ŠTÍTEK: analýza

Kurz Digitální Akademie je skvělou příležitostí pro ženy ke změně kariéry.
Kurz Digitální Akademie je skvělou příležitostí pro ženy ke změně kariéry, po jeho absolvování  si mohou snadněji najít si práci v oboru informačních technologií. Velká část absolventek po ukončení Digitální akademie najde uplatnění převážně na juniorských pozicích i přesto, že předtím pracovaly v naprosto odlišných oborech.
6 fotografií

Czechitas v Ostravě zahájili šestý běh Digitální Akademie

Podnikání
Ilustrační foto
Společnost Home Credit má kompletní dohled nad všemi hovory, který není možné zajistit poslechem malého množství vybraných telefonátů. To přináší výhody jak na straně zákazníka v podobě lepšího zákaznického servisu, tak na straně klientského centra, kterému pomáhá efektivněji řešit a reagovat na klientovu situaci.

Home Credit využívá umělou inteligenci k hlasové analýze

Podnikání
Gymnazistky z Rakovníka na Letní škole chemie.
Ve dnech 24. až 26. srpna 2021 uspořádala Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, největší chemická univerzita ve střední Evropě s vysokým mezinárodním renomé, již 35. ročník Letní školy středoškolských profesorů a studentů, za odpovídajících hygienických a protiepidemických opatření. Ze všech koutů ČR se sjelo kolem 120 učitelů a zhruba 160 středoškoláků.

Rakovnické gymnazistky věnovaly část prázdnin prestižní Letní škole chemie

Čtenář reportér
Muž s rouškou v Praze
Opatření o povinné ochraně dýchacích cest, které platilo na začátku května, bylo kvůli nedostatečnému odůvodnění a chybějící analýze rizik v rozporu se zákonem. Nejvyšší správní soud (NSS) v pátek vyhověl návrhu muže z Brna a zpětně konstatoval nezákonnost mimořádného opatření, které vydalo ministerstvo zdravotnictví. Jeho zrušení už nebylo možné, dávno platí jiná nařízení. Na rozhodnutí NSS upozornil server Novinky.cz. Plné znění je k dispozici na úřední desce.
21 fotografií

Další nezákonné opatření. Soud ztrhal květnové nařízení o nošení roušek

Česko
Testování žáku The Ostrava International School pomoci PCR testu ze slin, 23. května 2021 v Ostravě.
O rychlotestech na koronavirus se mluví v souvislosti s antigenním testováním v zaměstnání, ve školách, v domovech seniorů i při úvahách, kam na dovolenou. Jde o jedno z řešení, které umožní návrat k běžným aktivitám. V současnosti však vítězí názor, že bychom se měli v testování vydat cestou zlepšení kvality a přesnosti výsledků, tedy přejít od antigenních testů na testování PCR.
24 fotografií

I testování ze slin je spolehlivé a věrohodné. V Ostravě s ním mají zkušenosti

Ostravsko
Očkování proti covidu.
Očkování představuje stále ten nejspolehlivější způsob, jímž lze při nákaze covid-19 chránit životy. Váhavost nemalé části populace snahu o dosažení kolektivní imunity docela významně brzdí, takže je dobré podívat se na to, z čeho tyto obavy pramení. Nový výzkum, který tuto otázku zkoumal, dospěl k překvapivému závěru: většinu konspiračních teorií o očkování rozšířila velmi malá skupina lidí.
9 fotografií

Většinu konspirací o vakcínách na covid rozšířilo stejných 12 lidí, říká výzkum

Věda a technika
Dopravní nehoda, ilustrační fotografie.
V okrese Děčín je až dvojnásobně vyšší podíl nehod způsobených agresivním chováním řidičů ve srovnání s ostatními okresy Ústeckého kraje. Vyplývá to z datové analýzy projektu Portál nehod (www.portalnehod.cz), který přináší přehled lokalit s nejčastějším výskytem nehod v Česku. Portál nehod mimo jiné zpracovává tematické analýzy. Tentokrát se zaměřil na problematiku agresivity řidičů, která způsobuje nehody s vážnějšími následky.
3 fotografie

Nejvíce nehod způsobí v Ústeckém kraji agresivita řidičů na Děčínsku

Čtenář reportér
Anesteziologicko-resuscitační klinika v Thomayerově nemocnici v Praze, kde ošetřují pacienty s koronavirem
Vytrvalé bolesti hlavy a svalů, závratě, problémy s koncentrací, dlouhodobě potlačený čich nebo chuť. Takové potíže podle nové americké studie pociťují mnozí lidé, kteří mají za sebou nemoc covid-19 s mírnějším průběhem. Tým z nemocnice Northwestern Memorial Hospital v Chicagu mapoval neurologické symptomy desítek lidí z různých koutů Spojených států, u nichž je podezření na syndrom označovaný jako dlouhý covid.
19 fotografií

Třes rukou, bolesti či závratě. I mírný covid může mít vážné následky

Zdraví
Analýza posledních lavin Horskou službou ČR
Pětatřicetileté skialpinistce, která zemřela po pádu laviny v neděli 14. března v Krkonoších, ostatní skialpinisté podle Horské služby nepomohli. Část jich z místa neštěstí odjela, zbylí neměli vybavení a znalosti záchrany, uvedla v neděli Horská služba v podrobné analýze laviny. Ženu záchranáři našli v lavině v lokalitě Černý kotel (Czarny Kocioł) na polské straně hor 1,3 metru pod sněhem. Zemřela po převozu do nemocnice v noci po události.  
30 fotografií

VIZUALIZACE: Tragédie vteřina za vteřinou. Analýza laviny v Černém kotli

Krkonoše
Analýza posledních lavin Horskou službou ČR
Pětatřicetileté skialpinistce, která zemřela po pádu laviny v neděli 14. března v Krkonoších, ostatní skialpinisté podle Horské služby (HS) nepomohli. Část jich z místa neštěstí odjela, zbylí neměli vybavení a znalosti záchrany, uvedla dnes HS v podrobné analýze laviny. Ženu záchranáři našli v lavině v lokalitě Černý kotel (Czarny Kocioł) na polské straně hor 1,3 metru pod sněhem. Zemřela po převozu do nemocnice v noci po události.  
30 fotografií

Skialpinistce v lavině v Krkonoších ostatní lyžaři nepomohli, někteří odjeli

Regiony
Rozvedení rodiče se často hádají o alimenty.
Loňský rok finančně tvrdě poznamenal řadu skupin. Podnikatele, zaměstnance zavřených firem, ale například i samoživitelů. „I před krizí patřila skupina samoživitelů k ohrožené skupině, ale s krizí se jejich problémy stupňovaly. Dnes ti, kteří si půjčili, mají problém půjčky splácet,“ říká Dagmar Vogtová z projektu Vaševýživné.cz.
11 fotografií

Další tvrdá rána: Alimenty nedostává až třetina samoživitelů

Ekonomika
Hokejisté Komety se v tomto ročníku souží.
Nikdy nepatřila k týmům honícím se za Prezidentským pohárem pro vítěze extraligové základní části. Hokejová Kometa naopak nezřídka obětovala určitou pasáž základní části pro úspěch v play-off. Do vyřazovacích bojů Brňané v posledních letech postupovali výhradně z páté nebo šesté pozice a následně v play-off dokázali zářit.

Bez lehkosti, bodů i analýz. Je to ubíjející, zní o černé sérii z Komety

Hokej
Fronta u odběrového místa na Václavském náměstí
Česká republika pro reakci na koronavirus neumí získat a zpracovat podstatná a správná data, politici tak rozhodují na základě dojmů, emocí, pocitů a přání. Uvedli to dnes vědci z České statistické společnosti. K dnešku zřídili odbornou skupinu, která by měla přispět k nápravě situace. Zavádění omezení proti šíření nemoci covid-19 by měla podle nich předcházet analýza přínosů a nákladů. Vyslovili se také pro důsledné zveřejnění dat o epidemii.
16 fotografií

Vláda neumí získat data ke covidu. Opatření dělá podle dojmů, míní statistici

Česko
Historik umění Ivan Foletti z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.
Popsat a vrátit do povědomí veřejnosti historické památky francouzské obce Conques má za cíl výzkumný projekt, který bude koordinovat historik umění Ivan Foletti z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Grant z programu Marie Skłodowska-Curie Actions – Research and Innovation Staff Exchange (MSCA-RISE) ve výši téměř jednoho milionu eur umožní odborníků z několika spolupracujících institucí mimo jiné vyrobit 3D modely tamních památek nebo provést jejich chemickou a technickou analýzu.

Univerzita povede projekt mapující památky ve francouzské obci Conques

Čtenář reportér
Ostatky pravěkého vlčete jsou dobře zachovalé, provázejí je však mnohá tajemství. Například, proč zůstalo samo
Klondike, Dawson City, Yukon, zlatokopové, to jsou pojmy, které máme spojeny s dobrodružstvími zachycenými v povídkách Jacka Londona a se zlatou horečkou konce 19. století. Ale tato odlehlá oblast dokáže mnohými objevy vzrušit i dnes. Ve věčně zamrzlé půdě se totiž neskrývá jen zlato, ale také vzácně uchované doklady o životě před desítkami tisíc let.
11 fotografií

Mumie vlčete z doby ledové odkryla svá tajemství. Závěry výzkumu jsou úchvatné

Věda a technika
Exprezident Václav Klaus na Národní třídě
Česko se na základě rozhodnutí menšinové vlády premiéra Andreje Babiše (ANO), která se spoléhá na sněmovní hlasy komunistů, přesune kvůli šíření koronavirové nákazy od pátku do čtvrtého stupně rizika protiepidemického systému (PES). Ten je však snadným terčem vtipů, dílo ministerstva zdravotnictví pod vedením hematologa Jan Blatného (za ANO) se nelíbí ani exprezidentu Václavu Klausovi a po analýze indexu rizika na nevhodnou interpretaci PES upozornili také experti z Klausovy „domovské“ Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE).
24 fotografií

PES sčítá jablka a hrušky, řekl Klaus. Řízení „brzda – plyn“ kritizuje i analýza

Podnikání
Místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL) sestavuje expertní tým, který bude mít jediné téma - ekologická havárie na řece Bečvě.
Hromadný úhyn ryb v řece Bečvě, které otrávil kyanid, neotřásl jen vírou lidí ve spravedlnost a potrestání viníků. Ukázal slabiny systému, které dost možná povedou k tomu, že pachatel nakonec vyvázne bez trestu. Likvidace následků ekologické havárie běžela tak trochu samospádem - a nebýt rybářů a dobrovolníků, neměl by kdo uhynulé tuny ryb odvážet do kafilérií. I kvůli změně postupu při řešení havárií sestavuje místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL) expertní tým.
14 fotografií

Příběh Bečvy odkryl slabiny systému, říká senátorka Seitlová

Přerovsko
Odlitek originálního nálezu sedm milionů let staré lebky hominida, zvaného Sahelanthropus tchadensis (Sahelský člověk z Čadu či Sahelantrop čadský). Lebce se přezdívá Toumaï, což znamená Naděje života
Už léta si paleontologové lámou hlavu otázkou, zda sedm milionů let starý africký primát, který si v jazyce místního etnika Gouran získal přízvisko Toumaï, chodil po dvou nebo po čtyřech nohách a zda to byl či nebyl první známý zástupce lidské vývojové linie. Všechny úvahy se přitom odvíjely od nálezu jediné lebky, objevené v roce 2001. Nyní se ukazuje, že se to s ní má trochu jinak, než si vědci původně mysleli.
8 fotografií

Překvapení pro vědu. Miliony let stará lebka byla zřejmě něčím jiným, než se zdá

Věda a technika
Kvazispektrální analýza živých buněk najde využití například ve studiu tkání, ale i v materiálovém inženýrství. Nejaktuálnější je využití k výzkumu vzniku a poruch imunity proti viru SARS-CoV-2.
Průlomovou metodu, která umožní lépe nahlédnout do nitra živé buňky, přináší výzkum vědců z Laboratoře experimentálních komplexních systémů Fakulty rybářství a ochrany vod v Nových Hradech. Jejich kvazispektrální analýza živých buněk najde využití například ve studiu tkání, ale i v materiálovém inženýrství. Nejaktuálnější je spolupráce jihočeských vědců s vídeňskými kolegy, kteří novou metodu chtějí využít k výzkumu vzniku a poruch imunity proti viru SARS-CoV-2.

Unikátní metoda jihočeských vědců může pomoct i v boji s covidem

Českobudějovicko
Koronavirus v Africe - Ilustrační foto
Až patnáct milionů testovacích souprav na přítomnost koronaviru v krvi pro africké země do února. Takový je plán senegalského Pasteurova institutu v Dakaru. Tomu se podařilo vytvořit rychlou testovací sadu, která dodá výsledek během několika minut. Cena testu hraje pro potření covidové pandemie na černém kontinentu zásadní roli.
34 fotografií

Afrika našla záchranu před covidem. Vyvinula test za dolar

Svět
TK poslaneckého klubu Pirátů - Martin Jiránek, Ivan Bartoš, Mikuláš Ferjenčík, Olga Richterová.
Piráti budou o případném začátku vyjednávání o jednorázové spolupráci s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) ve sněmovních volbách příští rok hlasovat od 20. do 23. listopadu. Rozhodovat bude členská základna Pirátů, čítající zhruba 1000 lidí, ke schválení zahájení rozhovorů bude potřeba třípětinová většina. Vyplývá to z informací na diskusním fóru Pirátů.  
7 fotografií

Piráti o koalici se STAN: Nechceme si konkurovat. Jasno bude koncem listopadu

Česko
Úřad práce - Ilustrační foto
Razantní opatření proti pandemii v Česku v prvním pololetí vedla k výraznému nárůstu nezaměstnanosti, meziročně o více než čtvrtinu (z 1,9 % na 2,4 %), v srpnu dále vystoupala na 2,8 %. Predikce očekávají do konce roku růst na téměř dvojnásobek oproti loňsku (ze 2 % v roce 2019 na letos odhadovaných 3,8 %).

Pandemie v Česku zatím způsobila vyšší růst nezaměstnanosti

Podnikání
Práce z domova. Ilustrační foto
Pokles produktivity práce zaměstnanců při práci z domova není tak velký jako na jaře, v průměru činí deset až 20 procent. Firmy, kde bylo zavedení home office alespoň trochu možné, se na tento způsob práce postupně adaptovaly. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Moore Czech Republic, podle které v prvních měsících pandemie klesla efektivita práce až o třetinu.
16 fotografií

Práce z domova? Pokles produktivity není tak velký, ukazují analýzy

Ekonomika