ŠTÍTEK: analýza

'Vánoční budky' na Palackého náměstí v Kutné Hoře.
Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - V úterý 4. prosince se Kutná Hora přidá k městům a obcím s rozsvíceným vánočním stromem na náměstí. Podle tradice se totiž vánoční strom na Palackého náměstí rozsvicuje řadu let až 4. prosince na svátek svaté Barbory, patronky horníků.
4 fotografie

Vánoční budky na náměstí zahajují provoz

Kutnohorsko
Radek Vondráček
Analýza právníků Evropské komise o tom, že premiér Andrej Babiš (ANO) má zájem na ekonomickém úspěchu svých dřívějších firem v konglomerátu Agrofert je podle šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) pouze jedním právním názorem. Premiér podle něj učinil vše, co mu české právo umožnilo, aby se od svého majetku distancoval. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce Vondráček uvedl, že je v souvislosti s případem předčasné hovořit o vyšetřování.
5 fotografií

Babiš ve střetu zájmů? Je to jen právní stanovisko, hájil premiéra Vondráček

Česko
Kanceláře. Výšková budova. Ilustrační snímek
Toxickým zpomalovačům hoření jsou vystaveni lidé v kancelářích, na úřadech i v domácnostech, vyplývá z analýzy ekologické organizace Arnika, jež nechala provést studii prachu v 15 pražských budovách. Potenciálně karcinogenní látky na bázi fosforu jsou především ve vnitřním vybavení, vyšší hodnoty jedů na bázi bromu z elektroniky pak jsou zejména v místnostech s větším počtem počítačů. B

Studie: Toxické látky jsou v prachu v kancelářích i domácnostech

Ekonomika
Brexit. Ilustrační snímek
Každý scénář brexitu Velkou Británii ekonomicky poškodí, tvrdí oficiální nezávislá analýza britské vlády. Pokud ostrovní země vystoupí z EU podle posledního návrhu premiérky Theresy Mayové, britské HDP se sníží v následujících 15 letech nejméně o 3,9 procenta. Pokud Londýn odejde bez dohody, což stále hrozí, sníží se výkon britské ekonomiky dokonce o 9,3 procenta. Podle britské centrální banky by odchod bez dohody způsobil ekonomickou recesi, která by byla horší než ta z roku 2008.  
14 fotografií

Brexit se nevyplatí v žádném případě, zní vládní analýza

Svět
Martin Fuksa v akci
Střední Čechy - Společný pohyb s rodiči pomáhá v dětech vybudovat pozitivní vztah ke sportu. Zcela obráceně to je tak, když rodiče dětem nevaří mnoho zeleniny, dávají jim sladké sycené nápoje a společně často navštěvují fastfoody. Významné rozdíly v dětské sportovní zdatnosti v souvislosti s domácím prostředím potvrdila sportovní analýza a sociologický průzkum na základních školách, které si nechal vypracovat Český olympijský výbor společně se Sazkou.

Sportovní kroužky: Jak děti nalákat ke sportu?

Ostatní sporty
Slavnostní otevření lávky na Železničním mostě po rekonstrukci proběhlo 18. října v Praze.
Nutnost zbourání ocelové konstrukce památkově chráněného železničního mostu pod Vyšehradem v Praze potvrdila i studie pro památkáře. Uvedl to ve středu server Aktuálně.cz. Ke stejnému závěru už dříve dospěla analýza pro státní Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Národní památkový ústav (NPÚ) tehdy uvedl, že lze možná ještě most opravit. Podle studie, kterou poté pro NPÚ provedl Kloknerův ústav ČVUT, ale oprava mostní konstrukce není reálná.
18 fotografií

Železniční most pod Vyšehradem se musí zbourat, potvrdila studie

Praha
Ivan Hoffman
Prohlášení premiéra, že by měl ČEZ postavit nový blok jaderné elektrárny Dukovany, přichází předčasně, neboť veřejnost zatím nezná výsledek vládní analýzy ekonomických dopadů takové stavby do veřejných rozpočtů a na spotřebitele. Víme pouze, že podle vlády jde o efektivní a návratnou investici, zatímco podle minoritních akcionářů ČEZ nikoli. Nejde jen o to, co s jádrem, ale také, zda už jádro není passé.

Den Ivana Hoffmana: Žonglování se stamiliardami

Hoffmanův deník
Ilustrační foto.
Střední Čechy – Nesmyslné požadavky; představy, které nemohou fungovat a jejich uplatnění by diskriminovalo tisíce žáků. Takhle příkře společnost Scio (známá zejména měřením výsledků vzdělávání) sice požadavky krajů na změny přijímacího řízení na střední školy nehodnotí – argumenty, jež ve čtvrtek zveřejnila, nicméně hovoří právě touto řečí.

Požadavek krajů na přísné přijímačky odmítají analytici Scio

Z okolí
Ilustrační foto.
Orlickoústecko – Radniční nebo obecní zpravodaje vydává téměř každé město nebo větší obec. Vycházejí většinou pravidelně, nejčastěji s měsíční periodicitou, v mnohatisícových nákladech a radnice je financují z veřejných rozpočtů. Ze zákona mají poskytovat objektivní a vyvážené informace. Realita je však mnohdy odlišná.

Hlásná trouba radnice? Jak (ne)fungují městské noviny

Orlicko
Ilustrační foto.
Rakovník - Modernizovaný závorový systém v historickém centru Rakovníka je v provozu od srpna letošního roku a de facto neustále musí rakovnická radnice řešit problém s rozbitými závory. Ty velmi často ničí řidiči, kteří se snaží placený prostor opustit bez placení. S tím je ale konec. Pomoci v tom má strážníkům nová kamera.

Rakovník: na vandaly dohlédne nová kamera

Rakovnicko
Jedním z cílů nového vedení pražského magistrátu i radnice Prahy 1 je vyřešit problémy s Airbnb.
Jedním z cílů nového vedení pražského magistrátu i radnice Prahy 1 je vyřešit problémy s Airbnb. Firma poskytuje uživatelům krátkodobé pronájmy bytů nebo celých nemovitostí. Podle pondělního prohlášení je společnost připravena začít vybírat ubytovací poplatek za všechny své hostitele v Praze a výnos z něj převádět hlavnímu městu, pokud bude přijat vládní návrh.
13 fotografií

Jak na Airbnb? Firma je připravena za krátkodobé pronájmy vybírat poplatek

Podnikání
U výjezdových závor při spuštění nového parkovacího systému asistovali pracovníci firmy AS Parking s.r.o, která systém zhotovila.
Rakovník – Konec závor v rakovnickém historickém centru? Ne. Minimálně do letošních vánočních svátků zůstane systém v současné podobě. Podle nového starosty Luďka Štíbra (ODS) totiž systém plní hlavní cíl, tedy omezuje počet vjezdů a parkujících automobilů na Husově náměstí. Radnice spíše chce systém doladit k co možná největší spokojenosti všech.

Trhání závor nehrozí. Přesto chce radnice analýzu

Rakovnicko
Úklid Husova náměstí
Rakovník - Oživení náměstí, podpora podniká, ale také nový vodní prvek na Husově náměstí, moderní komunikace mezi úřadem a občany, revize veškerých smluv, revize kanalizačních a vodovodních sítí a vypracování dlouhodobé koncepce či příprava participativního rozpočtu a také dokončení územního plánu.

Vodní prvek na náměstí, ale i analýza parkování

Rakovnicko
Pražská ulice Na Příkopě.
Česká republika se poprvé dostala do první dvacítky nejdražších nákupních ulic světa. Pražská ulice Na Příkopě s nájemným 230 eur (5865 korun) za metr čtvereční měsíčně obsadila 19. příčku a polepšila si tak oproti minulému roku o tři místa. Nejdražší ulicí na světě podle cen nájemného je hongkongská Causeway Bay, které po pěti letech vystřídala newyorskou Horní pátou avenue. Vyplývá to z analýzy společnosti Cushman & Wakefield.  
11 fotografií

Astronomické nájmy. Pražské Příkopy pronikly mezi 20 nejdražších ulic světa

Ekonomika
Ilustrační foto
Policie v loňském roce ukončila 5800 odposlechů, meziročně o 917 méně. Z krajských policejních ředitelství se nejčastěji používaly v Praze. Loni šlo o 698 odposlechů, o 94 méně, než v roce 2016. Z celostátních útvarů ukončila nejvíce odposlechů Národní protidrogová centrála. Loni to bylo 1218 odposlechů, o rok dříve 1439. Vyplývá to z analýzy odposlechů za rok 2017, kterou ve středu ministerstvo vnitra předloží vládě.
14 fotografií

Policie loni ukončila 5800 odposlechů. Jejich početl klesl téměř o tisícovku

Krimi
Škoda Muzeum představuje sportovní vůz z roku 1908.
Mladá Boleslav – Je mu 110 let, má dvě místa a je jediným dochovaným exemplářem z původních 12 vozů Laurin & Klement BSC. Tak by se dal shrnout automobil z roku 1908, který nyní představí Škoda Muzeum. Všechny podstatné mechanické komponenty sportovního vozu jsou navíc původní – a to včetně motoru.
3 fotografie

Škoda Muzeum představuje sportovní vůz z roku 1908

Boleslavsko
Domorodí Američané cloviské kultury loví mamuta.
Právní bitva o 10 600 let starou kostru nazvanou Mumie duchovní jeskyně skončila poté, co pokročilá analýza DNA zjistila, že přibližně čtyřicetiletý muž byl předkem jednoho ze severoamerických indiánských kmenů. Stalo se tak v rozsáhlé mezinárodní studii, která zkoumala desítky vzorků pravěké DNA od Aljašky až po Patagonii. Výsledkem jsou nové poznatky, jak předci domorodých Američanů osidlovali kontinenty.
4 fotografie

DNA nejstarší přírodní mumie na světě přepsala historii osidlování Ameriky

Věda a technika
Viktoria trápila slavný Real Madrid
Ve fotbalovém projektu Deníku Porovnej se s hvězdami jsme se tentokrát místo "pralesních" soutěží zaměřili na špičkové fotbalisty Ligy mistrů. Detailně jsme prozkoumali, jak si ve statistikách vedli všichni hráči v duelu Viktorie Plzeň na hřišti Realu Madrid (hrálo se 23. října). Oba soupeři se utkají i tuto středu 7. listopadu v Plzni. Pokud chcete podobnou analýzu pro svůj klub z jakékoliv soutěže i vy, zapojte se! Pravidla najdete v článku.
24 fotografií

Vrbův tým pod lupou. Podívejte se před odvetou, kdo měl na Realu nejlepší data

Fotbal