ŠTÍTEK: analýza

Rekonstrukce obličeje neandrtálské ženy. Vědci z Univerzity Cambridge spolupracovali s producenty Netflixu
Vědci z Velké Británie po několikaletém výzkumu zrekonstruovali obličej neandrtálské ženy. Pečlivá obnova poškozených ostatků starých 75 tisíc let a důkladná analýza umožnila odhalit jedinečnou tvář pravěkého člověka. Odborníci ukázali překvapivý vzhled v novém dokumentárním filmu na platformě Netflix. Univerzita Cambridge poskytla Deníku exkluzivní fotografie.
12 fotografií

Vědci pro Netflix oživili obličej neandrtálkyně. Deník získal exkluzivní snímky

Věda
Změna jídelníčku může mít velký vliv na střevní mikrobiom, a tím na celkové zdraví.
Jestli chcete pečovat o své zdraví, zajímejte se určitě o střevo. Stále více studií prokazuje souvislost řady zdravotních potíží s tím, jakými mikroorganismy je naše střevo osídlené. Nežádoucí složení mikrobiomu se podílí na spoustě fyzických i psychických nemocí. Díky analýze střevního mikrobiomu můžeme udělat ta nejcílenější opatření a změny v životním stylu. Pro jasnou představu, jak takový krok k ozdravění vypadá, jsme test střevního mikrobiomu vyzkoušeli.

Střevo ukrývá tajemství možného ohrožení zdraví. Odhalit ho umí test mikrobiomu

Zdraví
Hlučínem rezonuje další skandál.
/ROZHOVOR/ Před pěti měsíci v Hlučíně padla koalice v čele se starostou Pavlem Paschkem (Občané pro Hlučín) kvůli podezření z ovlivňování výběrového řízení (VŘ1) na pozici ředitele městské organizace Sport a kultura Hlučín (SaKH). Vlády nad městem se kvůli této kauze ujala opozice se starostkou Petrou Teskovou (ANO), která nyní s kolegy čelí trestnímu oznámení (podaného právě Paschkem) z ovlivňování dalšího výběrového řízení (VŘ2) do téže organizace, neboť ředitelka ve funkci vydržela s ohledem na první kauzu pouhý měsíc.
8 fotografií

Výběrové řízení, jaké svět neviděl? Deník získal svědectví o korupci v Hlučíně

Opavsko
Petra Tesková, starostka Hlučína.
Návrh opozice hlasovat o jejím odvolání, místostarosty i všech radních smetla ze stolu. Petra Tesková se ale bude muset obhájit před policejními vyšetřovateli, někdejší starosta Hlučína Pavel Paschek na ni podal trestní oznámení pro ovlivňování výběrového řízení na post ředitele klíčové městské společnosti. Jak se vše seběhlo a co starostka na kauzu říká?
8 fotografií

Starostka Hlučína Tesková (ANO) o nařčení z korupce: policii řeknu vše

Opavsko
CERMAT nyní vyhodnocuje řešení testů. Po vyhodnocení se výsledky promítnou do informačního systém DiPSy, ve kterém žáci podávali přihlášky na střední školy. Stane se to 15. května. Systém automaticky přiřadí žáky do škol, které uvedli podle priority.
Ve středu končí druhý termín jednotné přijímací zkoušky na víceletá gymnázia a mladší děti se v čekání na výsledky testů přidávají ke starším žákům. Čeká je skoro měsíc napětí a stresu, než se dozvědí, jak dopadly testy. Obavy mají hlavně uchazeči o gymnázia. Míst je mnohem méně, než kolik se na ně sešlo přihlášek. CERMAT nyní vyhodnocuje řešení testů. Po vyhodnocení se výsledky promítnou do informačního systém DiPSy, ve kterém žáci podávali přihlášky. Stane se to 15. května.

Výsledky přijímaček? Na trní jsou zájemci o gymnázia, přijmou jen zlomek dětí

Školství
Směsný odpad, který vyhazují jak nájemci obchodních prostor, tak zákazníci, výzkumníci z Institutu cirkulární ekonomiky přetřídili v Centru Černý Most.
Nejenom papír a plasty, ale ani kovy nebo biologický odpad, které mohou být sbírány zvlášť a dále využity, nepatří do nádob na směsný odpad. Jak se to daří naplňovat v pražském Centru Černý Most (CČM), kde nájemci obchodních prostor musí mít smlouvy se specializovanými firmami, jež od nich separovaný odpad odebírají? To byla otázka, na niž ve čtvrtek 4. dubna hledali odpověď přizvaní experti. Šli do hloubky i do detailu: přímo prohrabáváním obsahu kontejnerů.
36 fotografií

Odpadky v obchodním centru promlouvají. Vyprávějí o třídění i o životě

Praha
V Praze 7, kde se zvedly ceny nových bytů o 60 procent, byla počátkem roku spuštěna stavba projektu SO-HO.
V Praze je nejméně dostupné bydlení v Evropě a samotné zvýšení soukromé výstavby na tom nic nezmění, nutná jsou i politická opatření. Uvádí to analýza, kterou dnes představili zástupci neziskových organizací zabývajících se problematikou bydlení. Situace se podle nich i přes pražským magistrátem přijatá opatření v posledních letech dále výrazně zhoršila, jako řešení navrhují například větší obecní výstavbu, regulaci nájmů nebo progresivní zdanění investičních bytů.
28 fotografií

Analýza: V Praze je nejméně dostupné bydlení v Evropě, řešení je i politické

Praha
Mírové náměstí v Ústí nad Labem. Místo, kam denně zamíří tisíce Ústečanů.
Počet obyvatel Ústí nad Labem klesl k 80 tisícům. Podobný pokles zaznamenala prakticky všechna velká města v Ústeckém kraji. To je výrazně méně, než kolik zde žije podle dat Českého statistického úřadu. Vyplývá to z dat zveřejněných ministerstvem vnitra, která vychází z unikátních údajů od mobilních operátorů. Díky těmto datům budou moci města a obce lépe plánovat veřejné služby jako školství nebo doprava, a zároveň budou mít přesnější podklady pro rozvoj.
8 fotografií

V Ústí žije o devět tisíc lidí méně, ukázala data mobilních operátorů

Ústecko
Lidé ve městě. Ilustrační foto
V Děčíně reálně žije jen o něco málo více než 40 tisíc lidí, počet obyvatel Ústí nad Labem klesl k 80 tisícům. Podobný pokles zaznamenala prakticky všechna velká města v Ústeckém kraji. To je výrazně méně, než kolik zde žije podle dat Českého statistického úřadu. Vyplývá to z dat zveřejněných ministerstvem vnitra, která vychází z unikátních údajů od mobilních operátorů. Díky těmto datům budou moci města a obce lépe plánovat veřejné služby jako školství nebo doprava, a zároveň budou mít přesnější podklady pro rozvoj.

V Děčíně žije o pět tisíc lidí méně, ukázala data operátorů

Děčínsko
Čtyři přechody ve Vratislavicích nad Nisou projdou nutnou úpravou. Jasová analýza totiž ukázala jejich rizika.
Přechod pro chodce, který na první pohled vypadá jako bezpečný, ve skutečnosti bezpečný být nemusí. Jasová analýza u čtyř přechodů ve Vratislavicích nad Nisou odhalila jejich rizika a projdou nutnou úpravou. Přechody pro chodce jsou jednou z mnoha oblastí, kde situaci dlouhodobě řeší Liberecký kraj a pomáhá obcím s identifikací míst, kde řidiči nedodržují maximální povolenou rychlost. 
5 fotografií

Špatně nasvícené přechody pro chodce a překračování rychlosti. Kraj řeší nápravu

Liberecko
Vizualizace areny pro hokej v projektu Nová Velkomoravská
K hledání moderního zimního stadionu pro Olomouc se v pondělí vrátilo městské zastupitelstvo. Rozhodnutí předcházela několikahodinová diskuse, konkrétní variantu nového olomouckého zimáku však zastupitelé nevybrali. Město nicméně vykročilo směrem ke spolupráci se soukromým investorem, když zastupitelé odsouhlasili zahájení předběžných tržních konzultací, jak jim doporučila předložená právní analýza.
15 fotografií

Olomouc nový zimák neodhlasovala. Jde hledat investora areny i jinde

Olomoucko
Umělou inteligenci chceme nasadit nejen ve velkých stanicích, říká mluvčí Správy železnic Jan Nevola.
/ROZHOVOR/ Pilotní projekt. První železniční stanice v republice, kde testují umělou inteligenci při monitoringu bezpečnostních kamer. Správa železnic si pro zkoušku unikátního softwaru vybrala nádraží v pětitisícovém Adamově na Blanensku, které se nedávno dočkalo rozsáhlé rekonstrukce za stovky milionů korun. Jak novinka funguje, popsal Deníku mluvčí Správy železnic Jan Nevola.
23 fotografií

Výjimečný dozor na nádraží v Adamově: systém upozorní na podezřelá zavazadla

Blanensko
Michal Holčapek
Chemik Michal Holčapek z Univerzity Pardubice získal letošní Cenu Rudolfa Lukeše. Prestižní ocenění uděluje Česká společnost chemická ve spolupráci s Nadací Experientia a vědec ji obdrží za významný přínos v oboru hmotnostní spektrometrie. Právě ta je klíčovou metodou pro analýzu lipidů z krve, kterou Holčapkův tým využil pro včasnou detekci některých typů rakoviny. Uvedla to univerzita ve své tiskové zprávě.

Vědec Michal Holčapek získal cenu Rudolfa Lukeše

Pardubicko
Brněnská primátorka Markéta Vaňková.
Takzvaného brouka do hlavy při rozhodování o zrušení zakázky na třetí kotel firmy Sako nasadilo některým zastupitelům Brna jejich úterní zasedání. Na něm představitelé města schválili například vytvoření analýzy rizik, která by následovala v případě zrušení projektu. Deník zjišťoval, jak se zastupitelé k nové situaci postaví v den klíčového rozhodnutí.

Co s novým kotlem pro spalovnu v Brně? Zjistěte, jak budou zastupitelé hlasovat

Brněnsko
Dálnice končí na české louce. Zatímco česká strana musí řešit novou komplikaci kvůli stavbě dálnice D11 u Trutnova, Poláci mají na konci tohoto týdne otevřít dálniční úsek na hranice s Českem do Lubawky.
Spolek ekologických aktivistů Děti Země, který 4. září zablokoval vydání stavebního povolení pro dálnici D11 Trutnov - státní hranice s Polskem, doplnil rozklad o čtyři námitky. Týkají se evidence činnosti biologického dozoru, způsobu měření intenzit hluku při zkušebním provozu, zásahu dálnice do okraje lesa a stanoviska EIA. Součástí je i analýza využívání blanketních (prázdných) odvolání a podnět ke svolání semináře o správním řádu. Deníku to sdělil předseda brněnského spolku Děti Země Miroslav Patrik.
40 fotografií

Děti Země podaly čtyři námitky proti vydání stavebního povolení D11 u Trutnova

Krkonoše
Slavnostní předání do provozu nové robotické linky v kyjovské nemocnici
Novou robotickou linku pro laboratorní analýzy představila před několika dny Nemocnice Kyjov. Novinka má zvýšit rychlost, přesnost a spolehlivost výsledků zdravotních testů. Jak upozornila mluvčí kyjovské nemocnice Veronika Hollerová, srovnatelnou technologií disponují nemocnice v druhém nejlidnatějším městě jižní Moravy, ve Znojmě, nebo v metropoli českého Slezska, v Opavě.
4 fotografie

Laboratorní analýzy za tři vteřiny. Nemocnice v Kyjově využívá robotickou linku

Regiony
Obžalovaný D.D. při druhém hlavním líčení v kauze znásilnění sestry na Teplicku.
Výslechem rodiny a policistek z ústeckého OKTE tento týden pokračoval u teplického okresního soudu proces s třiadvacetiletým montérem D. D. Tomu i kvůli výsledkům biologické a genetické analýzy hrozí až 10 let vězení za znásilnění sestry ve společném rodinném domě v Bžanech na Teplicku. Podle žalobce muž využil toho, že žena nad ránem 17. března spala podnapilá tvrdším spánkem. D. D. vinu odmítá, k sestře prý té noci do pokoje vůbec nepřišel.

Byla v šoku, řekla svědkyně o ženě, již měl doma znásilnit bratr. Rodina mlčí

Zločiny a soudy
Lockheed Martin F-35 Lightning II.
Piloti letounů F-35 hlídkujících na hranicích východního křídla NATO se v posledních měsících stále častěji stávají cílem zaměřování radarů ruské a běloruské protivzdušné obrany, stejně jako stíhaček ruského a běloruského letectva. K sestřelům zatím nedošlo, obě strany tím ovšem své zbraně učí poznávat protivníka. A jsou to právě F-35, které na hranicích NATO krotí ruské letectvo pomocí sofistikovaných systémů elektronického boje.
5 fotografií

Oťukávání na hranicích. Americké F-35 se učí vyzrát na ruské letectvo

Věda a technika
Kaufland v Kročehlavech omezí parkování závorou, město hledá náhradní řešení.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Instalace závory u obchodního centra Kaufland v Italské ulici v Kročehlavech znepokojila obyvatele okolního nejlidnatějšího kladenského sídliště. Lidé se obávají, že nebudou mít už vůbec kde zaparkovat. Už tak je hledání parkovacího místa v lokalitě pro mnohé nesnadným denním úkolem. Závora zatím ještě není aktivována, až ji obchoďák spustí, nastane problém.
8 fotografií

Kde budou lidé z Kročehlav parkovat? Kaufland uzavře parkoviště závorou

Kladensko
Olomoucké zastupitelstvo poměrem 28:14 dalo zelenou cestě k možnému sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie
Budoucností a financováním Moravského divadla Olomouc a Moravské filharmonie Olomouc se v pondělí na zasedání více než tři hodiny zabývali olomoučtí zastupitelé. Po dlouhé debatě nakonec schválili zahájení procesu, který může případně vést ke sloučení obou institucí. V první fázi půjde o vypracování analýzy s maximalizací úspor se zachováním obou organizací v příštím roce a přípravou na jejich  sloučení od ledna 2025. 
9 fotografií

Olomoučtí zastupitelé odsouhlasili možné sloučení divadla a filharmonie

Olomoucko
Olomoucká "plecharéna" (vlevo) a vizualizace hokejové haly v projektu Nová Velkomoravská
Olomouc prozatím nemá jasno v tom, jestli bude na řešení nové multifunkční haly spolupracovat se soukromým investorem, nebo upřednostní vlastní cestu obnovy areálu v Hynaisově ulici. Zastupitelé se v pondělí po hodinu a půl trvající diskusi shodli na tom, že rozhodnutí o několik měsíců odloží. Zástupci opozice, ale i část koalice, poukazovali na nedostatečné projednání odborné analýzy jednotlivých variant. Jasno by mělo být do konce října. Probíhat zatím budou intenzivní přípravy výstavby takzvané malé haly.
10 fotografií

Osud plecharény? Zastupitelé o novém zimáku nerozhodli, odsunuli to o měsíce

Olomoucko
Chorvatsko láká na krasnou přírodu a teplé počasí. Ilustrační snímek
Nejhorší dovolenkovou destinací z pohledu inflace představuje letos pro průměrnou rodinu Maďarsko, kde si lidé proti loňsku připlatí 28,4 procenta. Vyplývá to z analýzy společnosti Cyrrus. Následuje podle ní dovolená v Česku, která vyjde meziročně dražší o 16,6 procenta, v Polsku o 15,3 procenta a v Chorvatsku o 9,6 procenta. Naopak téměř beze změny v cenách je pro rodiny dovolená v Irsku, kde si cestovatelé připlatí 0,4 procenta. Levněji může být proti loňsku pro Čechy ve Švédsku a na Maltě, a to o 2,8, respektive 6,6 procenta.
9 fotografií

Kam na dovolenou? Lidé si připlatí v Maďarsku či Chorvatsku, draho bude i doma

Ekonomika
Vizualizace haly pro hokej v projektu Nová Velkomoravská
Nahradí rozpadající se plecharénu soukromá hala s finanční účastí města? V pondělí má zastupitelstvo rozhodovat o tom, jakou cestou se vydat k novému zimnímu stadionu. Město si nechalo zhodnotit celkem tři varianty. Ani radniční koalice tvořená hnutím ANO, uskupením ProOlomouc a Piráti a hnutím spOlečně se neshodla a zastupitelstvu těsnou většinou doporučuje spolupracovat na projektu u Velkomoravské ulice, který nabízí developerská skupina Redstone podnikatele Richarda Morávka. Varianta, kterou upřednostnila odborná analýza, prošla o jeden hlas. Ruku pro ni zvedli pouze radní za ANO. 
10 fotografií

Odhlasují nový zimák ve Velkomoravské? Zaznívá kritika i slova o amatérismu

Olomoucko
Jezuitská kolej
Rada města Jičín schválila nabídku společnosti One Advisory na poskytnutí poradenských služeb a zpracování analýzy o možnosti dalšího využití jezuitské koleje. Zástupci města mají obecnou představu, jak by se tato rozsáhlá a stále nedostatečně vytížená historická památka mohla využít – místnosti by se mohly postupně zaplnit různými službami. Jak tato idea bude uskutečnitelná, na to právě odpoví poptávaná analýza.

Jezuitská kolej čeká na analýzu o jejím dalším využití

Jičínsko