ŠTÍTEK: Al Gore

Vincent Hospodářský v hlavní roli filmu Brutální vedro
Planeta, klima a my. V posledních letech se filmaři znovu zaměřují na téma naší civilizace, její budoucnosti na Zemi i vztah k ní. Originálním způsobem je pojímá i český film Brutální vedro, který za několik dnů vstoupí do kin a jenž přiléhavým názvem kopíruje to, co nyní venku zažíváme. Život lidí na modré planetě a její občasný vzdor ale tematizují i snímky mnohem starší. Pojďme si některé připomenout.

Klimatická změna na stříbrném plátně: Volání filmařů je stále naléhavější

Film a televize
Hillary Clintonová
Washington - Náskok Hillary Clintonové před Donaldem Trumpem vyplývající z prostého sečtení hlasů v prezidentských volbách překročil rekordní dva miliony. Napsal to dnes americký server Politico. Podle sčítacích komisařů, jejichž práce ještě neskončila, získala demokratická kandidátka 64,223.958 voličských hlasů, zatímco její republikánský soupeř 62,206.395 hlasů. Konečné oficiální výsledky se čekají koncem listopadu.

Clintonová ve volbách získala o dva miliony hlasů víc než Trump

Svět
Ajmán ZAVAHRÍ v televizi Al-Džazíra
Dauhá (Katar) - Před 20 lety, 1. listopadu 1996, zahájila vysílání katarská televizní stanice Al-Džazíra. Televize byla založena jako arabskojazyčný zpravodajský kanál s podporou tehdejšího katarského emíra Hamada bin Chalífy Sáního. Později začala expandovat a nyní má více než 70 poboček po celém světě a vysílá do 140 zemí světa. Televize od svého vzniku vyvolává značné kontroverze, protože se nevyhýbá tématům ožehavým jak pro arabskou společnost, tak pro Západ.

Al-Džazíra vyvolala před 20 lety mediální revoluci v arabském světě

Svět
Plakát festivalu Ekotopfilm.
Praha - Až do středy 19. října mohou filmoví fanoušci i ochránci přírody navštěvovat festival dokumentárních filmů s environmentální tematikou Ekotopfilm. Na programu má 81 snímků z 23 zemí a desítku besed se zahraničními i českými hosty. První český ročník největšího a nejstaršího festivalu se pořádá od soboty v pražském hotelu Olšanka a pro veřejnost je zdarma.

Pražané mohou až do středy chodit na filmy o životním prostředí

Volný čas
Ilustrační foto
Dubaj - Katarská zpravodajská televize Al-Džazíra zruší asi 500 pracovních míst, tedy přes deset procent svého celkového stavu: propouštění se většinou dotkne katarského ústředí stanice. Společnost sdělila, že prochází restrukturalizací, aby se adaptovala na změny v globálních médiích. Celý multimediální konglomerát Al Jazeera Media Network má přes 100.000 zaměstnanců a televize Al-Džazíra jich má kolem 4000.

Televize Al-Džazíra zruší přes deset procent pracovních míst

Ekonomika
Bývalý americký ministr spravedlnosti Eric Holder.
Washington – Někdejší americký ministr spravedlnosti Eric Holder po odchodu z čela úřadu zmírnil postoj vůči bývalému pracovníkovi tajných služeb Edwardu Snowdenovi, který ve Spojených státech čelí obvinění kvůli vyzrazení tajných informací. Podle Holdera by se měla vláda s mužem ukrývajícím se v Rusku snažit dohodnout a nikoli požadovat přísný trest jako dosud, napsal deník The Washington Post.

Bývalý ministr spravedlnosti Holder se přidal k obráncům Snowdena

Svět
Generální tajemník OSN Pan Ki-mun (uprostřed)
New York – Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dnes při oficiálním zahájení klimatického summitu v New Yorku vyzval svět ke změně kurzu tváří v tvář globálnímu oteplování, které podle něj ohrožuje mír i prosperitu. Historicky největší schůzky ke klimatickým změnám se účastní více než 120 světových politiků. Českou republiku zastupuje ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Ohrožuje nás globální oteplování, stojíme před největší výzvou, burcuje šéf OSN

Svět
Prezident USA Barack Obama s rodinou.
Tallahassee – Americký prezident Barack Obama porazil svého republikánského soupeře Mitta Romneyho v úterních prezidentských volbách i ve státě Florida. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na místní úřady.

Obama vyhrál prezidentské volby i na Floridě

Svět
Václav Klaus
Pardubický kraj - Do Pardubického kraje v pondělí zavítal na třídenní návštěvu prezident republiky Václav Klaus. Bude to jeho už třetí oficiální návštěva v kraji a koná se na pozvání krajské vlády.

Prezident diskutoval s pardubickými studenty

Hradecko
Antarktida.
Norsko - Bývalý americký viceprezident Albert Gore, ministři zahraničí řady zemí a odborníci na klimatické změny dnes (úterý) zahájí dvoudenní zasedání v severonorském městě Tromsö, aby jednali o dopadech tání ledu v Antarktidě, Arktidě a hornatých oblastech po celém světě.

Gore a klimatologové budou jednat o tání ledu

Svět
Podle bývalého amerického viceprezidenta je v zájmu USA nečekat, až se ostatní země shodnou na omezování emisí, ale okamžitě investovat do vývoje alternativních zdrojů energie.
Washington– K opuštění od energie z fosilních paliv a jejímu plnému nahrazení „zelenou“ elektřinou vybídl Američany někdejší americký viceprezident a nositel loňské Nobelovy ceny míru Al Gore.

VIDEO: Al Gore vyzval k boji za zelenou energii

Svět
Jan Švejnar a Václav Klaus
Praha - Ochrana životního prostředí a klimatu je přesně tou oblastí, kterou by se měla hlava českého státu zásadně zabývat. Je o tom přesvědčeno zhruba 81 procent lidí, což je vůbec nejvýraznější výsledek z průzkumů veřejného mínění, jež pro Deník zpracovala agentura GfK Praha.

Průzkum: prezident má chránit životní prostředí

Česko
VALENCIE – Skutečnost, že se atmosféra Země neustále ohřívá nelze popřít. Vyplývá to znejnovější zprávy, kterou připravil Mezinárodní panel pro klimatické změny na zasedání ve španělské Valencii. Otázkou pouze zůstává, co je hlavní příčinou.

Globální oteplování je jednoznačný fakt

Svět
ZACHRAŇME PLANETU. Leonardo DiCaprio propůjčil hvězdné renomé 11. hodině. Naší vinou totiž Zemi zvoní hrana.
Filmová recenze - Planeta Země se nachází v bezprostředním ohrožení. Už teď je málem pozdě na záchranu. Blíží se kolaps ekosystému, definitivní armageddon. Na Zemi ale tentokrát neútočí žádná invaze plundrujících Marťanů, neusiluje o ni ani zlotřilý uchvatitel moci nebo vědec s choutky světovládce. Naší planetě jdeme po krku tentokrát my sami. Lidé dneška. Přemnožení, bezohlední parazité s bezuzdným sobectvím a neúctou k životnímu prostředí kolem nás.

Deset odborníků z deseti varuje

Film a televize
Podle bývalého amerického viceprezidenta je v zájmu USA nečekat, až se ostatní země shodnou na omezování emisí, ale okamžitě investovat do vývoje alternativních zdrojů energie.
OSLO, PRAHA - Za boj proti globálnímu oteplování získal letošní Nobelovu cenu za mír bývalý americký viceprezident Albert Gore společně s Mezivládním panelem pro změny klimatu (IPCC), který je vědeckým orgánem Organizace spojených národů. V norské metropoli Oslu to dnes oznámil Nobelův výbor.

Nobelovy ceny za mír získali Al Gore a vědecký orgán OSN

Svět
Live Earth 2007
LOS ANGELES - Přenos koncertů Live Earth přitáhl v USA a Británii k televizím poměrně málo lidí. Na obrazovkách měl například sledovanost než koncert pořádaný před týdnem na počest princezny Diany.

Live Earth diváky v USA a Británii moc nelákal

Hudba
Live Earth: Pharrell Williams, Al Gore, Cameron Diaz a producent Kevin Wall na tiskové konferenci
PRAHA - Dvě miliardy televizních diváků a statisíce lidí na koncertech se dnes účastní jednoho z největších mejdanů historie. A není to mejdan ledajaký: akce Live Earth má upozornit na nebezpečí klimatických změn a mobilizovat lidstvo do boje za záchranu planety.

Ekolog Gore dnes pořádá mejdan na záchranu Země

Hudba
ilustrační foto
PRAHA - Dvě knihy o globálním oteplování vyšly v Česku téměř současně. Zatímco první z nich je světovou klasikou od bývalého viceprezidenta Spojených států Al Gora, druhá je odpovědí české hlavy státu na téma klimatických změn a především dopadů tohoto fenoménu nalidskou společnost.

Klaus se pustil do Al Gora

Umění
Studenti univerzity ve virginském Blacksburgu podepisují kondolenční knihu.
BLACKSBURG - Střelec, který v pondělí na univerzitě ve virginském Blacksburgu zabil 32 lidí a pak spáchal sebevraždu, byl původem z Jižní Koreje a na škole studoval angličtinu. Motiv činu 23letého mladíka zůstává neznámý. Studenti a rodiče kritizují vedení institutu, že prý žáky pozdě varovalo před nebezpečím.

Virginský střelec pocházel z Jižní Koreje

Svět
Madonna se chystá svým zpěvem také podpořit hrozby související se změnou klimatu.
LONDÝN - Madonna, skupiny Genesis, Red Hot Chili Peppers a desítka dalších hvězd již potvrdily účast na plánovaném červencovém koncertě v Londýně, jehož smyslem bude přitáhnout pozornost celé planety k hrozbám souvisejícím s klimatickými změnami.

Hvězdy zazpívají proti hrozbě klimatických změn

Hudba