ŠTÍTEK: analýza

Radmila Holodňáková.
/ROZHOVOR/ Staletí ležel ukrytý v zemi, desítky let pak v depozitářích. Žatecký poklad, soubor stříbrných šperků a mincí, zlatých prstenů a dalších předmětů z počátku 11. století, si veřejnost mohla prohlédnout zatím jen párkrát. To se změní. Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci se ho chystá vystavit natrvalo. „V Čechách nemá tento soubor věcí obdoby. Nikde jinde než v Žatci nelze nic podobného vidět,“ říká ředitelka muzea Radmila Holodňáková.

Radmila Holodňáková: Žatecký poklad nemá v Čechách obdoby, je prostě výjimečný

Žatecko a Lounsko
Žáci s nasazenými rouškami v základní škole Juventa v Milovicích na Nymbursku (na snímku z 1. září 2020)
Uzavření středních škol a druhého stupně základních škol by vedlo pouze k malému poklesu reprodukčního čísla přenosu koronaviru ve společnosti. Uvádí to analýza Centra pro modelování biologických a společenských procesů, na kterou na twitteru upozornil ministr školství Robert Plaga (za ANO). Analýza také upozorňuje, že uzavření škol by zejména u adolescentů vedla k tomu, že by se oslabilo dodržování ochranných opatření.
219 fotografií

Analýza: Částečné uzavření škol by reprodukční číslo snížilo jen nepatrně

Česko
Ilustrační foto
S koncem srpna očekávají obyvatelé třítisícových Velkých Pavlovic na Břeclavsku ukončení provozu místní pobočky Komerční banky. V kraji nejsou zdaleka jediní. „Je to škoda, ale nic jsme s tím nemohli udělat. Dopis bance jsme psali už v době, když rušila před dvěma roky bezhotovostní pokladnu, ale je to už hotová věc a její rozhodnutí,“ přiblížil starosta Velkých Pavlovic Jiří Otřel.  
3 fotografie

Banky ruší své pobočky, údajně pro nízký zájem. V budoucnu zmizí další

Brněnsko
Řídící centrum systému smart city - ilustrační foto.
Mnohá města v České republice se zapojují do konceptu Smart city, jehož cílem je zvýšit kvalitu života prostřednictvím digitálních, informačních a komunikačních technologií. Výhledově by se k nim chtěl přidat také Mělník, který se na uvedení konceptu do provozu v současnosti připravuje. Situaci mu ovšem zkomplikovala koronavirová krize, která pozdržela monitoring cestovního ruchu ve městě.

Přípravy na Smart city v Mělníku zkomplikoval stav nouze

Mělnicko
Srážka nákladního a osobního vlaku u Českého Brodu.
Strojvedoucí osobního vlaku z Prahy do Řečan nad Labem v úterý před tragickou srážkou u Českého Brodu vlak u oddílového návěstidla zastavil, po deseti sekundách se znovu rozjel až na rychlost 87 kilometrů v hodině a do poštovního nákladního expresu narazil v rychlosti 67 kilometrů za hodinu. Deníku Zdopravy.cz potvrdily informaci z analýzy rychloměru tři na sobě nezávislé zdroje z resortu dopravy.
81 fotografií

Srážka u Českého Brodu nastala v rychlosti 67 km/h. Chystá se kontrola ČD

Nehody
Srážka nákladního a osobního vlaku u Českého Brodu.
Strojvedoucí osobního vlaku z Prahy do Řečan nad Labem v úterý 14. července před tragickou srážkou u Českého Brodu vlak u oddílového návěstidla zastavil, po deseti sekundách se znovu rozjel až na rychlost 87 kilometrů v hodině a do poštovního nákladního expresu narazil v rychlosti 67 kilometrů za hodinu. Deníku Zdopravy.cz potvrdily informaci z analýzy rychloměru tři na sobě nezávislé zdroje z resortu dopravy.
81 fotografií

Srážka u Českého Brodu nastala v rychlosti 67 km/h. Chystá se kontrola ČD

Nehody
Sanační práce v areálu bývalé Transporty.
Jednou ze starých ekologických zátěží je areál bývalé Transporty Chrudim. O dokončení prací spočívajících v komplexní analýze rizik a likvidaci vrtů jednal na Ministerstvu životního prostředí hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Kraj v minulosti do sanace areálu a ochrany životního prostředí investoval stovky milionů korun.

Zátěž Transporta: Zbývá dokončit analýzu rizik a likvidaci vrtů

Chrudimsko
První z debat Hospodářské komory kandidátů v nadcházejících volbách proběhla 6. září v Praze. Na snímku Hana Marvanová.
Radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu/STAN) musí být coby zkušená politička i právnička konsternovaná z opakovaného neúspěchu. Několikrát se pokusila přesvědčit koaliční kolegy z Pirátské strany a hnutí Praha sobě, že jsou její kanceláří připravené parametry městské podpory výstavby družstevních bytů dobře nastavené. Když se jí to nepodařilo, poslala návrh do zastupitelstva, kde spoléhala na podporu části opozice, hlavně ODS. Marně.
11 fotografií

Marvanová narazila. „Její“ družstevní bydlení (opět) neprošlo

Praha
V Kroměříži nebudou nutná opatření na zlepšení kvality ovzduší či zmírnění hluku
Po jedenáct měsíců získával Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě údaje o kvalitě ovzduší a míře hluku v Kroměříži. Výsledky ústav zpracoval do odborné analýzy a zjistil, že při měření kvality ovzduší a intenzity hluku nebyly překročeny zákonné limity. „Zdravotní ústav kontroloval kvalitu ovzduší a hluk od 28. listopadu 2018 do 31. října minulého roku ve stanici umístěné u Základní školy Kroměříž, 1. máje,“ uvedla místostarostka Kroměříže Daniela Hebnarová.

Kvalita ovzduší i míra hluku je v Kroměříži v pořádku

Kroměřížsko
Řídící centrum systému smart city. Ilustrační foto.
Problematice, jak se stát chytrým městem za použití takzvaných Smart City technologií, se aktuálně věnuje Kutná Hora. Zastupitelé si nechali zpracovat analýzu. Ta dává několik doporučení v devíti oblastech, kterým by se měla Kutná Hora zabývat. Jak ale uvedl kutnohorský místostarosta Vít Šnajdr, tento proces může být na deset až patnáct let.

Kutná Hora pokračuje v přípravě na Smart City. Hledá koordinátora

Kutnohorsko
Řídící centrum systému smart city. Ilustrační foto.
Problematice, jak se stát chytrým městem za použití takzvaných Smart City technologií, se věnuje také Benešov. Jak uvedl starosta Jaroslav Hlavnička, pro Benešov není například smart systém parkování ničím novým. „Budeme pokračovat na dalších systémech. Nejedná se ale pouze o Smart City trendy, ale o celou elektronizaci úřadu, na které pracujeme,“ podotkl.

Chytré město Benešov: lidé by se mohli dočkat i dálkových odečtů vody i tepla

Benešovsko
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Česko dostalo od Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) analýzu k reformě důchodového systému, o kterou loni požádalo. Ministerstvo práce se ji chystá zveřejnit na konci června. Novinářům to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Výsledky nechtěla zatím přiblížit. Experti měli posoudit českou situaci a navrhnout opatření k dlouhodobé udržitelnosti penzijního systému.  
9 fotografií

Ministerstvo má analýzu k důchodové reformě. Maláčová: Potvrzuje naše závěry

Ekonomika
Na staveništi u Vražkova objevili archeologové řadu pravěkých hrobů.
Sídlištní objekty z pozdní doby kamenné, čtrnáct hrobů z období únětické kultury, tedy starší doby bronzové, jeden hrob, který by mohl náležet dokonce Keltům, a řadu dalších sídlištních objektů, jejichž stáří určí až laboratorní zkoumání. To je nález, který byl odhalen při záchranném archeologickém výzkumu před stavbou silnice a přípojek pro rodinné domy ve Vražkově na Roudnicku.
15 fotografií

FOTO: U Vražkova našli hroby z pravěku. Jeden by mohl patřit i Keltům

Litoměřicko
Na staveništi u Vražkova objevili archeologové řadu pravěkých hrobů.
Sídlištní objekty z pozdní doby kamenné, čtrnáct hrobů z období únětické kultury, tedy starší doby bronzové, jeden hrob, který by mohl náležet dokonce Keltům, a řadu dalších sídlištních objektů, jejichž stáří určí až laboratorní zkoumání. To je nález, který byl odhalen při záchranném archeologickém výzkumu před stavbou silnice a přípojek pro rodinné domy ve Vražkově na Roudnicku.
15 fotografií

FOTO: U Vražkova našli hroby z pravěku. Jeden by mohl patřit i Keltům

Věda a technika
V Olomouci pokračuje testování imunity na Covid-19- V 8.00 čekala u odběrného místa asi dvacítka zájemců o vyšetření protilátek.
Druhý den testování kolektivní imunity vůči onemocnění Covid-19 bylo na Olomoucku vyšetřeno 1385 lidí. V pátek, kdy byl zájem o něco vyšší, otestovali zdravotníci na odběrných místech v Olomouci, Litovli a Uničově celkem 1451 zájemců. Oproti pátku přišlo více seniorů, přesněji zástupci kohorty 60 až 89 let.
32 fotografií

V sobotu přišlo na test imunity na covid více seniorů

Olomoucko
Zákaznice v berlínském supermarketu
Itálie hlásí za den 437 úmrtí s covid-19, o sto méně než v úterý. V Německu druhým dnem roste počet nových případů nákazy koronavirem, za úterý se bilance zvýšila o 2237 infikovaných. Vyšší je i počet mrtvých, v úterý jich přibylo 281. V Británii s nemocí covid-19 za dobu epidemie zemřelo podle statistické analýzy listu Financial Times více než 41 tisíc lidí. Oficiální data hovoří o 17 337 mrtvých. Počet obětí nákazy ve Španělsku vzrostl oproti úterní bilanci o 435 na nynějších 21 717. V úterý země evidovala 430 nových obětí. V Nizozemsku je už více než 4000 zemřelých.
4 fotografie

V Německu roste počet nově nakažených. Británie hlásí 41 tisíc obětí

Svět
Vědec Jiří Kmošek při práci.
Které slitiny mědi Egypťané v minulosti využívali a z jakých nalezišť pocházela měď používaná metalurgy ve starověku? Odpovědi na tyto otázky hledá mladý vědec Jiří Kmošek z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice, který se zabývá analýzami historických artefaktů. Nově k tomu bude mít podmínky i díky tříletému prestižnímu stipendiu Rakouské akademie věd.

Vědec, který zkoumá staré slitiny, dostal stipendium

Pardubicko