ŠTÍTEK: analýza

Ilustrační foto.
Hradec Králové - David Tuček je od začátku roku novým ombudsmanem Fakultní nemocnice Hradec Králové. Pětačtyřicetiletý lékař Oddělení urgentní medicíny ve funkci nahradil někdejšího lékařského náměstka Petra Tilšera, který byl ombudsmanem od roku 2011.

Fakultní nemocnice má nového ombudsmana

Hradecko
Ilustrační foto
Odpalování ohňostrojů a zábavní pyrotechniky podle meteorologů zhoršuje ovzduší, i když jen krátkodobě se při tom ve vzduchu zvyšují koncentrace znečišťujících látek. O silvestrovské noci má v tomto ohledu přitom horší vliv na kvalitu ovzduší pyrotechnika, kterou odpalují jednotlivci, než jeden velký ohňostroj. Vyplývá to z analýzy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
7 fotografií

Do nového roku se špinavým vzduchem. Nejvíc ho kazí domácí pyrotechnika

Ekonomika
Kateřina Perknerová.
/INFOGRAFIKA/ Tuzemskou politickou scénu letos nečekají žádné velké otřesy. Evropské volby Čechy příliš nezajímají a nelze předpokládat, že by složení zástupců ČR v Evropském parlamentu nějak zásadně ovlivnilo vnitrostranické dění. Snad s výjimkou TOP 09, kde se úspěch či prohra Jiřího Pospíšila coby lídra kandidátky může promítnout do jeho šancí na obhajobu předsednického postu uvadající pravicové strany.

Analýza Kateřiny Perknerové: Lidovci a STAN s novými lídry

Komentáře
Na snímku růžová kola společnosti Rekola, která začala 21. března 2018 nabízet zájemcům o sdílenou cyklopřepravu své služby i v Liberci.
Liberec – Více než 8000 uživatelů letos v Liberci využilo systém takzvaného bikesharingu neboli sdílených kol. Vyplývá to z dat, která během roku provozovatel shromažďoval. Systém, kdy jsou v ulicích k dispozici bicykly, které si může kdokoli půjčit a na jiném místě vrátit, letos město testovalo ve zkušebním provozu. Nyní se musí rozhodnout, jak s bikesharingem naložit v následujících letech.

Sdílená kola v Liberci asi zůstanou, jen v jiné podobě

Liberecko
Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku
Zredukovat složité společenské problémy na jednoduchou volbu typu "ano/ne". Takový je cíl zaměstnanců Facebooku, kteří vytvářejí pravidla pro mazání obsahu na stejnojmenné sociální síti. Výsledek je ale v některých otázkách zaujatý, obsahuje řadu mezer i vyložených chyb, píše v obsáhlé reportáži deník The New York Times (NYT). Facebook je podle něj daleko mocnějším globálním arbitrem projevu, než sám připouští.
8 fotografií

NYT: Kvůli vlastním chybám se z Facebooku stal velký regulátor veřejné debaty

Svět
Čínská společnost Huawei
V pondělí vydané varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE nemíří na běžné uživatele. Lidé, kteří používají telefon či router těchto značek, nečelí kvůli tomu žádnému zvláštnímu riziku, uvedl dnes NÚKIB v tiskové zprávě. Záležitost dnes ráno probírala Bezpečnostní rada státu (BRS). Babiš poté v rozhovoru pro Českou televizi zopakoval, že varování úřadu považuje za nedomyšlené.
5 fotografií

Úřad: Varování před Huawei a ZTE necílí na běžné uživatele

Česko
Manažer hokejových Pardubic Dušan Salfický.
Pardubice – Tristní výsledky hokejového klubu Dynamo Pardubice vyvolaly ostrou debatu i na dnešním zasedání zastupitelstva. Část opozice vyzvala dozorčí radu klubu, aby nechala odvolat generálního manažera klubu Dušana Salfického a provozně-ekonomického manažera Ondřeje Šebka. Nezískala však podporu.

Odvolání Salfického neprošlo

Hokej
Kontrola hygieny v restauraci, ilustrační foto.
Střední Čechy – 2496 kontrol v provozovnách stravovacích služeb za sebou mají hygienici od začátku letošního roku až do konce listopadu. Aktuální statistika ukazuje, že nejvíce kontrolovali vyvařující restaurace (37 procent kontrol), dále závodní stravování (kuchyně i výdejny, celkem 15 procent) a pevné stánky s občerstvením (11 procent). Dále kontrolovali hygienici i kavárny a bary (v 8 procentech případů) a mobilní stánky, zařízení zdravotních a sociálních služeb a různý občerstvení (po 7 procentech kontrol).

Za jedenáct měsíců provedli hygienici téměř 2,5 tisíce kontrol

Z okolí
Částečná havárie v budově Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou uzavře úsek komunikace v Podhorské ulici.
Jablonec n. N. – Dům sanovat, nebo provést demolici? To je dilema, které nyní řeší Liberecký kraj. V útrobách rekonstruované budovy odborných dílen Střední školy řemesel a služeb, kde má vzniknout Centrum odborného vzdělávání, na konci listopadu totiž spadla nosná zeď i se stropy. Už teď je jisté, že stavba v ulici Podhorská v Jablonci se kvůli tomu protáhne a prodraží.
8 fotografií

O osudu domu v jablonecké Podhorské ulici se rozhodne v lednu

Jablonecko
Jedna ze schůzek Komunitního plánování sociálních služeb pro ORP Prachatice se konala ve Volarech.
Prachaticko - Od července do prosince 2018 trvala analýza pro přípravu Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v obci s rozšířenou působností Prachatice, oblast senioři. Projekt město Prachatice realizuje s SOS Šumavsko s názvem: Komunitní plánování sociálních služeb pro ORP Prachatice. Podklady zajišťovala Andrea Tajanovská, vedoucí pracovní skupiny Senioři.

Senioři si mohli říci své

Prachaticko
BUDOUCÍ TVÁŘ VYSOČAN. Na místě, kde dříve stály tovární haly, vyroste nová čtvrť. Dělníky vystřídají bílé límečky.
Několik let avizovaná výstavba v brownfieldech se konečně dala do pohybu. Průkopníkem je rozlehlé území bývalých továrních areálů ve Vysočanech a Hloubětíně podél Kolbenovy ulice. Jeřáby, bagry a nové stavební jámy tady přibývají už několik měsíců. Podle čerstvé analýzy pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR) se v Praze 9 letos budovaly v devíti projektech dohromady dvě tisícovky nových bytů, nejvíc z celé metropole.
9 fotografií

V bývalých továrních areálech se začalo stavět. Praha chce městského developera

Podnikání
Bílovecká nemocnice. Ilustrační foto.
Dobré zprávy přišly do Bílovce a místní nemocnice po zasedání zastupitelů Moravskoslezského kraje. Takzvaná optimalizace se Bílovecké nemocnice a. s. nedotkne.

Nemocnice to zatím ustála

Novojičínsko
Liberečtí laboratorní specialisté v Iráku.
Liberec – Jednotka laboratorních specialistů chemického vojska (jLSChV) složená z příslušníků střediska speciálního určení z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany působila 3 týdny v listopadu v Centrální chemické laboratoři v Bagdádu, kde úspěšně plnila úkoly spočívající ve výcviku personálu chemické laboratoře iráckého chemického vojska z řad vojáků i civilních zaměstnanců.
6 fotografií

FOTO: Liberečtí laboratorní specialisté cvičili své protějšky v Iráku

Liberecko
Ilustrační foto.
Běžné školy vzdělávaly žáky s nejrůznějšími handicapy vždycky, avšak teprve po inkluzivní novele, která nabyla účinnosti v září 2016, stát jejich speciální potřeby pokryl i finančně. Velká část rodičů se toho chopila a žádala rediagnostiku svých dětí, aby mohly navštěvovat nespeciální třídy a měly příslušné pomůcky, eventuálně asistenta. Ne všude ředitelé a učitelé tento nápor zvládli. Pochopitelně i kvůli dramatickému nárůstu byrokracie.
5 fotografií

Učitelé přijali inkluzi napůl. Teď dostanou novou vyhlášku

Česko
Trenér Pavel Jirousek.
Chrudim - Čtrnácté místo, shodný počet bodů a jen kousek nad sestupovými pozicemi. Situace nováčka FORTUNA:NÁRODNÍ ligy z Chrudimi není růžová. Na skepsi ale není čas, příprava na náročné jarní období startuje pro svěřence trenéra PAVLA JIROUSKA krátce po začátku nového kalendářního roku. Fotbalisté MFK budou bojovat o záchranu druhé ligy.

Daň za naivitu. V Chrudimi nikoho nepranýřují

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Epidemie moru v roce 1348 zpustošila například italskou Florencii.
Téměř pět tisíc let starý masový hrob ve Švédsku odhalil překvapivé tajemství. Při analýze ostatků dvacetileté ženy našli vědci nejstarší známý kmen bakterie Yersinia pestis, která způsobuje mor, jednu z nejobávanějších lidských nemocí. Právě on mohl vyvolat první známou pandemii v historii, která zdecimovala lidské osídlení napříč celou Evropou na konci doby kamenné. Objev tak může přepsat to, co víme o historii pravěké Evropy.
5 fotografií

Černá smrt doby kamenné. Za úpadkem neolitické Evropy mohla být epidemie moru

Věda a technika
Úředník. Ilustrační foto.
Praha – K návrhu poslanců zvolených za Starosty a nezávislé, kteří navrhovali přesunutí vybraných úřadů do regionů, se vláda vyjádřila negativně. Starostové s návrhem přišli mimo jiné proto, aby udrželi více vysokoškoláků v regionech či snížili náklady na provoz úřadů.

Starostové chtěli stěhovat úřady, vláda je ale proti

Jablonecko
Vlci na Šumavě.
Šumava – Celoroční sledování vlka obecného na územích národních parků Šumava a Bavorský les zatím neprokázalo, že by se loni utvořená smečka rozrostla o letošní mláďata. Přítomnost vlka je ale pravidelně prokazována fotopastmi i nálezy jeho kořistí či stop v terénu.
4 fotografie

FOTO: Vlka ze Šumavy zaznamenali až u Hamburku

Klatovsko
Rekonstrukce Junior klubu v Příbrami stále není u konce.
Příbram - Původně touto dobou měly být hotové budova restaurace na koupališti Nový rybník i rekonstrukce Junior klubu. Smlouva mezi městem a stavební firmou SPO Příbram obsahuje termín dokončení obou staveb do 22. května letošního roku. Nicméně obě budovy jsou stále rozestavěné.

Stavbu restaurace i Junior klubu dokončí někdo jiný

Příbramsko