ŠTÍTEK: Alza.cz

Holešovická tržnice
Probíhající rekonstrukce Holešovické tržnice si vyžádá několik desítek milionů korun a postupně jí promění v atraktivní a moderní místo. Opravy zasáhnou všechny haly, včetně historické budovy bývalé jateční burzy, která se vrací ke své původní novorenesanční podobě. Na konci této proměny, jejíž součástí je také modernizace technické infrastruktury a meziprostor, bude stát zcela revitalizovaný areál, připravený sloužit návštěvníkům i novým nájemcům.
18 fotografií

Holešovická tržnice se mění. Rekonstrukce spolkne miliardy, vrátí původní vzhled

Praha
Jindřichohradeckou likérku Fruko-Schulz koupila pražská firma s komunální technikou.
Firma Fruko-Schulz z Jindřichova Hradce změnila vlastníka. Jednání o prodeji jedné z nejznámějších českých likérek probíhala od loňského léta a v uplynulých dnech se ji podařilo zdárně dotáhnout do konce. Fruko-Schulz vlastnila z 90 procent ruská skupina Ladoga a vzhledem k válce na Ukrajině to firmě způsobilo nemalé problémy. Otočili se k ní totiž zády dlouholetí odběratelé i banka.
6 fotografií

Hradecké Fruko má nového vlastníka. Likérku koupila firma s komunální technikou

Jindřichohradecko
Likérka Fruko- Schulz bude po letech opět v českém vlastnictví.
Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz mění vlastníka. Ruští akcionáři ze skupiny Ladoga prodali své podíly a nově tak bude likérka patřit české firmě. Ruská skupina Ladoga vlastnila jindřichohradecké Fruko-Schulz z 90 procent. Většinové vlastnictví Rusy ale způsobilo likérce vzhledem k válce na Ukrajině nemalé problémy. K firmě se totiž otočili zády dlouholetí odběratelé i banka.
3 fotografie

Prodej jindřichohradeckého Fruka je téměř hotový. Likérku kupuje firma z Prahy

Jindřichohradecko
Jak vrátit nevhodné vánoční dárky? Deník pro vás připravil důležité informace.
Od Štědrého dne sice už několik dní uplynulo, ale mnoho lidí teprve teď začíná řešit, co s nevhodnými dárky. Na vrácení zboží bez udání důvodu je ze zákona lhůta 14 dní od online nákupu, přičemž tato možnost neplatí například pro hygienické potřeby či audiovizuální nosiče. Někteří obchodníci právě pro dárky pořízené před Vánoci dobu na vrácení rozšířili až do konce ledna.

Co s nevhodným vánočním dárkem? Na výměnu či vrácení peněz zbývá ještě pár dní

Ekonomika
Třebíčská pobočka Alzy je jubilejní šedesátá, na její otevření čekaly davy lidí.
Dlouhá fronta zájemců se ve čtvrtek 23. listopadu ráno vinula prostranstvím před třebíčskou Alfou ve Znojemské ulici. Čekali na otevření kamenné pobočky e-shopu Alza, která vznikla v prostorech, kde dříve bývala drogerie či rybářské potřeby. „Jsem tady už od půl sedmé. Jdu si pro chytré hodinky a powerbanku. Je ale celkem příjemně, zima není a ani nefouká,“ sdělil Jiří Palát, který stál v popředí fronty.
12 fotografií

VIDEO: Dav lidí a zelený mimozemšťan mezi nimi. V Třebíči otevřela pobočku Alza

Třebíčsko
Ilustrační foto.
Na velkou změnu se musejí připravit lidé v Třebíči. Městské autobusy tu od roku 2025 následujících deset let už nebude provozovat firma Trado-MAD spadající pod jihlavský koncern ICOM. Zakázku na nového provozovatele zdejší dopravy, která v součtu může dosáhnout až miliardové hodnoty, vyhrála břeclavská firma Bors. „Nyní začíná běžet patnáctidenní lhůta na podání námitek. Pak lze s vybraným uchazečem uzavřít smlouvu o poskytování služeb,“ informovala mluvčí města Irini Martakidisová.

ICOM v Třebíči končí, obří zakázku na provoz městské dopravy vyhrál Bors

Třebíčsko
Vánoční nákupy
Nákupní chování Čechů se změnilo, ví experti z internetového nákupního srovnávače a rádce Heureka.cz. „Lidé kvůli obavám z vysokých cen stále více odkládají své nákupy, hledají výhodné nabídky i při nákupu levnějšího zboží a čekají na slevové akce. I na Vánoce budou využívat akčních nabídek, jako je třeba Black Friday,“ odhadl šéf analytiků Heureka Group Michal Buzek. Podle něj Češi online stále víc pořizují zboží z kategorií s nižší cenovou hodnotou, které kupují pravidelně. Průměrná cena objednávky se snížila na 1400 korun.

Barbie, kosmetika i chytré hodinky. Vánoční dárky mají zachránit letošní tržby

Ekonomika
Lidé se snaží zvládat horko mnoha způsoby - od ventilátorů, chlazení až po výrobníky zmrzliny.
Červencové teploty se v průměru pohybují okolo 25 stupňů, nezřídka se vyšvihnou i přes tropickou třicítku. Lidé se snaží zvládat horko mnoha způsoby - od ventilátorů, chlazení až po výrobníky zmrzliny. Lékaři však varují před přílišným používáním klimatizace. Deník přináší i několik tipů od bytového designéra, jak se v těchto vedrech bez ní obejít.

Klimatizace? Dobrý pomocník, ale špatný pán. Lidé netuší, jaká rizika přináší

Zdraví
Výroba domácí zmrzliny. Ilustrační snímek
Osvěžit se Češi v horkých dnech chtějí také domácí zmrzlinou nebo limonádou. Ukazuje to zájem o výrobníky zmrzliny, sodové vody a ledu, který ve srovnání s minulým týdnem nebo červnem stoupl až o několik desítek procent. Žádané jsou především produkty ve střední cenové kategorii. Vyplývá to z informací obchodníků, které oslovila ČTK. Vysoké teploty podle nich vedou také k vyšším tržbám za hadice na zalévání zahrad nebo zavlažovače. Tropy posledních dní dnes v Česku dosáhnou vrcholu, může být až 37 stupňů Celsia.
11 fotografií

Osvěžení v horkých dnech. Zájem Čechů o zmrzlinovače a výrobníky ledu vzrostl

Ekonomika
Prodejci stanů, turistických batohů nebo trekové obuvi v posledních týdnech pozorují nárůst poptávky. Někteří Češi totiž hodlají dovolenou trávit v přírodě
Nejen u moře, ale i v přírodě plánují Češi tento rok strávit letní dovolenou. Prodejci stanů, turistických batohů nebo trekové obuvi tak v posledních týdnech pozorují nárůst poptávky, zatím je ale spíše srovnatelná s loňskem. Oblibě se těší také inovace v podobě spacích pytlů pro páry nebo ultralehkých nafukovacích karimatek. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodníky. Kempingové vybavení podle nich meziročně podražilo nanejvýš o 15 procent.
6 fotografií

Nejen moře. Češi se chystají na dovolenou v přírodě, kupují kempingové vybavení

Ekonomika
Pošta v Charvátské Nové Vsi zůstane od července zavřená. Nejbližší spádovou budou mít obyvatelé této místní části Břeclavi v nedaleké Poštorné.
/VIDEO/ Bez kompromisů a velmi stroze. Tak se podle Břeclavských zachovalo vedení České pošty, se kterým radnice jednala o upravené variantě pošty Partner Plus. Nahradit mohla rušenou pobočku v místní části Charvátská Nová Ves. K dohodě mezi Břeclavskými a Českou poštou však nedošlo. A tak si budou Charvátčané vyzvedávat důchody a posílat dopisy či balíky ve více jak dva kilometry vzdálené pobočce v sousední místní části Poštorná.
9 fotografií

Charvátčané o pobočku přijdou. Radnice se s vedením České pošty nedohodla

Břeclavsko
V želešické cukrárně funguje Zásilkovna.
Zatímco ve městech jsou samoobslužné boxy na výdej zboží už běžné, v menších obcích často chybí. Příkladem jsou Želešice na Brněnsku, kde žije přibližně osmnáct set obyvatel. Když ale v pondělí s některými z nich mluví reportérka Deníku, ke stížnostem mají hovory daleko. Lidé tu volí jiné alternativy doručení zboží. A nemusí kvůli tomu jezdit ani do sousedního Ořechova či Modřic.
4 fotografie

Bez zájmu. Místo výdejních boxů chodí lidé v Želešicích pro zboží do cukrárny

Brněnsko
Běžná cena konzole Playstation 5 v balíčku se hrou a jedním ovladačem dělá 17490 korun.
Nedostatek herních konzolí PlayStation 5 byl po celý rok velký problém nejenom pro fanoušky videoher, ale také pro samotné Sony. Japonská společnost dlouhodobě vede boj na videoherním trhu s konkurenčním Microsoftem a jejich konzolemi Xbox. Mimo jiné právě kvůli absenci PlayStationů 5 na trhu mnoho ortodoxních fanoušků začalo hledat alternativu pro plnění své vášně u konkurence.
14 fotografií

PlayStation 5 je po zpoždění opět na trhu. TOP 5 her, kvůli kterým si ho pořídit

Počítače a mobily
Ilustrační foto
Kde na to máme brát? Kvůli rostoucí inflaci zdražují nejen běžné potraviny, ale stále víc peněz musí vytáhnout z peněženky lidé trpící cukrovkou nebo celiakií. V případě, kdy se k civilizačním nemocem přidá věk, je na problémy zaděláno. „Ceny letí nahoru. Zdražuje mouka a máslo. Maso jsme kupovali krůtí, protože je dietní. Jenže kilo krůtího stojí dneska už skoro dvě stě padesát korun, a to pro něj jezdíme do Havlíčkova Brodu,“ postěžovala si Stanislava Rosecká z Přibyslavi.

Maso, nebo léky? Drahota dopadá na lidi z Havlíčkobrodska se speciální dietou

Havlíčkobrodsko
Ilustrační snímek
Kde na to máme brát? Kvůli rostoucí inflaci zdražují nejen běžné potraviny, ale stále víc peněz musí vytáhnout z peněženky lidé trpící cukrovkou nebo celiakií. V případě, kdy se k civilizačním nemocem přidá věk, je na problémy zaděláno. „Ceny letí nahoru. Zdražuje mouka a máslo. Maso jsme kupovali krůtí, protože je dietní. Jenže kilo krůtího stojí dneska už skoro dvě stě padesát korun, a to pro něj jezdíme do Havlíčkova Brodu,“ postěžovala si Stanislava Rosecká z Přibyslavi.
13 fotografií

Maso, mouka, nebo léky? Drahota v Česku tvrdě dopadá na nemocné s dietami

Ekonomika
První VerbisBox propojený s výpůjčním systémem odhalili knihovníci a zástupci zřizovatele 21. listopadu 2022.
Na první pohled vypadá jako výdejna řetězce Alza, zbrusu nový VerbisBox v jičínské Fügnerově ulici ale místo drobné elektroniky vydává napínavé příběhy, romány nebo třeba užitečné kuchařky. Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně zprovoznila první výdejní box napojený na výpůjční systém, ze kterého si mohou registrovaní čtenáři vyzvednout knížky i mimo pracovní dobu výpůjčního pultu. "Podobných výdejen je v Česku hodně, většinou ale nejsou napojené přímo na online systém. Čtenáři tak musí zvlášť podávat žádost, aby jim knihu nechali v boxu. U nás stačí jedno kliknutí," popsala nadšeně knihovnice Andrea Scháňková, která se na získání VerbisBoxu pro jičínskou knihovnu podílela.
12 fotografií

VerbisBox půjčí jičínským čtenářům knihy i o půlnoci. Bábovky dává jen výjimečně

Jičínsko
Black friday - Ilustrační foto
Výše reálných slev v tuzemských internetových obchodech se při letošní akci Black Friday zatím pohybuje nejčastěji mezi deseti a 15 procenty, což je zhruba stejně jako loni. Někteří obchodníci přitom inzerují slevy až čtyřnásobně vyšší. Vyplývá to z údajů projektu Hlídač shopů. Black friday vyvrcholí v pátek 25. listopadu, část obchodníků slevy spustila již dříve tento měsíc.
12 fotografií

Black Friday v Česku: Část obchodů podvádí. Skutečné slevy jsou kolem 15 procent

Ekonomika
Nakupování vánočních dárků. Ilustrační foto
Do Štědrého dne zbývá šest týdnů. Už teď je ale podle obchodníků jasné, co bude pod stromečkem. Letos vedou dárky, které buď zahřejí, nebo pomohou šetřit v denním provozu domácností. „Zvýšený zájem o zboží, které reaguje na současné problémy, registrujeme dlouhodobě. Od konce léta prakticky stále narůstá,“ říká výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

Na Vánoce jen hřejivé dárky. Češi vykupují ponožky i elektrické deky

Ekonomika