV. Zářivě oranžová láva a dým stoupající z pukliny byly vidět už potřetí za poslední dva měsíce. Během noci a rána byli preventivně evakuováni návštěvníci geotermálních lázní Modrá laguna, které jsou jednou z nejnavštěvovanějších islandských atrakcí, uvedla televize RÚV.

Sopka na Islandu opět chrlí lávu. Je to již třetí erupce za dva měsíce

Státy mimo EU