ŠTÍTEK: alkoholismus

Miniaturní háčkovaná zvířátka se vejdou i do ořechových skořápek.
Marie Kocíková ze severočeského Štětí umí háčkovat z jemné příze tak miniaturní figurky zvířátek, že se vejdou do ořechových skořápek. Háčkuje však i větší postavičky, mimo jiné pohádkových bytostí. Většinu z nich rozdá přátelům, věnuje dětským domovům, nebo je dá do dražby, jejíž výnos pomáhá vážně nemocným dětem. Na sociálních sítích má řadu příznivců, kteří obdivují její práci. Mnozí z nich netuší, že k háčkování ji přivedl boj se závislostí na alkoholu.
17 fotografií

Kuchařka ze Štětí vyhrála nad pitím i díky neobvyklé dovednosti. Je to nádhera

Hobby
Opilým mužům se občas dostane pochopení i politování - opilé ženy ovšem veřejnost vnímá jednoznačně negativně.
V posledních letech roste počet žen závislých na alkoholu. Přednosta Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Miovský tvrdí, že nárůst je natolik závažný, že některá ambulantní pracoviště musela kvůli náporu pacientů vyhlásit stop stav. „Vyrovnávání mezi pohlavími a hlavně životního stylu znamená, že ženy zabředávají do témat, které byly dříve dominantní pro mužskou populaci. Typicky se do toho propisuje zacházení s návykovými látkami. To generace před tím nezažily,“ říká.

Odborník na alkoholismus Michal Miovský: Kalamitní situace je u samoživitelek

Zdraví
Karel Nešpor
Rozhovor s psychiatrem Karlem Nešporem, známým propagátorem střízlivosti, jsme si domluvili už před Vánoci. Plánované téma byl blížící se Suchý únor. A já se zmínila, že se těším na rady pana doktora, protože přes svátky toho alkoholu popiji víc než jindy. Tím jsem ovšem Karla Nešpora trochu nadzvedla ze židle, pokud se to dá říct o člověku, který je nesmírně klidný, každou chvíli se směje a terapii smíchem využívá i při léčbě alkoholiků.
9 fotografií

Psychiatr Karel Nešpor: Alkohol může způsobit rakovinu i pokles inteligence

Zdraví
Jakub Vrána.
Nástup českého útočníka Jakuba Vrány do asistenčního programu NHL a NHLPA je nadále zahalen řadou otazníků. Jsou v tom psychické problémy, nebo snad závislost na alkoholu či návykových látkách? Pravda už brzy vyplave na povrch. V zámoří ovšem zdaleka nejde o první případ, kdy hokejová hvězda musela sáhnout po okamžité pomoci. Deník proto přichází s pěticí silných příběhů, které v minulosti zasáhly dění za velkou louží.

Alkohol, drogy i záhadná porucha. Před Vránou bojovala s démony řada hráčů NHL

Hokej
Karlheinz Böhm a Romy Schneiderová ve filmu Sissi.
Hradec Králové - Studio Garsonka v Bio Centrál dnes od 18 hodin diváky seznámí s osudem slavné herečky Romy Schneiderové, která se proslavila zejména rolí císařovny Sissi.

Snímek o osudu Romy Schneiderové

Volný čas
Ilustrační foto
V médiích ale také u soudu skončila kauza konického učitele Romana Tučka. Ten se podle svého vyjádření stal obětí šikany, která nakonec vyústila v roce 2015 jeho propuštění. Nyní zaměstnanec základní školy v Brodku u Konice však dle svých slov neřekl poslední slovo.

Ředitel školy ke kauze Tuček: Učitel nemá pravdu

Prostějovsko
Ilustrační foto
Rozvodovost v Česku v posledních letech klesá. Prodlužuje se také doba, kterou spolu manželé stráví, než se rozejdou. Průměrné manželství, které nevydrželo, trvalo v roce 2016 přes 13 let. Od počátku tisíciletí se tak protáhlo o dva roky. Předloni se rozpadlo 45 procent svazků. Bylo to nejméně za posledních 15 let. 
2 fotografie

Rozvodů ubývá. Manželství také vydrží déle

Česko
Rozvod. Ilustrační foto.
Rozvodovost v Česku v posledních letech klesá. Prodlužuje se také doba, kterou spolu manželé stráví, než se rozejdou. Průměrné manželství, které nevydrželo, trvalo v roce 2016 přes 13 let. Od počátku tisíciletí se tak protáhlo o dva roky. Předloni se rozpadlo 45 procent svazků. Bylo to nejméně za posledních 15 let. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Tradiční soužití má podpořit kampaň Národní týden manželství, která začíná v pondělí. Koná se její dvanáctý ročník.

Rozvodovost v posledních letech klesá, manželství trvá déle

Praha
Ilustrační foto
V médiích ale také u soudu skončila kauza konického učitele Romana Tučka. Ten se podle svého vyjádření stal obětí šikany, která nakonec vyústila v roce 2015 jeho propuštění. Nyní zaměstnanec základní školy v Brodku u Konice však dle svých slov neřekl poslední slovo.

Kauza Tuček nekončí. Učitel se dál bude soudit o vyhazov

Prostějovsko
Je alkohol metla lidstva?
Brno - Ředitel Ústavu prevence a léčby závislostí Martin Klíč o suchém únoru říká: " Problémoví lidé si akce nevšimnou." 

Suchej únor

Zdraví
Ilustrační foto.
Druhý měsíc v roce bude pro mnoho lidí bez alkoholu. Zapojí se totiž do akce Suchej únor, která nadcházející měsíc prezentuje jako příležitost se od něj oprostit. Akce má pomoci v prevenci alkoholismu. Jak lidé poznají, že mají problém, a co se k závislosti váže, vysvětlil ředitel Ústavu prevence a léčby závislostí A kluby Martin Klíč. „V České republice léčíme na čtyřicet tisíc alkoholiků, odhady o jejich počtu ale stoupají až na osm set tisíc," říká.
21 fotografií

Suchej únor a strašák jménem alkoholismus. 5 piv denně je problém, říká odborník

Česko
Ilustrační foto.
Brno /ROZHOVOR, ANKETA/ – Druhý měsíc v roce bude pro mnoho lidí bez alkoholu. Zapojí se totiž do akce Suchej únor, která nadcházející měsíc prezentuje jako příležitost se od alkoholu oprostit. Akce má pomoci v prevenci alkoholismu. Jak lidé poznají, že mají problém, a co se k závislosti váže, vysvětlil ředitel Ústavu prevence a léčby závislostí A kluby Martin Klíč. „V České republice léčíme na čtyřicet tisíc alkoholiků, odhady o jejich počtu ale stoupají až na osm set tisíc," říká.

Suchej únor a strašák jménem alkoholismus. 5 piv denně je problém, říká odborník

Z okolí
Ilustrační foto
Americký režisér Paul Thomas Anderson natočil poměrně malo filmů, ale dokázal si vytvořit osobitý rukopis. Diváci, kteří to dokážou ocenit, jistě přivítají, že Opavský filmový klub nabídne jeden z jeho posledních, snímek Mistr.

FILMOVÝ KLUB: Mistr

Volný čas
Sokolovští strážníci při kontrole lidí bez přístřeší
Sokolov - Otevřené bércové vředy, alkoholismus, rezignace, narkomané i několik agresivních jedinců. Jejich revírem je vlakové nádraží, Jižní lom, lesík u dálnice, supermarkety, ale i centrum města. Věk mají různý, pohlaví rovněž. Řeč je o sokolovských bezdomovcích.

Bezdomovci v Sokolově jsou pod kontrolou

Sokolovsko
V litoměřickém Kontaktním centru je k vidění i kufr se vzorky drog a „pomůckami“ narkomanů.
Litoměřice – Kontaktní centrum při Oblastním spolku Českého červeného kříže, které se věnuje prevenci zneužívání omamně psychotropních látek, mělo ve druhém čtvrtletí letošního roku 85 registrovaných a 32 neregistrovaných klientů, z toho 10 bylo zcela nových.

Pervitin zůstává nejvíc zneužívanou drogou

Litoměřicko
Odemykání staďáku 2015
Radomyšl - Divadelní spolek Radomyšl Třískovo prozatímní divadlo, nastudovalo novou divadelní hru autorské dvojice Martin Tříska Levý Jan Honza Červenka. Její název je Oáza klidu. Režie se ujal sám autor Martin Levý a ke hře dodává: „O napsání hry rozhodla chuť ukázat, že i starší lidé na sklonku života prožívají krásné chvilky."

Oáza klidu, to je sonda do života lidí na sklonku jejich života

Strakonicko
Ilustrační foto
Moskva – Budoucí novomanželé by v Rusku měli být prověřováni na schopnost plodit potomstvo. Doporučili to účastníci konference, kterou v Moskvě zorganizovala dolní sněmovna ruského parlamentu. Zejména mužská populace by měla podle zprávy agentury Interfax absolvovat kontrolu „reprodukčního zdraví". Z návrhu není jasné, co by čekalo vdavekchtivé Rusy, pokud testem neprojdou.

V Rusku chtějí prověřovat plodnost ženichů a nevěst

Svět
Ilustrační foto.
Uherský Brod – Pracovní seminář na téma bezpečnost dětí, akce pořádané v součinnosti městské policie a pracovníků sociálně právní ochrany, přísnější monitorování okolí škol a školek mezi sedmou a osmou hodinou raní. Impulsem pro rozsáhlou kampaň městské policie v Uherském Brodě na témata spojená s prevencí v otázkách bezpečností dětí se stal nalezený sedmiletý chlapec toulající se ulicemi města.

Kampaň za bezpečnost dětí v Brodě odstartoval nalezený chlapec

Zločiny a soudy
Praha – Za závažný celospolečenský problém naší země považuje konzumaci alkoholu 61,5 procenta občanů. Ukázal to aktuální průzkum společnosti SANEP. Nadpoloviční většina (54,1 procenta) se pak shoduje na tom, že je ČR zasažena epidemií alkoholu. A 75,1 procenta dospělých sdílí názor, že je vztah Čechů ke konzumaci alkoholických nápojů jako příliš tolerantní a benevolentní.

Průzkum: Desetina Čechů přiznává závislost na alkoholu, stále více pijí i děti

Česko
Ilustrační foto
Moskva - Po znepokojivé zprávě o růstu úmrtnosti v Rusku dnes moskevští statistici prezentovali veřejnosti další smutné číslo: počet Rusů žijících pod hranicí bídy se za první tři měsíce letošního roku zvýšil o alarmujících 16 procent. Lidí, kteří musejí žít s příjmem nižším, než je životní minimum, bylo v prvním kvartálu o 3,1 milionu víc, než ve stejném období loňska.

Rusové chudnou: oproti loňsku žije v bídě o tři miliony víc lidí

Svět
Michail Gorbačov.
Moskva – První a zároveň poslední prezident již neexistujícího Sovětského svazu Michail Gorbačov po 30 letech přiznal, že jeho kampaň proti nezřízenému pití alkoholu v zemi byla chybná. Řekl to v rozhovoru, který dnes zveřejnil list Komsomolskaja pravda.

Gorbačov: Má kampaň proti alkoholu byla chybná

Svět