ŠTÍTEK: analýza

Ilustrační foto
Česká republika sice dosáhla pokroku v boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu, úřady by však měly zaujmout iniciativnější přístup k vyšetřování takové kriminality. Uvedl to dnes ve své zprávě Výbor expertů pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu (MONEYVAL), který je monitorovacím orgánem Rady Evropy.
4 fotografie

Praní peněz? Výbor Rady Evropy vyzval Česko k větší iniciativě při vyšetřování

Svět
Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ)
Finanční správa zavedla v roce 2014 přílohu k daňovému přiznání, která má pomoci odhalovat daňové úniky přes propojené firmy, bez předchozí analýzy. Uvedl to dnes Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Finanční úřady podle něj také musely plátcům vracet desítky milionů korun za chybně vyměřenou daň. Generální finanční ředitelství (GFŘ) to odmítlo. Přílohu konzultovalo s poradci, podniky i akademiky a chyby jsou v poměru k celkové vybrané dani velmi nízké, uvedlo.

NKÚ prověřil Finanční správu. Za chybně vyměřené daně vracela desítky milionů

Česko
Čínská společnost Huawei.
Ministerstvo obrany nařídilo odstranit ze služebních telefonů značky Huawei bezpečnostní aplikaci AirWatch, svým pracovníkům proto rozeslalo podrobný manuál. Informuje o tom dnes server iROZHLAS.cz. Je to první konkrétní opatření, které ministerstvo provedlo v reakci na varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Software americké firmy ministerstvo podle registru smluv používá pro zabezpečení přístupu do interního informačního systému armády.
5 fotografií

Obrana odstraní z telefonů Huawei aplikaci AirWatch

Ekonomika
Ilustrační foto
Střední Čechy - Rostou! Tohle zvolání by se mohlo zamlouvat vlastníkům nemovitostí. Shrnuje totiž zjištění statistiků, kteří připravili srovnání vývoje cen domů a bytů ve středních Čechách. Mohou to potvrdit i realitky: zaplacené částky v uplynulých letech stoupaly, a to zvlášť v atraktivních lokalitách.

Ceny bytů za deset let stouply asi o čtvrtinu

Z okolí
Ilustrační foto
Rakovník - Městu Rakovník rostou tržby za parkování v historickém centru města, zatímco počet automobilů vjíždějících na náměstí klesá. Výjimkou byl ovšem listopad. Na zprávu, týkající se zanalyzování dopravní situace v centru, radnice ještě čeká. Deníku to napsal mluvčí radnice Jiří Cafourek.

Počet aut na náměstí klesá, výjimkou byl listopad

Rakovnicko
Kancléř Vratislav Mynář.
Platforma Rekonstrukce státu podala trestní oznámení na prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Podle právní analýzy, kterou si platforma nechala vypracovat, se Mynář mohl minimálně ve dvou případech dopustit trestného činu zasahování do nezávislosti soudu. Jde o schůzku Mynáře s ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem a dopis kancléře tehdejšímu předsedovi Nejvyššího správního soudu Josefovi Baxovi. Podezřelým ze spáchání trestného činu může být i prezident, dodává Rekonstrukce státu.
15 fotografií

Mynář se dopustil trestného činu, tvrdí právní analýza. Čelí trestnímu oznámení

Česko
Ilustrační fotografie.
Nejvíce českých řidičů dostává body za překročení rychlosti, nepřipoutání se bezpečnostním pásem a za řízení s mobilem v ruce. Loni bylo zaznamenáno celkem 395 tisíc přestupků a trestných činů, za které si motoristé vykoledovali body. Aktuálně je v registru řidičů 6,8 milionu lidí, z toho alespoň nějaký bod má sedm procent z nich. Vyplývá to z analýzy stavu bodového systému z loňského roku zpracovaného Centrem dopravního výzkumu.

Nejčastější přestupky v roce 2018: Češi jezdí moc rychle a nepoutají se

Ekonomika
Domov pro seniory U Kostelíčka ve Štrosově ulici v Pardubicích.
Pardubice - Z deseti nejlidnatějších měst republiky jsou Pardubice co do stáří obyvatel druhým nejstarším. Průměrný věk Pardubáků je podle posledních statistických čísel 43,2 let. Hůř už je na tom jen Hradec Králové, tam je průměr ještě o jeden rok vyšší.

Pardubice hledají místo pro nový domov důchodců

Pardubicko
Vrak letadla, ve kterém letěl fotbalista Emiliano Sala
Tým záchranářů, který prozkoumává na dně Lamanšského průlivu vrak letounu, jímž cestoval argentinský fotbalista Emiliano Sala, objevil na záběrech z podvodní kamery jedno tělo. Komu patří, však není v tuto chvíli jasné. Informoval o tom britský úřad zabývající se vyšetřováním leteckých nehod AAIB. Trosky zříceného letadla se podařilo najít během včerejšího večera.
5 fotografií

Pátrací tým objevil v troskách Salova letadla tělo. Zatím není jasné, komu patří

Zajímavosti z fotbalu
Lokalita Na Skalním vytipovaná pro jaderné úložiště leží na dohled od Myslibořic.
Vysočina – Rozhodnutí o zúžení počtu lokalit pro stavbu hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva se odkládá. Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) měla na konci ledna oznámit jména čtyř vybraných míst, na kterých budou pokračovat průzkumy.

Rozhodnutí o místech pro jaderné úložiště se odkládá

Třebíčsko
Ilustrační foto
Svitavy - Tvrdá bitva se rozhořela ve Svitavách o požadavek opozičních Pirátů pořizovat z jednání městského zastupitelstva nejen již realizované on-line přenosy, ale i kdykoliv později přístupné, archivované videozáznamy. Jinde to přitom jde.

Videozáznamy ze zastupitelstev byly opět na pranýři

Svitavsko
Ilustrační foto
Počet cizinců na trhu práce v hlavním městě prudce roste a blíží se hranici 200 tisíc. Znamená to, že nejméně každý pátý člověk pracující v Praze nemá české státní občanství. Metropole tak přilákala více než třetinu všech v tuzemsku působících cizinců, a to zejména ze zemí bývalého sovětského bloku. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnil Institut plánování a rozvoje IPR.
10 fotografií

Imigranti dobývají pražský trh práce. Každý pátý zaměstnaný v Praze není Čech

Ekonomika
Expozice Huawei na veletrhu MWC 2017
Čínský technologický gigant Huawei byl jedním ze zájemců o zakázku na vybudování portálu Moje daně, kterou vyhlásilo Generální finanční ředitelství. Zakázku za více než půl miliardy korun ale nezíská. Finanční správa totiž upravila podmínky podle nedávné metodiky Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), a čínskou společnost tím tak dostalo ze hry. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. 
5 fotografií

Finanční správa vyřadila Huawei z tendru na daňový portál. Kvůli bezpečnosti

Ekonomika
Ilustrační foto.
Beroun - Město Beroun by se mělo dočkat nového osvětlení, které bude zapadat do poslední dobou často skloňované koncepce tzv. smart city. Znamená to možnost jeho ovládání podle aktuálních potřeb. Místostarosta Michal Mišina hovořil o tom, že by se město mohlo dočkat takového veřejného osvětlení, které může být v určité noční hodiny méně intenzivnější - a to i podle toho, pro koho je určené.

Osvětlení bude chytré. Beroun plánuje jeho rekonstrukci

Berounsko
Ilustrační foto.
Projekt #replechuj, který spustila asociace WIACA sdružující tři výrobce nápojů v plechovkách, se přihlásil k podpoře iniciativy Zálohujme. Ta na tiskové konferenci představila výsledky analýz současného nakládání s PET nápojovými obaly v České republice a klade si za cíl kvalifikovanou diskuzi vedoucí k nalezení nejlepšího řešení pro zpětné vracení nápojových obalů včetně plechovek.
15 fotografií

Výrobci nápojů v plechovkách volají po zavedení zálohování obalů

Ekonomika
Ilustrační foto
Jen 19 procent dlužníků, proti kterým je v současnosti vedena exekuce, bydlí na adrese svého trvalého pobytu. Celých 35 procent dlužníků v exekuci má trvalý pobyt hlášen na obecním úřadě, dalších 46 procent dlužníků se pak fakticky nezdržuje na formálně uvedené adrese trvalého bydliště. Data vyplývají z analýzy databáze aktivních spisů více než 220 tisíc dlužníků z řad fyzických osob Exekutorského úřadu v Přerově.
6 fotografií

Dlužníci se před námi schovávají, trápí exekutory. Adresu netají jen každý pátý

Ekonomika
Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin na summitu v Helsinkách.
Během prezidentské kampaně v roce 2016 a do nástupu do Bílého domu měl Donald Trump a nejméně 17 jeho spolupracovníků kontakty s Rusy, s investigativním serverem WikiLeaks nebo s jejich prostředníky. Napsal to dnes list The New York Times na základě analýzy veřejně dostupných informací a soudních dokumentů. Americká média v sobotu komentují i uvolnění financí na provoz vládních úřadů. Ústupek prezidenta Trumpa považují za pokořující porážku.
8 fotografií

Trump byl během prezidentské kampaně v kontaktu s Rusy, ukázalo vyšetřování

Svět
Technologie rozpoznávání obličeje - Ilustrační foto
Technologie rozpoznávání obličejů z dílny americké společnosti Amazon se dostala do centra zájmu části akcionářů. Ti společně s některými zaměstnanci, členy Kongresu Spojených států i skupinami bojujícími za ochranu lidských práv požadují, aby firma přestala aplikaci Rekognition nabízet americkým vládním agenturám. Není totiž zcela bezpečná.
5 fotografií

Akcionáři Amazonu protestují. Nechtějí poskytovat technologie americké vládě

Věda a technika
Ilustrační foto
Havlíčkův Brod – O další krok se posunula stavba kamenného hospicu v Havlíčkově Brodě. Město připraví předběžnou smlouvu o darování pozemku ke stavbě hospicu. Ovšem se striktními podmínkami pro provozovatele. Konečnou podobu smlouvy potvrdí řádné jednání zastupitelstva v únoru.

Brod daruje pozemek pro hospic. Se striktními podmínkami

Havlíčkobrodsko
Rokycanská radnice
Rokycany – Témata vzešlá z analýzy komunitního plánu sociálních služeb na Rokycansku svedla v k jednacímu stolu zástupce jednotlivých služeb a některých obcí. Rokování se uskutečnilo v prostorách radnice.

Komunitní plán pojmenoval cíle

Rokycansko
Ilustrační foto.
/INFOGRAFIKA/ Práci sice odvedeme, zaplaceno za ni ale nedostaneme. Tedy ne plnou částku, stěžují si ambulantní specialisté. Podle analýzy, kterou zpracovala Česká lékařská komora, během posledních pěti let pojišťovny neuhradily lékařům péči za 5,5 miliardy korun. To, že byla potřebná, přitom žádná z nich nezpochybnila.
23 fotografií

Lékaři se opřeli do pojišťoven: Neuhradí desetinu péče

Zdraví
Setkání s primátorem Zdeňkem Hřibem
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval před rizikem spojených s telekomunikačními společnostmi Huawei Technologies a ZTE Corporations. Čínská strana se zlobí, miliardář Petr Kellner a jeho PPF se bojí o svůj byznys. Prezident Miloš Zeman hájí Čínu, premiér Andrej Babiš (ANO) musel vysvětlovat předvánoční schůzku s velvyslancem komunistické země. Kauzu řeší i sousední Polsko. Hrozí čínská špionáž také v Praze? Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) si nechá vypracovat analýzu. Nová pražská koalice chce navíc upravit smlouvu o partnerství s Pekingem.
38 fotografií

Hřib kvůli čínské špionáži prověří Huawei. Praha chce upravit smlouvu s Pekingem

Praha
Orientační tabule v Praze.
Praha usiluje o to, aby se v ní už nikdy nikdo neztratil. Společně s odborníky město připravuje analýzu navigačního a informačního systému jako podklad pro vypsání kreativní grafické designérské soutěže, ze které vzejde přesná podoba pražského informačního systému. Výsledkem bude jednotný a přehledný navigační systém v ulicích i ve veřejné dopravě. Veřejná diskuse k tématu se uskuteční 16. ledna v 19. hodin v Centru architektury a městského plánování.
9 fotografií

Metropole chystá jednotný navigační a informační systém

Praha
Ilustrační foto
Petrovice - V uplynulém roce byla jedním z hlavních problémů Petrovic ochrana zdroje pitné vody. Hlavní příčinou obav byl avizovaný záměr provést zkušební zářez v současném dně lomu, se kterým by bylo spojeno masivní čerpání spodních vod.

Petrovice stále bojují o vodu

Příbramsko
Pirát Ivan Bartoš
Piráti dnes poslali městskému úřadu v Černošicích u Prahy právní analýzu, podle které je premiér Andrej Babiš (ANO) osobou ovládající holding Agrofert, a porušuje tak zákon o střetu zájmů, neboť jako veřejný funkcionář prostřednictvím Agrofertu vlastní média. Černošický úřad posuzuje možný Babišův střet zájmů a podle serveru iRozhlas.cz si vyžádal stanovisko k věci od všech sněmovních stran vyjma ANO. Babiš tvrzení, že je ve střetu zájmů, opakovaně odmítá.
16 fotografií

Babišův střet zájmů? Piráti poslali do Bruselu i Černošic právní analýzu

Česko
Světová ekonomika letos poroste o 2,9 procenta, pokud se však nepodaří vyřešit některé zásadní hrozby, začnou se nad jejím dalším vývojem stahovat mračna
Pracovníci Světové banky zveřejnili výsledky své každoroční analýzy zaměřující se na očekávaný vývoj celosvětové ekonomiky během následujících dvanácti měsíců. V rámci té letošní varují před jejím pokračujícím zpomalováním. To by se mělo týkat zejména bohatších zemí, jakými jsou USA, Japonsko či některé státy eurozóny. Dopady snižování tempa růstu by však alespoň prozatím neměly být nijak tvrdé.

Krize na obzoru? Nad globální ekonomikou se podle Světové banky „stahují mračna“

Ekonomika