ŠTÍTEK: analýza

Ilustrační foto.
Sokolov – Městu Sokolov končí za dva roky koncesní smlouva s vodohospodáři. Již v těchto dnech vedení města tvrdí, že si poté budou chtít tuto službu provozovat sami jako město.

Město si chce s vodou hospodařit samo

Sokolovsko
Andrej Babiš.
Není to tak dávno, kdy se Andrej Babiš rozčiloval, že Evropská unie je málo pružná a pořád na něco čeká, na volby ve Francii, sjezd CDU či koalici v Německu. Na vlastní kůži teď zjišťuje, jak moc je důležité, co se kde v politických luzích a hájích šustne.
8 fotografií

ANALÝZA: Lánské koláčky a vysoká hra

Komentáře
Společenský dům v Otrokovicích. Ilustrační foto
Kulturní památka Společenský dům v Otrokovicích zřejmě změní majitele. Nabídku odkoupit budovu získala od současných majitelů i otrokovická radnice. Za kolik, místostarosta města Jiří Veselý prozradit nechtěl. Odhadní cena budovy je však 50 milionů korun.

Koupí Otrokovice Společenský dům? Mají v rukou nabídku

Zlínsko
Architekt Jiří Oplatek.
Brno /ROZHOVOR/ – Jedni ho chtějí mít v centru, druzí dál od něj. Politici, Brňané, dojíždějící i experti se teď k poloze hlavního brněnského vlakového nádraží vyjadřují silněji než dřív. Blíží se totiž finále, vláda by měla o umístění uzlu definitivně rozhodnout na jaře. Architekt Jiří Oplatek má jasno. Dvacet let bojuje za nádraží v centru. „Odsunutí by podle mě bylo chybou, která by poškodila centrum města," říká.

Mezi centrem a nádražím bude spálená země, říká architekt Jiří Oplatek

Brněnsko
Starosta obce Blížejov Jiří Červenka (vlevo) s jednatelem firmy BauWald, s.r.o., Liborem Kulířem úzce spolupracují na projektech týkajících se bydlení již několik let.
Blížejov – Klidné prostředí s kvalitním zázemím a možností aktivně stráveného času. To vše by měl zajistit bytový dům s pečovatelskými byty v Blížejově, který bude zasazen do vzrostlé zeleně poblíž centra obce.

Na seniory čeká nové bydlení

Domažlicko
Ilustrační foto.
Karvinsko - Už v květnu vstoupí v platnost nové evropské nařízení o ochraně osobních dat, známé pod zkratkou GDPR, které se dotkne kromě jiných i celé veřejné správy. Zástupci obecních a městských úřadů však poukazují na to, že nová pravidla jsou nesmyslná a dublují již existující zákon na ochranu osobních údajů. Upozorňují také na zbytečnou administrativní zátěž a náklady, které s sebou nařízení přinese.

EU nařídila úřadům pověřence přes osobní údaje. Starostové protestují

Karvinsko
Premiér Andrej Babiš
Premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš kritizuje ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera (za ANO) za to, že nekonzultoval s vládou svá jednání o úpravě memoranda k těžbě lithia. Hüner ve čtvrtek po schůzce s těžaři sdělil, že Česko uzavře s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) do týdne dodatek k dohodě, kterou s nimi uzavřel loni na podzim jeho předchůdce. 
13 fotografií

Babiš kritizuje Hünera za dodatek k memorandu o lithiu. Nemá logiku, řekl

Ekonomika
Ilustrační fotografie.
Brno – Michaela Brodská z Velkého Meziříčí hledá vhodný byt v Brně několik měsíců. Nabídek je málo a když už na nějakou narazí, odradí ji vysoká cena nebo špatný technický stav. „Prozatím budu ještě hledat dál. Až se ale budu s přítelem sestěhovávat dohromady, nejspíš upřednostníme bydlení mimo centrum nebo i venkov,“ posteskla si.

Ceny bytů v Brně neustále rostou. Lidé se častěji stěhují za město

Podnikání
Prezident České republiky Miloš Zeman na návštěvě Jihomoravského kraje. Ilustrační foto.
Jižní Morava - Druhé kolo prezidentských voleb vyhrál Miloš Zeman. V republice i v našem krásném kraji. Jen Brno a okolí se stávajícímu prezidentovi vzepřelo a volilo jeho protikandidáta Jiřího Drahoše. Jeho další ostrůvky na jihu Moravy už jsou většinou obklopeny výsostným územím staronového muže na Pražském hradě.

ANALÝZA: Zeman vyhrál. A chce přímou volbu starostů

Brněnsko
Ilustrační foto.
Čím víc pacientů ošetřili, tím víc peněz dostali. Jakých výsledků přitom dosáhli, už nikoho moc nezajímalo. Pravidlo, kterým se čeští lékaři řídili po desetiletí, brzy skončí. Ministerstvo zdravotnictví totiž chystá převratnou novinku: v úhradách chce zohledňovat i kvalitu poskytnuté péče.
23 fotografií

Lékaři dostanou poprvé příplatek za kvalitu péče

Česko
Ilustrační foto.
Pardubický kraj, Svitavsko - Nedávno publikovaná analýza Českého statistického úřadu zaměřující se na mladou generaci v Pardubickém kraji ukazuje, že lidé do třiceti let tvoří necelou třetinu populace, což je čtvrtý nejvyšší podíl mezi všemi kraji.

Kde žije nejvíce mladých lidí v kraji

Orlicko
Prezident Miloš Zeman v debatě na televizi Nova.
Prezident Miloš Zeman podle analýzy serveru Demagog.cz v nedělní diskusi na televizi Nova mluvil pravdu v 11 ze 32 faktických výroků, které během pořadu řekl. V devíti případech naopak tvůrci projektu ohodnotili jeho prohlášení jako nepravdivá, mimo jiné v okamžiku, kdy mluvil o svém postoji k euru. V deseti případech hodnotí projekt výroky jako zavádějící a dva výroky nebylo možné ověřit.
15 fotografií

Devět lží. Server Demagog.cz vystavil Zemanovi účet za diskuzi na Nově

Česko
Obchodní dohoda NAFTA mezi USA, Kanadou a Mexikem, ilustrační foto.
Pokud americký prezident Donald Trump zruší smlouvu NAFTA, mohlo by to pro USA znamenat ztrátu 300 tisíc pracovních míst do dvou měsíců. Předpokládá to analýza společnosti Oxford Economics s tím, růst HDP Spojených států by se zpomalil na 1,5 procenta HDP. Trump ji chtěl původně zrušit, pak se ale nechal přesvědčit, že bude lepší ji zachovat. Nedávno opět pohrozil, že ji zruší, pokud se s ním okolní země nedohodnou.
4 fotografie

Zrušením smlouvy NAFTA by o práci přišlo 300 tisíc lidí v USA. Jednání se vlečou

Ekonomika
Ve Výstavní síni rakovnické radnice vystavuje fotografie Miroslav Sanytrák, který, ač se profesně věnuje oblasti manažerského systému řízení času a využití analýz v personalistice, je duší také fotograf a kurátorem pražské galerie v Klubu koníček.
Rakovník - Ve Výstavní síni rakovnické radnice vystavuje své fotografie Miroslav Sanytrák, který, ač se profesně věnuje oblasti manažerského systému řízení času a využití analýz v personalistice, je duší také fotograf a kurátorem pražské galerie v Klubu koníček.
19 fotografií

Poslouchat a číst očima

Volný čas